×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El rei corrupte al Carib i els rapers a la presó per injúries a la corona

Durant els últims dies continuen els processos del Suprem pels delictes d' “injúries a la Corona” als dotze rapers de la Insurrecció, Pablo Hasel, i Valtonyc, entre altres. Mentrestant, el rei emèrit prepara el seu exili de luxe en el Carib.

Jose Lavín

dissabte 13 de juny de 2020
Facebook Twitter

Durant els últims dies el Tribunal Suprem ha confirmat la condemna a nou mesos de presó per al raper Pablo Hasel pel delicte d’injúries a la Corona i a les Forces de Seguretat. Respecte als dotze rapers de La Insurrecció, el Suprem s’ha reunit aquesta setmana per a decidir sobre la condemna de nou mesos de presó. Davant una tessitura similar es troba el raper Valtonyc. La Cort d’Apel·lació belga donarà a conèixer el 8 de setembre la decisió final després de les reunions d’aquest dimarts amb la defensa del raper mallorquí. El raper es troba a Bèlgica després de sortir de l’Estat espanyol amb l’objectiu d’evitar la condemna ratificada pel Suprem de tres anys i mig de presó per, entre altres coses, injúries a la Corona.

Mentre tot això succeeix, el Tribunal Suprem ha reprès la recerca oberta per Anticorrupció sobre el paper del rei emèrit en la construcció de l’AVE a l’Aràbia Saudita, sense plantejar-se, no obstant això, aprofundir en l’esclariment dels casos de corrupció. Si la rentada de diners producte d’aquelles comissions es va produir abans del 2014, Juan Carlos quedarà, una vegada més, impune a conseqüència de la “inviolabilitat” de la monarquia. Diverses fonts afirmen que el cèrcol judicial sobre l’excap de l’Estat pot estar accelerant la seva decisió de sortir d’Espanya per a establir-se a la República Dominicana.

El delicte d’injúries a la Corona continua donant molt a parlar, són nombroses les condemnes i multes sobre aquest tema, com, per exemple, la multa de 3000 euros als dibuixants d’El Jueves. Multes que també tenen lloc a conseqüència d’aquelles publicacions en xarxes socials com Facebook o Twitter que la Justícia espanyola considera insultants o “vilipendis innecessaris”. Organismes com el Tribunal Europeu de Drets Humans ja han criticat l’existència del delicte d’injúries a la Corona, afirmant que protegir de manera especial al rei en matèria d’injúries i calúmnies no s’ajusta a l’esperit del Conveni Europeu de Drets Humans que Espanya va subscriure. És més, el Comitè de Drets Humans de l’ONU ha reiterat la seva "preocupació" per l’existència de delictes que protegeixen especialment "les faltes de respecte per les banderes i els símbols o la difamació del cap d’Estat".

Una altra característica “autòctona” i molt peculiar en la jurisprudència espanyola és la instrumentalització del “delicte d’odi” en defensa de la monarquia davant la crema d’imatges dels monarques. El tipus penal del “delicte d’odi” va ser creat, suposadament, amb vista a combatre la discriminació de col·lectius vulnerables. No obstant això, en diverses ocasions el Tribunal Constitucional ha justificat la condemna de delictes d’injúries a la Corona considerant-los una manifestació més del susdit “delicte d’odi”. La crema de fotografies del Rei en protestes públiques pot arribar a ser castigada amb penes de presó d’entre sis mesos i dos anys.

No obstant això, mentre que la Justícia es mostra severa contra l’acte simbòlic i legítim de rebuig públic cap al monarca, l’insult, i la llibertat de crítica a la institució, l’acte material de la corrupció, el blanqueig de diners i el frau fiscal queden completament impunes. El paradoxal d’aquesta “mà dura” de la Justícia espanyola cap a la llibertat d’expressió quant als insults i crítiques a la monarquia, és la completa impunitat i l’absència d’esclariment dels nombrosos casos de corrupció de la Casa Reial. Una mà dura que sempre va “cap avall”.

La impunitat, lluny de ser un fet aïllat, es tracta d’una peça estructural del Règim del 78 que queda establert en l’article 53.6 de la Constitució: “La persona del Rei és inviolable i no està subjecta a responsabilitat”. Aquest article de la Constitució és, en els fets, una garantia de “barra lliure” per a la Casa Reial i per a les accions de comissionista del monarca, peça clau en les relacions amb les dictadures saudites i contacte imprescindible per a les grans fortunes de l’Estat espanyol.

Aquest dilluns s’ha conegut que la Fiscalia del Suprem investigarà les acusacions de suborn de 100 milions de l’emèrit. El procés de recerca reprès pel Tribunal Suprem investigarà directament a Juan Carlos pel seu paper en les suposades comissions pagades per l’adjudicació de les obres de l’anomenat AVE a la Meca, una construcció realitzada per un consorci de 12 empreses espanyoles.

Segons una nota pública difosa per la Fiscalia, la recerca se centrarà merament a “delimitar o descartar la rellevància penal dels fets” posteriors al mes de juny de 2014, quan Juan Carlos va deixar d’estar protegit per la inviolabilitat de l’article 56.3 de la Constitució. Les fonts fiscals afirmen que Anticorrupció ha constatat indicis de delictes relacionats amb el blanqueig de capitals i frau fiscal. No obstant això, les limitacions imposades per la inviolabilitat portaran al fet que la recerca es restringeixi a tractar de confirmar aquests indicis i veure si s’estenen a l’etapa posterior a l’abdicació de Joan Carles I. En cas de ser abans de 2014 el robatori estarà emparat per la llei en l’article constitucional de la “inviolabilitat” del monarca.

El que ocorri amb la recerca del Tribunal Suprem depèn en gran part de fins a on arribi la recerca de la Fiscalia de Suïssa. Mentrestant, diferents fonts a República Dominicana han confirmat a Diario16 que Joan Carles ja té preparada la seva nova residència de luxe a República Dominicana, un paradís per a fortunes com ell (entorn de 2.000 milions d’euros segons la revista Forbes) i grans empresaris de tot el món.

A aquesta residència podria tenir intenció d’acudir en cas que el cèrcol judicial i mediàtic continuï estrenyent-se. El periodista del diari britànic Telegraph, James Badcock, que va destapar els principals escàndols econòmics dels Borbons ha afirmat que “hi ha moltíssims més escàndols que poden anar sortint”. El periodista afirma que és qüestionable “que Felip VI hagi pogut fer una separació netejant el seu regnat del del seu pare”, i, contínua, “algunes fonts m’estan contant que estan rebent-se pressions des d’Espanya per a no investigar massa en la fortuna del Rei”, va finalitzar Badcock.

La corrupció de la monarquia espanyola, encarnada ara en la figura de Joan Carles, posa en perill la cada vegada més qüestionada imatge de Felip VI, i, per tant, totes les xarxes clientelistes que mantenen cohesionada a la monarquia espanyola amb altres grans fortunes de l’Estat. Els escàndols de Joan Carles ja van empènyer a Felip VI a anunciar que renunciava a la seva herència personal i a llevar a Juan Carlos l’ “estipendi” establert en els pressupostos de la Casa del Rei: 194.232 euros anuals. Ara la marxa de Joan Carles buscaria funcionar, una altra vegada, com una sort de “tallafocs”, es tracta del mateix efecte tallafocs que es va buscar amb la seva abdicació en Felip VI, això és, impedir un qüestionament de conjunt de la institució de la monarquia, de les seves relacions amb altres grans personalitats del capital espanyol, i, en conseqüència, del conjunt del Règim del 78.

Tanmateix, això no és tot. També la possible marxa de Joan Carles de Borbó a República Dominicana és una via per a protegir-se enfront de possibles citacions o reclamacions dels tribunals, ja que el tractat d’extradició entre Espanya i el país del Carib en el seu article 8 indica a: “No es concedirà l’extradició quan la responsabilitat penal s’hagués extingit per prescripció o una altra causa, conforme a la legislació de qualsevol de les parts”. Per la qual cosa seria molt difícil que l’Estat dominicà li concedís a Espanya l’extradició en cas que fos requerida.

Mentre la Justícia espanyola persegueix la llibertat d’expressió dels rapers en rebuig als casos de corrupció de la monarquia, manté intocable i sense màcula a la Casa Reial. La Justícia espanyola és, per omissió, còmplice dels seus delictes. Els partits del règim no es queden enrere, com a bons partícips d’aquest ordre monàrquic, PP, Ciutadans, VOX i el PSOE ja s’han negat diverses vegades al fet que els escàndols de corrupció de la Casa reial s’investiguin des del Congrés. En el cas d’Unidas Podemos els seus mateixos ministres són part d’un govern promonàrquic al costat del PSOE. L’escandalós suport d’Unidas Podemos al veto en el Congrés a la iniciativa de la CUP perquè el Rei comparegui pels contractes amb l’Aràbia Saudita va venir a rubricar la integració total d’Unidas Podemos al règim del 78.


Facebook Twitter

Jose Lavín

Madrid

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

El govern defensa augmentar l'armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

El govern defensa augmentar l’armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

“Les morts en les residències es podrien haver evitat”. Els experts assenyalen el paper criminal d'Isabel Díaz Ayuso

“Les morts en les residències es podrien haver evitat”. Els experts assenyalen el paper criminal d’Isabel Díaz Ayuso