×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El rectorat de la Universitat de Salamanca vol prohibir el referèndum sobre la monarquia

USAL Decide, la plataforma que organitza la consulta en la Universitat de Salamanca, denúncia la prohibició d'actes, persecució i censura per part de les autoritats universitàries. Els actes continuen i creix la solidaritat des de la defensa del dret a decidir.

Lucía Nistal

dijous 21 de març de 2019
Facebook Twitter

Foto: USAL Decide

Des de la plataforma USAL Decide, que està organitzant un referèndum sobre la monarquia a la Universitat Salamanca, denuncien censura i pressions per part de les autoritats de la universitat que tracten d’impedir la celebració de la consulta i qualsevol acte relacionat amb aquesta.

Com expliquen a la nota de premsa, després de la celebració de consultes “reeixidament en més de la meitat de les Universitats públiques del país” i “seguint aquests exemples, vam promoure a la USAL un espai plural de debat que s’ha topat amb la censura i la desraó d’un equip rectoral que ha ignorat al conjunt de la comunitat universitària”.

Destaquen en la seva denúncia la prohibició per part de rectorat de l’acte de presentació, en el qual participaria l’Asociación Memoria y Justicia Salamanca, entre altres, dos dies abans de la data sol·licitada. “Els propis treballadors de la Universitat ens van confirmar que tot es devia a ‘ordres de dalt’”. No obstant això, l’acte va seguir endavant en una zona pròxima i va comptar amb una gran presència d’estudiants, professorat i veïns, deixant clar que, malgrat la censura, som majoria els que volem debatre i volem decidir.

No satisfets amb això, des de rectorat van cridar “a un dels organitzadors amenaçant amb prendre mesures si la consulta segueix endavant, amenaces que han repetit en correus electrònics fent-les extensives a les organitzacions membre de la coordinadora”.

El següent moviment d’aquesta casta universitària poc inclinada al debat, antidemocràtica i contrària al dret a decidir, ha estat prohibir un altre acte sobre la consulta plantejat per a aquest dijous. En resposta a això, USAL Decide ha recollit adhesions al seu comunicat de denúncia en el qual podem trobar associacions i assemblees veïnals i de l’àmbit republicà, organitzacions polítiques, col·lectius i agrupacions estudiantils i juvenils com les Coordinadores d’Estudiants o Contracorrent, consultes republicanes de barri, i desenes de signatures de les plataformes universitàries de tot l’Estat que ja han realitzat o estan organitzant respectius referèndums en els seus centres.

En aquest comunicat, expliquen que davant la falta de democràcia interna de la Universitat, al servei d’entitats privades però no del debat i el pensament crític, la seva postura és clara: “exigim que el Rector i el seu equip que cessin les amenaces i no prengui cap mena de mesura per desenvolupar aquesta iniciativa, que cessi la censura ala USAL i que permeti desenvolupar aquest debat com han fet més de la meitat d’Universitats públiques”.

La casta universitària, digna del règim del 155 al·lèrgic a qualsevol expressió de la voluntat popular, construïda sobre xarxes clientelars, sostinguda per un sistema antidemocràtic, sembla haver atès a la declaració de les Noves Generacions del Partit Popular que titllava d’irresponsable aquest tipus de consultes i demanava la seva prohibició.

S’oposen així activament a una iniciativa que busca aprofundir el debat, permetre l’expressió de l’opinió sobre la prefectura de l’Estat que ja ni el CIS s’atreveix a contemplar, una iniciativa que, en definitiva, deixa en evidència la imposició d’unes regles del joc en les quals les majories socials no tenim ni veu ni vot. Els més de 100.000 vots sumats fins ara en aquest tipus de consultes, l’aclaparadora majoria a favor del dret a decidir, d’abolir la monarquia i d’obrir processos constituents per a decidir-lo tot sembla posar nerviosos als quals volen que res canviï.

Mentrestant, l’organització del referèndum a la Universitat de Salamanca per a aquest 28 de març continua, i emplacen a tots aquells que volen decidir, a una concentració aquest dijous 21 a les 19h per la llibertat d’expressió i contra la censura en la USAL.


Facebook Twitter

Lucía Nistal

Madrid

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah