×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El rei emèrit és blindat pel Congrés per "inviolabilitat absoluta"

PSOE, PP i VOX han votat aquest dimarts en contra de la creació d'una comissió sobre la corrupció i posterior rentada de diners per part de Juan Carlos I.

EsquerraDiari.cat

dimarts 16 de juny de 2020
Facebook Twitter

Aquest dimarts, els grups parlamentaris de VOX, PP i PSOE han rebutjat, una altra vegada, a la mesa del Congrés, que s’obri una recerca sobre els crims del rei emèrit. Podemos ha defensat la constitució de la comissió, sol·licitada per partits com ERC, JxCat, Más País i Bildu.

Amb el seu rebuig, consideren que la inviolabilitat del rei té un caràcter permanent, més enllà de la seva abdicació. I amb aquesta argumentació, preparen el camí perquè el Tribunal Suprem descarti tota recerca.

Dilluns passat la Fiscalia del Tribunal Suprem, havia assumit la recerca a Juan Carlos I sobre el cobrament de 80 milions d’euros com a suposada comissió per l’adjudicació de l’AVE a la Meca a empreses espanyoles. Activitats realitzades després de l’abdicació de l’emèrit, en considerar que des de llavors deixaria d’estar protegit per la inviolabilitat real, recollida en l’article 56.3 de la Constitució.

Però aquest dilluns, obviant aquesta decisió, els serveis jurídics de la Cambra Baixa han suggerit a la Mesa del Congrés la no tramitació de la creació d’aquesta comissió.

Dilluns passat la Fiscalia del Tribunal Suprem va assumir la investigació a Juan Carlos I sobre el cobrament de 80 milions d’euros com a suposada comissió per l’adjudicació de l’AVE a la Meca a empreses espanyoles. Activitats realitzades després de l’abdicació de l’emèrit, en considerar que des de llavors deixaria d’estar protegit per la inviolabilitat real, recollida en l’article 56.3 de la Constitució.

Et pot interessar: El rei corrupte al Carib i els rapers a la presó per injúries a la corona

Però aquest dilluns, obviant aquesta decisió, els serveis jurídics de la Cambra Baixa han suggerit a la Mesa del Congrés la no tramitació de la creació d’aquesta comissió.

Els lletrats del Congrés dels Diputats han donat la possibilitat que PSOE, PP i Vox poguessin votar a favor d’impedir una comissió d’investigació parlamentària sobre les presumptes il·legalitats de Juan Carlos de Borbó. I és molt probable que així ho facin i acabin votant en contra de la constitució d’aquesta comissió.

La segona demanda de creació de comissió de recerca registrada, proposta per Unidas Podemos, limita que tota recerca al pare del cap de l’Estat havia d’estar delimitada després a la seva abdicació, quan d’acord amb la Fiscalia, va deixar de ser inviolable.

No obstant, per als serveis jurídics de la cambra "les prerrogatives d’inviolabilitat i no subjecció a responsabilitat" són "absolutes, abasten la totalitat del període en què s’exerceix la Prefectura de l’Estat i tenen efectes jurídics permanents”.

Tot fet que concerneixi a Juan Carlos de Borbó durant el seu regnat està totalment fora de possibilitat de petició de recerca parlamentària. No obstant, per als lletrats, encara que les activitats del rei “hagin pogut tenir projecció en una etapa posterior, es corresponen sense solució de continuïtat, amb el període de temps en el que Sa Majestat Don Juan Carlos I era el Cap de l’Estat".

La recerca suïssa va revelar que Corinna Larsen, va rebre en 2012 una transferència de 65 milions d’euros per part de la fundació panamenya Lucum. Aquest compte de la fundació va rebre l’any 2008 la suma de 100 milions d’euros per part del ministeri de finances de l’Aràbia Saudita. El compte, gestionada pel gestor de fons ginebrí Arturo Fasana, pertanyeria al rei emèrit.

Al setembre de 2018, un jutge de l’Audiència Nacional va arxivar l’anomenada “peça Carol”, una causa oberta a partir dels enregistraments difosos per l’excomissari Villarejo. Aquest havia filtrat l’enregistrament realitzat en 2015 a Corinna Larsen, assegurant que el Rei tenia comptes secrets a Suïssa. Per què es va arxivar la causa? L’excusa va ser la inviolabilitat del Rei, ja que els fets investigats van ocórrer quan aquest encara no havia abdicat.

Et pot interessar: Cal expropiar a la Casa Reial i acabar amb aquesta monarquia franquista i corrupta

La corrupció de la monarquia espanyola, encarnada ara en la figura de Juan Carlos, posa en perill la cada vegada més qüestionada imatge de Felip VI, i, per tant, totes les xarxes clientelistes que mantenen cohesionada a la monarquia espanyola amb altres grans fortunes de l’Estat.

Els escàndols de Juan Carlos ja van empènyer a Felip VI a anunciar que renunciava a la seva herència personal i a llevar a Juan Carlos la “paga” establerta en els pressupostos de la Casa del Rei: 194.232 euros anuals. Només la fortuna de la Casa Reial es calcula en més 2.000 milions d’euros, sense comptar les fortunes i propietats que han d’acaparar en total tota aquesta banda de paràsits i rendistes “aristòcrates”.

La impunitat, lluny de ser un fet aïllat, es tracta d’una peça estructural del Règim del 78 que queda establert amb la inviolabilitat del rei recollida en la Constitució. Aquest article de la Constitució és, en els fets, una garantia de “barra lliure” per a la Casa Reial i per a les accions de comisionista del monarca, peça clau en les relacions amb les dictadures saudites i contacte imprescindible per a les grans fortunes de l’Estat espanyol.

Et pot interessar: N’hi ha prou de monarquia i corrupció: que la fortuna de la Casa reial sigui per a la sanitat pública

El que volem és expropiar la fortuna a la família reial i posar-la a la disposició del poble treballador en aquesta crisi. I acabar amb aquesta monarquia corrupta hereva del franquisme i aquest règim monàrquic per a rics, prendre el nostre futur a les nostres mans, decidir sobre les nostres vides, des de posar fi a la monarquia, fins a la gestió de la crisi del coronavirus. Així, tal vegada, aquesta crisi no la paguem els de sempre, i la pagui la monarquia.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna