×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

“El que pretén Telepizza és acoquinar a les treballadores”

L'empresa sanciona a Saragossa a deu treballadors amb suspensió d'ocupació i sou per negar-se a treballar sense les mínimes mesures de protecció per a ells i els clients.

Federico Grom

dijous 16 d’abril de 2020
Facebook Twitter

Les persones sancionades han estat suspeses de sou i de feina durant 15 i 20 dies per negar-se a treballar sense equips de protecció ni protocols. Enfront d’aquesta situació, els treballadors han iniciat a campanya de denúncia que inclou la convocatòria de vaga a la botiga dels sancionats com a forma de protesta.

Els delegats de CGT denuncien el canvi de normativa laboral impost pel govern a “amagades” ja que “la vaga ha estat legalitzada d’acord amb els deu dies de pre-avís i no als cinc que marcava abans la llei, perquè pel que sembla el Govern considera que, quan més es necessita protegir als treballadors, més s’ha de flexibilitzar els pre-avisos de vaga contra els empresaris, però paradoxalment no flexibilitza el règim disciplinari que l’empresa usa contra les treballadores”.

CGT Telepizza explica a Esquerra Diari que “s’ha legalitzat la vaga per al pròxim cap de setmana, i la idea és que, d’acord amb la decisió presa per l’Assemblea de treballadores de Servet i del Pilar -que actualment treballen juntes- la vaga serà efectiva el dissabte 18 i se centrarà, de moment, a la botiga on l’empresa ha sancionat a les treballadores. I en funció de l’extensió dels atacs anirem sumant diferents mesures de pressió”.

Aquesta és una més de les mesures de pressió que pretenen portar endavant “si l’empresa no cedeix a assetjar a les treballadores que fan ús dels seus drets laborals”. Com compten en el comunicat que van fer públic, van aconseguir forçar a l’empresa al fet que s’apliqués “un pla de prevenció més estricte” gràcies a la paralització de la producció que la plantilla va imposar en els primers dies de l’Estat d’Alarma i ara l’empresa el que vol és “acoquinar” a la plantilla perquè no “gosin organitzar-se”, compte Adrián, delegat de CGT.

Et pot interessar: Menors i persones grans soles sense menjador: Telepizza no te la solució, la tenim els treballadors

Fa setmanes que els treballadors vénen denunciant públicament a través de la seva organització sindical, les pèssimes condicions en les quals el personal havia de continuar treballant mentre la comunitat de Madrid, de la mà de Díaz Ayuso, li lliurava el negoci de les beques menjador a aquesta empresa. “És indignant que la Comunitat de Madrid ferma un contracte amb la multinacional Telepizza mentre la plantilla estem denunciant que no volen donar-nos ni guants ni màscares, posant en perill a treballadores i famílies” denunciaven els delegats de Saragossa i Barcelona en un comunicat conjunt.

En un context de centenars de morts diaris i de desídia per part de l’empresa, des de CGT Telepizza, d’acord amb l’Article 21.2 de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals, van fer un cridat “a paralitzar la producció fins que no hi hagués un pla de prevenció realment efectiu i, sobretot, que es complís.”

Capítol a part d’aquesta empresa mereixen els sobrecostos i la seva paupèrrima qualitat nutricional, els seus salaris de misèria, i la seva enginyeria de paradisos fiscals per a evadir impostos.

En el seu comunicat, els delegats de Saragossa i Barcelona deixaven clar que “Els repartidors i repartidores no ens neguem a treballar. Estem disposats a fer-ho si s’adopten mesures elementals de prevenció i si el risc que encara amb elles assumim està orientat a fer un servei a la comunitat, als nostres fills i els nostres majors i no a lucrar al multimilionari Pablo Juantegui.”

Et pot interessar: La plantilla de Telepizza volem servir menjar sa als més vulnerables, i no que alguns facin negoci

A més de la retirada immediata de les sancions, els treballadors i treballadores reclamen un Pla de Prevenció elaborat i controlat per un Comitè de Seguretat i Higiene format només pels delegats del comitè i representants de la plantilla de les diferents botigues. Els únics interessats en la seguretat. Així com el dret de totes les persones vulnerables de baixa amb el 100% pagat per l’empresa o la seva mútua.

Però no sols això, sinó que demostren que l’única cosa que evita respostes a l’altura i racionals són els guanys d’un grapat. Com diu Asier Ubico, un dels seus delegats “No volem continuar treballant sota risc per a engrossir els seus beneficis. No volem ERTOs, sinó llicències amb el 100% del sou a càrrec de Telepizza. Que les grans empreses del sector siguin intervingudes i nosaltres, de manera democràtica i autoorganizada, podrem donar solució a problemes socials com aquest.” fent referència a les persones majors, dependents i sectors més vulnerables amb necessitats alimentoses sense cobrir que s’aguditzen enmig d’aquesta crisi.

No es poden permetre aquestes sancions. La impunitat d’aquesta empresa i les seves accions sentin un greu precedent. És necessària la màxima solidaritat per a evitar aquest atac patronal. Les nostres vides valen i continuaran valent més que els seus beneficis.


Facebook Twitter

Federico Grom

Vive en Barcelona. Técnico en edición e ilustrador. Es militante del la Corriente Revolucionaria de Trabajadores y Trabajadoras (CRT) y escribe en la sección de Política y Mundo Obrero de Izquierda Diario.es

Barcelona | @fedegrom

Clara Ponsatí torna a Brusel·les després que els Mossos d'Esquadra la detinguessin en la seva tornada a Catalunya

Clara Ponsatí torna a Brusel·les després que els Mossos d’Esquadra la detinguessin en la seva tornada a Catalunya

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Moció de censura: entre l'esperpent de la dreta i el mal menor del progressisme imperialista

Moció de censura: entre l’esperpent de la dreta i el mal menor del progressisme imperialista

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Nou cas d'infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

Nou cas d’infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light