×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El ridícul argument del president del CIS per a, una vegada més, no preguntar sobre la monarquia

Més de 100.000 persones han participat l'últim any de referèndums i consultes sobre la monarquia autorganitzades en ciutats, barris i universitats. No obstant això, per a José Félix Tezanos, president del CIS, la monarquia no és un problema que preocupi els ciutadans.

Lucía Nistal

dissabte 2 de febrer de 2019
Facebook Twitter

Un any més el Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS) no inclou una pregunta sobre la monarquia. El quart any consecutiu. L’última vegada que va aparèixer la pregunta que valorava del 0 al 10 la confiança en la Monarquia en el Baròmetre Polític va ser a l’abril de 2015. Aquest va ser el primer examen demoscòpic de Felipe que a penes va aconseguir 4.34 punts (una mica millor que l’última que va obtenir el seu pare Juan Carlos -3.73- un any abans, però molt lluny del notable 7.7 que obtenia la casa real en els anys 90, en plena expansió del neoliberalisme).

Et pot interessar: Els estudiants fan patir al rei... una altra vegada

Per al president de l’instituto demoscópico públic, José Félix Tezanos, la pregunta és irrellevant i manca d’interès, com va respondre aquest dimecres davant la Comissió de Pressupostos del Congrés, preguntat per Joan Mena, diputat d’En Comú.

Quan la desafecció amb la institució monàrquica és un fet indiscutible, per a Tezanos evidentment no ho és. Potser les més de 30 plataformes que ens hem organitzat en universitats de tot l’Estat per a realitzar referèndums sobre la monarquia no hem estat prou clares; ni els 23 barris i pobles que han realitzat les consultes fins al dia d’avui; ni les més de 100.000 persones que han participat en totes elles, ni el gairebé 90% que en elles hem votat per l’abolició de la monarquia, ni la joventut exigint processos constituents per a decidir-lo tot, ni les universitats, barris i pobles que continuen sumant-se i organitzant-se per a portar endavant consultes sobre la monarquia i continuar qüestionant aquesta institució.

Tezanos diu que no pregunten sobre la monarquia perquè el CIS segueix criteris d’actualitat. Però per ventura no és d’actualitat que més de 60.000 estudiants en més de 30 universitats públiques (gairebé el 70% del total) s’hagin pronunciat a favor d’abolir la monarquia per considerar-la una institució reaccionària i medieval? Ridícul.

Et pot interessar: Referèndums universitaris: gairebé 60.000 estudiants es pronuncien a favor d’abolir la monarquia

Altra de les insòlites explicacions que vam poder escoltar en la seva compareixença parlamentària aquest 30 de gener és que en altres institucions similars i centres universitaris de països on hi ha monarquia no han detectat que es pregunti sobre la monarquia. Deixant aparti el fal·laç de l’argument “és que en altres països monàrquics tampoc pregunten”, i aprofitant per a estendre el nostre reclam de qüestionar a la monarquia allèn les nostres fronteres, resulta una ofensa a la intel·ligència negar l’existència de preguntes sobre la monarquia en les enquestes mentre els referèndums construïts a partir de l’autoorganització d’estudiants, treballadors i treballadores, veïns i veïnes es multipliquen per l’Estat.

Et pot interessar: El referèndum que ha reprovat a Felipe VI i aposta pel dret a decidir

El motiu (no tan) ocult pel qual el CIS no pregunta sobre la monarquia es pot llegir més aviat en la mala valoració que obté la monarquia en les últimes enquestes realitzades, com la que va realitzar Podemos a la fi de l’any passat en les quals un 54% es va mostrar a favor de realitzar una consulta vinculant, la institució era majoritàriament relacionada amb la corrupció i el rebuig entre la joventut quedava patent.

I fins i tot en les pròpies enquestes fetes per l’institut públic, com aquella de setembre de 2018 en la qual un 69,6% de la població es mostrava a favor d’una reforma de la Carta Magna de 1978.

Et pot interessar: La nit de Nadal en què les i els estudiants antimonàrquics li van canviar el discurs al Rei

Encara que el CIS intenti treure a la Corona de l’agenda com una mesura per a preservar-la, aquesta continuarà sent un problema que preocupa la població en l’Estat espanyol. Perquè ens preocupa l’enèsima pujada de sou de la família real i la seva última despesa excèntrica mentre la majoria continuem sofrint les retallades i fins a 617.000 famílies no reben cap mena d’ingrés. Ens preocupa, també, el paper de la monarquia confirmant la repressió al poble català mentre els presos catalans són traslladats per a començar els judicis en els quals els demanaran fins a 25 anys de presó.

Tampoc passa inadvertit el paper de la monarquia quan el Rei decideix passar el seu aniversari passant revista a les tropes espanyoles a l’Iraq duent a terme un exercici de reafirmació i legitimació imperialista en un moment en el qual precisament l’imperialisme estatunidenc i de la UE impulsa un cop a Veneçuela que acabarà pagant la classe treballadora.

I també ens preocupa la perpetuació d’una institució absolutament antidemocràtica que fa negocis amb la dictadura d’Aràbia Saudita, una monarquia imposada que pretenen que hereti una joventut que no li deu res a aquest règim més que precarietat i repressió. Una institució patriarcal en la seva essència que ens vol súbdites i davant la bretxa salarial que segueix per sobre del 20%, davant els 97 feminicidis de 2018.

Ja és hora que puguem parlar i decidir sobre una monarquia hereva del franquisme, fermall d’aquest règim del 155 enemic del dret dels pobles de l’Estat a l’autodeterminació nacional, de la llei (anti)partits, la repressió, la llei mordassa, la inviolabilitat de la corona, les devolucions en calenta, els feminicidis o les reformes laborals. Per això, encara que no vulguin preguntar-nos, la nostra veu serà escoltada. És el moment de continuar amb l’organització del moviment antimonàrquic, les mobilitzacions, la coordinació i la confluència amb altres sectors en lluita com l’enorme moviment de dones. Hem vingut a qüestionar-ho tot, perquè volem decidir-ho tot.

Et pot interessar: Lluitem per un referèndum sobre la monarquia que obri processos constituents per a decidir-lo tot


Facebook Twitter

Lucía Nistal

Madrid

ERC i PSC acorden els pressupostos catalans: retorn a l'autonomisme, macroprojectes i suport a la reforma "ligth" de la Llei Mordassa

ERC i PSC acorden els pressupostos catalans: retorn a l’autonomisme, macroprojectes i suport a la reforma "ligth" de la Llei Mordassa

Prou espionatge i infiltracions del govern "progressista" contra organitzacions socials, sindicals i polítiques. Marlaska dimissió!

Prou espionatge i infiltracions del govern "progressista" contra organitzacions socials, sindicals i polítiques. Marlaska dimissió!

"Dani", l'últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

"Dani", l’últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l’enviament de tancs a Ucraïna

Per frenar l'ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Per frenar l’ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d'estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d’estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques