×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El progressisme espanyol, soci militar de l’imperialisme nord-americà

El govern “progressista” de coalició del PSOE i Unidas Podemos, prorrogarà per un any més el conveni militar amb els Estats Units que permet la presència nord-americana en les bases Rota i Morón.

Federico Grom

dijous 12 de novembre de 2020
Facebook Twitter

Ens hem de remuntar a la dècada del cinquanta del segle passat per a parlar de la col·laboració militar i la presència de l’imperialisme nord-americà a la península.

En 1953 es van signar els “Pactes de Madrid” entre els EUA i Espanya, sota la dictadura de Franco, pels quals s’instal·larien en el territori espanyol quatre bases militars nord-americanes a canvi d’ajudes econòmiques per a fer front a la postguerra i la fi de l’aïllament internacional de la dictadura, reubicant-se així en el context de la Guerra Freda per a prolongar el seu règim.

Aquesta col·laboració ha arribat fins als nostres dies. Dos d’aquestes, encara en actiu de manera permanent, són la Base Naval de Rota i la Base Aèria de Morón. Aquestes bases situades a Cadis i Sevilla respectivament, estan regulades per un acord de defensa amb Washington que té el seu venciment el 21 de maig de 2021. Pel que la decisió del govern de l’Estat espanyol de prorrogar per un any el conveni bilateral, té com a objectiu donar temps al nou govern demòcrata de Joe Biden a acomodar-se a la Casa Blanca quan prengui possessió el 20 de gener pròxim.

Tant Zapatero, qui va encapçalar les negociacions, com Rajoy, qui ho va aplicar, van cedir a les pressions de la Casa Blanca allà per l’any 2011 perquè la pròrroga del conveni militar entre tots dos es fes per 8 anys. El que donava marge a la Casa Blanca en les seves operacions militars. La base de Rota, per exemple, va ser clau per al llançament de l’atac a Síria al 2017.

D’aquesta manera, el govern que es diu el més progressista de la història, en el qual hi ha ministres que es diuen comunistes, col·laboren obertament amb els interessos militars de l’imperialisme americà.

A més de la pròrroga anunciada, el govern ha acceptat sense reserves la substitució dels quatre destructors que van arribar a Rota entre els anys 2014 i 2015 (USS Carney, USS Donald Cook, USS Porter i USS Ross), per uns altres més moderns que arribaran de manera escalonada a partir de l’any que ve fins al 2022.

Lluny de la que ha estat una posició històrica de rebuig per part d’IU i el PCE, Alberto Garzón va justificar les bases nord-americanes, com tot un liberal, pels llocs de treball que generen. “Des del punt de vista laboral aquí hi ha una gran quantitat d’ocupacions i això és el primer que s’ha de preservar”. Parafrasejant a Rosa Luxemburg "L’entrada d’un socialista en un govern burgès no el transforma en un govern socialista, però en canvi un socialista es transforma en ministre burgès”. Imagineu-vos que ens queda esperar de la “oposició a la seva majestat”. El mateix li cap a Pablo Iglesias, a qui vam veure al costat del rei, representant els interessos internacionals de l’imperialisme espanyol a Bolívia.

El Pentàgon a més ja va comunicar que pretén augmentar en un 50%, la seva presència a Rota (Cadis), dos vaixells i 600 mariners més; el que obligaria a reformar el conveni bilateral i que aquest com a tractat internacional, sigui aprovat pel Parlament.

La revisió del conveni serà al llarg del 2021 i durant les negociacions s’anirà veient si és que la nova Administració Biden manté unes certes decisions de l’anterior, com retirar tropes d’Alemanya. Encara que no s’espera com a contrapart que la nova Administració suspengui els aranzels imposats per Trump a productes espanyols com l’oliva, l’oli o el vi, alguna cosa que es dirimiria en la Comissió Europea, el govern busca millorar la seva relació bilateral amb el seu soci nord-americà així com la posició dels seus interessos imperialistes a Amèrica Llatina, alguna cosa que li ha estat complicat en l’administració Trump.

Com dèiem, la col·laboració del PSOE i el PP amb l’imperialisme nord-americà van ser una constant en tots els seus governs. La novetat, és la vergonyosa defensa d’IU i Podemos, de les bases nord-americanes i per aquesta via de la col·laboració amb els interessos militars de l’imperialisme nord-americà. No podia haver-hi un final diferent com a part d’haver-se posat al capdavant de la gestió dels interessos polítics, econòmics i militars de l’Estat imperialista espanyol. L’instrument de classe, d’explotació, opressió i repressió pel qual la burgesia manté el seu domini.

Cal barallar contra els interessos de l’imperialisme nord-americà, però un poble que oprimeix a un altre poble mai podrà ser lliure. Hem de lluitar al mateix temps contra el propi imperialisme espanyol i les seves multinacionals, per la retirada de les tropes a l’estranger, per la devolució dels enclavaments colonials de Ceuta i Melilla, per la fi de la sustentació a règims reaccionaris com les monarquies àrabs, pel lliurament de les possessions de les multinacionals espanyoles expoliadores als diferents països on operen com a Amèrica Llatina o Àfrica. Així com pel dret d’autodeterminació dels pobles que componen avui l’Estat espanyol.


Facebook Twitter

Federico Grom

Vive en Barcelona. Técnico en edición e ilustrador. Es militante del la Corriente Revolucionaria de Trabajadores y Trabajadoras (CRT) y escribe en la sección de Política y Mundo Obrero de Izquierda Diario.es

Barcelona | @fedegrom

Amnistia Internacional posa en dubte la garantia de la protesta social davant la reforma per desordres públics

Amnistia Internacional posa en dubte la garantia de la protesta social davant la reforma per desordres públics

Veus crítiques contra el nou delicte de desordres públics agreujats

Veus crítiques contra el nou delicte de desordres públics agreujats

L'ANC convoca a una manifestació davant l'ampliació del delicte de desordres greus

L’ANC convoca a una manifestació davant l’ampliació del delicte de desordres greus

CGT Catalunya: "Més repressió a la protesta a canvi d'eliminar la sedició"

CGT Catalunya: "Més repressió a la protesta a canvi d’eliminar la sedició"

El Govern vol garantir els beneficis de la banca en la nova llei d'habitatge

El Govern vol garantir els beneficis de la banca en la nova llei d’habitatge

El govern s'assegura la majoria per aprovar els Pressupostos després de pactar amb EH Bildu

El govern s’assegura la majoria per aprovar els Pressupostos després de pactar amb EH Bildu

Rècord d'encariment de la cistella de la compra a l'octubre amb una alça de preus del 15%

Rècord d’encariment de la cistella de la compra a l’octubre amb una alça de preus del 15%

La reforma del delicte de malversació podria afavorir a condemnats pels casos ERE, Noos i Gürtel

La reforma del delicte de malversació podria afavorir a condemnats pels casos ERE, Noos i Gürtel