×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El virus afecta 15 províncies: Saragossa i Osca retrocedeixen a fase 2 “flexibilitzada”

El virus s'estén ja a 15 províncies. Diverses zones d'Aragó retrocedeixen des d'aquest dimarts a una fase 2 "flexibilitzada". Aquesta mesura arriba després d'un increment de casos, amb un 40% de casos relacionis amb escorxadors de la regió.

EsquerraDiari.cat

dimarts 14 de juliol de 2020
Facebook Twitter

El Ministeri de Sanitat ha anunciat aquest dilluns que el virus es continua expandint i estenent més enllà dels brots detectats -120 en el moment de la roda de premsa que han suposat 2.139 casos- en 15 de les 52 províncies, amb un increment de transmissió importants a Lleida, Saragossa, Badajoz, Sòria, i Barcelona, entre altres províncies.

Fernando Simón, responsable del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, va assenyalar que des que va decaure l’Estat d’Alarma, el coronavirus és més lleu, afecta principalment a persones joves, a nens d’entre 0 i 4 anys, i que l’edat mitjana dels infectats se situa en el cas d’homes en els 46 anys i en dones, en els 50.

D’altra banda, a Saragossa i la seva àrea d’influència i la ciutat d’Osca es retrocedirà a una fase 2 "flexibilitzada" a partir de les 00.00 hores del dimarts. Al costat de Saragossa i Osca, entren també en aquesta fase les quatre comarques que van tornar a fase 2 el passat 22 de juny (Cinca Medio, La Litera, Bajo Cinca i Bajo Aragón-Caspe)

Segons la consellera de Sanitat, aquesta reculada de fase permetrà "contenir els brots i evitar la transmissió comunitària sense greus repercussions en el sistema sanitari".

No hi haurà franges horàries, i es limiten els aforaments al 75% i els grups a 10 persones com a màxim en terrasses. A més, es torna a limitar l’assistència a noces i enterraments, alhora que es permeten colònies urbanes i campaments, i es redueix al 75% l’aforament en centres de formació, piscines i actes culturals.

És semblant al que s’està veient a Lleida, una de les zones que acumula més brots, molt lligats a la campanya de recollida de la fruita i a les condicions ultres precàries dels seus treballadors.

Et pot interessar: Confinament a Lleida: el rebrot de la precarietat i del racisme institucional

Aquí, aquest dilluns la jutgessa d’instrucció número 1 de Lleida va anul·lar el decret de la Generalitat anunciat aquest diumenge per a donar lloc al confinament de Lleida i set municipis més del Segrià. El Govern no accepta la resolució judicial, tal com va anunciar el president Torra aquest dilluns en la seva compareixença.

Et pot interessar: Justícia tomba l’ordre del Govern català de confinament de Lleida i del Segrià

Per part seva, Simón va apel·lar a la "conscienciació" com a arma per a combatre la Covid i va apuntar a la joventut per als qui l’afectació de la malaltia és menor però "hi ha alguns casos greus als hospitals". I, a més, perquè "Si el virus continua estenent-se i no protegim als més vulnerables l’impacte serà molt gran".

No obstant això, si s’està parlant de confinaments o retorn a la fase dos en comarques o ciutats d’algunes províncies, no es deu fonamentalment a la falta de consciència de la població o la joventut.

Clarament, la majoria de brots s’associa al sector hortofructícola, com a Osca, i en diferents escorxadors, afectant així treballadors precaris i migrants, exposades a condicions laborals deplorables, on els treballadors migrants es veuen obligats a viure en condicions d’amuntegament.

A la falta de rastrejadors suficients, de test i mesures sanitàries preventives. A una sanitat el personal de la qual avui està lluitant als carrers perquè no sols no la reforcen sinó que acomiaden i privatitzen. A governs -autonòmics i central- que no han dubtat a donar via lliure al lobby turístic cuidant les butxaques dels empresaris a costa de la salut de les treballadores i treballadors. Si la tornada a un Estat d’alarma torna a estar sobre la taula, no és per la conducta individual o falta de conscienciació, sinó pel fracàs, per no dir absències, de mesures socials i sanitàries concordes a una crisi sense precedents.

Et pot interessar: Augmenten els rebrots entre la precarietat i una sanitat devastada


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

El govern defensa augmentar l'armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

El govern defensa augmentar l’armament i la indústria de guerra de la Unió Europea