×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El racisme continua golejant a LaLiga

La jornada d'aquest cap de setmana de la primera divisió de LaLiga va tornar a deixar un nou episodi de racisme. Aquesta vegada va succeir a Mestalla, camp del València. Crits de "mico" i d'altres tipus van ser llançats des de la graderia contra el jugador brasiler del Reial Madrid Vinicius. Un exemple de com els discursos de la dreta continuen campant a pler pels estadis de futbol amb el beneplàcit de les institucions.

Ivan Vela

dimecres 24 de maig de 2023
Facebook Twitter

Li va tocar a Vinicus. I no és la primera vegada aquest curs. L’extrem esquerra del Reial Madrid i de la selecció carioca va tornar a patir insults racistes per part de la graderia en camp rival. Aquesta vegada va ser al camp del València, Mestalla, on diversos aficionats van insultar al jove jugador merengue amb crits de "mico".

Com va succeir en altres ocasions, ja que com assenyalem no és la primera vegada que Vinicius és subjecte d’aquests insults racistes, el brasiler no es va tallar i va assenyalar a la graderia. En concret va assenyalar a un dels aficionats que li proliferava els insults.

Després d’aquest menyspreable episodi Vinicus va usar les seves xarxes socials per a enviar diferents missatges, assenyalant la complicitat de les institucions en la poca voluntat d’enfrontar el racisme als estadis i afirmant que al Brasil "es coneix a Espanya com un país racista".

I no s’equivoca l’hàbil brasiler, el racisme campa a pler pels estadis de LaLiga. La convivència dels ultres de dreta amb les diferents directives és sabut i conreat. El ‘Frente Atletico’ és el grup més nombrós. L’Atletico de Madrid xifra en 4.000 el nombre d’aficionats que se citen cada diumenge al Fondo Sur del Metropolitano. D’ells, una part conformen el Frente Atletico. Fundat fa 32 anys, la seva ideologia és d’extrema dreta, alguna cosa que també es reflecteix en alguns dels seus càntics habituals.

Com a mínim, en actiu, hi ha fins a nou grups ultres d’extrema dreta que poden entrar a camps de la primera divisió a "animar" als seus equips. És a dir, pràcticament a la meitat dels estadis no hi ha cap control sobre aquests col·lectius.

Com dèiem Vinicius ha hagut de viure a les seves carns aquests atacs racistes, però no és ni ha estat l’únic que a patit aquests episodis. Altres jugadors han patit atacs d’aquest tipus pel seu color de pell: Iñaki Williams va aguantar els crits de "uh uh uh uh" (onomatopeia per a imitar el so dels micos) per part de la graderia de l’Espanyol el 2020.

Li va passar molt abans a Samuel Eto’o quan va detenir el partit a la Romareda, camp del Zaragoza, després de rebre insults racistes des de la graderia durant bona part del partit.

Wilfred Agbonavbare, porter nigerià del Rayo Vallecano, va patir càntics racistes de la graderia del Santiago Bernabéu: “Negro, cabrón, recoge el algodón”. Aquestes imatges van ser gravades per diverses càmeres de televisió i no va haver-hi cap mena de sanció.

Tres exemples que són part d’una llista enorme, molt llarga, que valguda les acusacions de Vinicius cap a la LaLiga. Des d’aquesta posen el crit en el cel, especialment el seu president Javier Tebes. Però que classe de validesa tindran les paraules d’un personatge que en la seva joventut va militar a Fuerza Nueva i és votant declarat de Vox.

La Federació Espanyola per la seva part ha assegurat que s’iniciés una recerca i es procedirà a les sancions, però això és una cantarella que s’ha escoltat moltíssimes vegades sense arribar mai a tenir un impacte real.

Òbviament el discurs i l’escenari canvia 180 graus quan parlem de grups d’idiología d’esquerres. Els Bukaneros, mític grup de suport del Rayo Vallecano (equipo insígnia del barri obrer de Vallecas) ha denunciat, especialment a l’última dècada, una persecució política i policial que no té precedents si es compara amb altres grups. Només als últims 6 anys s’ha procedit a la detenció de mínim, 6 integrants dels Bukaneros.

Però el que passa al camp "no sols es queda al camp" com se sol dir a l’argot futbolístic. El fet en aquesta trobada de futbol no és un cas aïllat. Als últims mesos veiem com els casos d’atacs verbals o físics contra persones de diferent color de pell han augmentat perillosament.

El “discurs d’odi i intolerància” defensat per partits com VOX, està calant cada vegada més en la societat de l’Estat espanyol. Partits com a PP i Ciutadans adopten aquest discurs racista i xenòfob, mentre que el govern “progressista” continua aplicant polítiques racistes com el manteniment dels CIEs, la criminalització del migrant i la seva política criminal a les fronteres.


Facebook Twitter

Ivan Vela

Barcelona | @Ivan_Borvba

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna