×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El relat “democràcia versus feixisme”, o com blanquejar al Règim de l’IBEX i la Monarquia

L'operació política en curs, presentant les eleccions del 4M com una sort de plebiscit entre “democràcia i feixisme” és una impostura per a justificar el “mal menor” i continuar avançant amb les polítiques del neoliberalisme progressista.

Diego Lotito

divendres 30 d’abril de 2021
Facebook Twitter

“El mèrit del que va passar al debat és de la gent que va veure que aquesta campanya va de feixisme o democràcia”, ha dit Pablo Iglesias en una entrevista a Público. Els nous termes del debat han fet un tomb formidable de la campanya electoral cap al 4M, especialment per a Unides Podemos, que no acabava de donar en la tecla de la seva campanya. Però no sols la formació liderada per Iglesias ha fet de l’èpica “democràcia versus feixisme” el seu nou relat. També ho ha adoptat Más Madrid, el PSOE i fins a Ciutadans. El PP no ha arribat a tant, però fins a Pablo Casado ha “rebutjat” qualsevol amenaça o agressió que estan sofrint els polítics i ha apel·lat a “sortir de la radicalitat”.

El “front democràtic” per a frenar el feixisme pretén anar des de Podemos i Esquerra Unida fins al PP. I això del PP no és una exageració polèmica. Iglesias assegura en la mateixa entrevista que Vox “suposa una amenaça per a la democràcia i per a la nostra convivència, i crec que el cordó democràtic l’hem de teixir els demòcrates” i que, per a això, espera “poc del PP perquè és evident el que estan fent”. La dada que és que, encara que poc, espera que el partit fundat per l’exministre de Franco, Manuel Fraga Iribarne, actuï com una “dreta democràtica”.

Qui va fins al final en fer explicita aquesta estratègia és Xosé Manuel Beiras. En una columna d’opinió publicada en El Diari , l’històric dirigent del nacionalisme gallec reivindica, citant a Hobsbawm, les creences, principis i postulats “racionalistes i humanistes” que conformen una sorra comuna "tant al capitalisme liberal com al comunisme" (sic), i que, en el segle XX, “van fer possible la seva decisiva aliança contra el feixisme, que els rebutjava”. En plata, la proposta de Beiras és engiponar una “aliança de demòcrates conservadors, progressistes i revolucionaris”, una “aliança anti-feixista” (sic, sic, sic), per a frenar el totalitarisme de Vox. Només li va faltar el Rei per a sumar-lo al convit.

Ni és democràcia… ni és feixisme

L’operació política en curs és una impostura en els seus dos pols. No sols no estem davant una lluita entre democràcia i feixisme… és que ni tan sols són l’un i l’altre.

Pablo Iglesias i tot l’arc polític de l’esquerra constitucional fan una reivindicació de la democràcia en termes abstractes, és a dir, sense reparar en quina classe posseeix el poder polític. Però la “democràcia” sense adjectius no existeix. Etimològicament la “democràcia” és el “govern del poble”, però en una societat dividida en classes, dominada per una minoria d’explotadors, aquesta només pot existir com un “govern d’engany al poble”, com una “democràcia per als rics”. La democràcia sota el capitalisme, dirà Lenin, no pot ser més que “estreta, amputada, falsa, hipòcrita, parany i engany per als explotats”, i per això, “el millor embolcall per a la dictadura del capital”. És a dir, la millor manera en què la burgesia presenta la seva dominació de classe d’una forma més acceptable per a les masses treballadores i populars. En el nostre cas concret, la democràcia tutelada i per a rics del règim monàrquic espanyol.

I el feixisme? El feixisme és un producte històric de l’època imperialista. Basat fonamentalment en la petita-burguesía arruïnada i finançat per les grans potencies capitalistes, és la forma més violenta i guerrerista que adquireix l’imperialisme en la lluita contra la seva pròpia decadència i contra la revolució proletària. Com diu Trotsky, “El feixisme no és només un sistema de repressió, violència i terror policíac. El feixisme és un sistema particular d’Estat basat en l’extirpació de tots els elements de la democràcia proletària en la societat burgesa. La tasca del feixisme no és només destruir a l’avantguarda comunista, sinó també mantenir a tota la classe en una situació d’atomització forçada”. [1] En aquest sentit, el feixisme és l’últim recurs de la burgesia per a salvar el seu poder enfront de la rebel·lió dels explotats.

Vox, com ja hem definit en altres articles, és la versió radicalitzada de l’ideari de la dreta post-franquista: fanatisme d’ultradreta amb tots els seus símbols, centralisme nacionalista espanyol, una agenda reaccionària antidrets contra les dones i les persones LGTBI, persecució de la immigració, deportacions massives i solucions xenòfobes contra els refugiats, il·legalització dels partits independentistes, derogació de la llei de memòria històrica. En aquest sentit, té tot tipus de components feixistitzants, però no és el feixisme. És un fenomen populista d’extrema dreta dins de la mateixa constel·lació en la qual habiten els Trump, Le Pen, Salvini, Orban i Bolsonaro.

Aquesta precisió, lluny de pretendre menysvalorar el perill que representa el desenvolupament de Vox, cerca per contra no banalitzar-lo ni sembrar il·lusions en què una possible deriva feixista de Vox la hi pot enfrontar des de les institucions del podrit Règim del 78 que, en resum, és el que s’està proposant.

La lògica “democràcia versus feixisme” va ser la pedra angular de la política dels fronts populars comandada per l’estalinisme, que en la dècada del 30 van impedir la revolució obrera a Europa (Espanya!) i van permetre el triomf del feixisme, i que després va continuar sota la forma de la col·laboració en el camp “democràtic” imperialista dels aliats durant la segona guerra mundial (l’esperit que proposa recuperar Beiras).

Les lliçons revolucionàries de la lluita de classes del segle XX ens ensenyen que la burgesia està disposada a utilitzar totes les vies possibles per a sostenir el seu poder quan aquest es veu amenaçat, des dels fronts populars (per a enganyar, pacificar i subordinar a la classe obrera com a aliada de la burgesia), fins a la solució del feixisme (com a mètode de guerra civil contra la classe treballadora i els drets democràtics).

El conjunt de la burgesia de l’Estat espanyol no veu un perill immediat de revolució social que amenaci les bases del seu Règim. Per això continua optant per governar mitjançant els seus partits i institucions “democràtiques”, en les quals Vox també té lloc. Però, al mateix temps, la burgesia és conscient que les coses estan molt fràgils. Per això és millor si es revitalitzen una mica les xacroses institucions del Règim del 78.

Per això, el renovat front-populisme que nodreix la campanya electoral madrilenya va molt més enllà del 4M. Enmig de la profunda crisi social i sanitària que sofreixen les majories socials, davant la qual el Govern “més progressista de la història” no ha fet més que defensar els interessos dels grans capitalistes, la campanya del “front antifeixista” des de Vallecas fins a la Zarzuela és una operació política preventiva. Un blanqueig olímpic del règim capitalista espanyol, amb els seus milionaris de l’IBEX35, els seus partits “democràtics” i, per descomptat, la seva monarquia constitucional.

Blanquejant el Règim dels rics i borbons: tres arguments

1) La polarització “feixisme o democràcia” blanqueja el racisme institucional i la repressió dels qui suposadament estan del “camp democràtic”. La disjuntiva plantejada per aquest renovat front-populisme permet blanquejar a actors polítics fonamentals del Règim del 78 com el PSOE. Partit que es nega a derogar lleis repressives com la Llei Mordassa o la llei d’Estrangeria que suposa una sistematització del racisme per part de l’Estat Espanyol. Parlar del risc de les polítiques xenòfobes de Vox al mateix temps que es governa amb qui es nega a tancar els CIES o té a immigrants en veritables camps de concentració a Canàries, és hipòcrita. Parlar de defensa de la “democràcia” de la mà del PSOE, que mana la policia a reprimir a la joventut o que dóna suport a l’empresonament als polítics catalans i rapers, és una completa hipocresia.

2) La disjuntiva “feixisme o democràcia” blanqueja també als poders reals del capitalisme espanyol. La polarització entre una “democràcia” en abstracte i un enemic comú identificat en Vox com “el feixisme”, permet al bloc del PSOE i Unides Podem rentar la cara als veritables actors del règim capitalista: els grans empresaris, les forces repressives, institucions reaccionàries com la judicatura i l’audiència nacional, la monarquia, el centralisme espanyol. Els qui realment tenen les palanques de control del poder estatal es presenten com “del costat bo de la història”, però són els mateixos que no dubtaran a tirar mà del feixisme per a aturar al moviment obrer si és necessari.

3. Del 15M i la lluita contra “la casta”, al “front antifeixista” amb el PSOE. La integració en el Règim per part d’Unides Podemos queda més palesa si cap -considerant que són part del Govern- en la campanya electoral madrilenya. Els autoproclamats “hereus” del 15M fa temps que han abandonat qualsevol pretensió de derrotar als pilars polítics i econòmics del règim monàrquic espanyol. Però aquesta deriva conservadora dóna una nova volta de rosca. No hi havia prou amb formar part d’un Govern social liberal amb el PSOE. Ara es proposa fins i tot un “front antifeixista” amb el partit de la “calç viva”, els GAL, la defensa a ultrança de la monarquia i l’impuls de les contrareformes neoliberals contra la classe treballadora dels últims 40 anys, que justament són el brou de cultiu en el qual creixen les noves dretes radicals.

El perill “feixista” i el parany del “mal menor”

L’agitació del fantasma del “feixisme” és funcional a una estratègia front populista en la qual es blanqueja el Règim i se subordina els interessos de la classe treballadora als de l’IBEX. Però si estiguéssim realment davant l’ascens un moviment feixista organitzat que busqués aniquilar al moviment obrer i imposar una agenda reaccionària sobre la qual solucionar la crisi de règim, potser se’ls aturaria cridant a confiar en les institucions de la democràcia capitalista?, o fins i tot cridant il·legalitzar a l’extrema dreta enfortint l’aparell punitiu de l’estat?

Aquest enfocament deixa al nu que no s’està plantejant seriosament la lluita contra el feixisme, sinó fent ús d’un ardit electoral. Perquè si els líders d’Unides Podem o Más Madrid pensessin que de veritat existeix un risc immediat d’ascens del feixisme i fossin conseqüents amb això, deurien llavors cridar al front únic de totes les organitzacions obreres i l’impuls organismes d’autoorganització i autodefensa de masses que preparen el combat contra els feixistes i la vaga general per a derrotar als qui els sustenten, els grans capitalistes. Però no. Res d’això, ni per remei. Perquè el relat “democràcia o feixisme” és una impostura. Els neorreformistes només utilitzen la retòrica del “front antifeixista” per a donar justificació a la formació d’un possible govern de Gabilondo, i en el cas d’Unides Podemos, per a tractar de salvar a la seva formació política d’un declivi sense solució. I de pas, desarmen a la classe treballadora enfront del creixement real de l’extrema dreta.

Perquè una de les conseqüències més pernicioses del parany del “mal menor” és justament la desmobilització de la classe treballadora i els moviments socials, per a això els neorreformistes compten amb la col·laboració inestimable de les burocràcies sindicals de tot pelatge. Tot el que fan Unides Podem i Más Madrid apunta en aquest sentit: sembrar esperances en què resoldran les coses “des de dalt”, des de governs “progressistes” al costat del PSOE, i fins al costat de Ciutadans si fa falta. “Per baix”, només cal esperar i votar-los quan correspon. Però després el que ve són més polítiques neoliberals, perquè no hi havia relació de forces per a. Així ho hem vist amb els anomenats “ajuntaments del canvi” i així ho estem veient amb el Govern PSOE-UP.

Votar a l’esquerra del règim aquest 4M no és alternativa per a enfrontar a la dreta i l’extrema dreta. Fa falta superar l’experiment fallit del neorreformisme assajant una hipòtesi alternativa: construir una esquerra anticapitalista i revolucionària, el centre de gravetat de la qual sigui la lluita de classes, no ocupar espais en les institucions d’aquesta democràcia per a rics. No és una tasca fàcil, però la premissa per a avançar en aquest camí és tornar a confiar en les nostres pròpies forces.


Facebook Twitter

Diego Lotito

Nació en la provincia del Neuquén, Argentina, en 1978. Es periodista y editor de la sección política en Izquierda Diario. Coautor de Cien años de historia obrera en Argentina (1870-1969). Actualmente reside en Madrid y milita en la Corriente Revolucionaria de Trabajadores y Trabajadoras (CRT) del Estado Español.

Madrid | @diegolotito

Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d'euros

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d’euros

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"