×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El neoreformisme en mans de Valls i Ciutadans?

El posicionament de Valls oferint el seu suport a Colau i Collboni “sense condicions” per evitar la investidura de Maragall (ERC), sumat a la possibilitat d'un pacte de Mas Madrid amb Ciutadans en el consistori de la capital de l'Estat, deixa al neoreformisme en mans de la dreta liberal.

Ivan Vela

dijous 30 de maig de 2019
Facebook Twitter

Foto: Twitter @VallsBCN_2019

El 26M va deixar a Podemos, IU i als ajuntaments del canvi com els grans derrotats. El que es va constatar en la derrota electoral va ser la conseqüència de quatre anys de gestió on les mesures de canvi que aventuraven al 2014 es van quedar res.

Gestions de govern que res van haver d’envejar als seus antecessors, especialment en els casos de Madrid i Barcelona, que van acabar per provocar un desencantament important en part de la seva base.

En essència, exemples municipalistes de l’adaptació que des del 2015 i de forma continuada té el neoreformisme amb el Règim del 78 i als seus poders econòmics.

Doncs bé, lluny de ser un gir acabat, aquesta adaptació de les formacions neoreformistes al Règim del 78 i a les seves institucions pot tenir en poques setmanes un nou capítol producte dels resultats del passat 26 i els possibles pactes postelectorals.

Colau i un ajuntament del 155?

Manuel Valls ha expressat la seva decisió de cedir els 6 regidors que van obtenir el passat 26M perquè Colau o Collboni, ocupin l’alcaldia. Per a Valls ara mateix hi ha un objectiu clar, “evitar que Barcelona tingui un alcalde independentista”.

Aquesta oferta de Valls, “sense condicions”, podria portar a la ciutat de Barcelona l’ajuntament del 155 de la mà de la formació taronja, la mateixa que va donar suport a la candidatura de Valls i que governa a Andalusia amb el Partit Popular i Vox.

Ara com ara és una oferta sense resposta oficial des de les files de Barcelona en Comú i amb límits imposats per Ciutadans. Valls, el candidat que va concórrer al capdavant de llista en les eleccions ha assegurat “no voler entaular cap negociació” i ofereix el seu suport sense condicions per “responsabilitat i ètica”, quelcom del que s’ha desmarcat ràpidament Ciutadans.

La formació d’Albert Rivera, que va donar suport a la candidatura de Valls, s’ha desmarcat de les declaracions de l’ex primer ministre francès assegurant que s’asseuran a negociar, en tot cas, amb Collboni.

“Si calgués impedir que hi hagi un alcalde independentista o populista els regidors de Ciutadans negociarien amb un candidat que no sigui ni independentista ni populista”, contempla el comunicat. I l’únic que compleix aquestes condicions, com emfatitza el comunicat, és Collboni.

Valls no ha volgut respondre en la seva compareixença si el que hi ha sobre la taula és una ruptura amb Ciutadans i la divisió del grup parlamentari després de la reunió que va mantenir amb Inés Arrimadas. Dels 6 regidors obtinguts per la candidatura de Valls, 3 són independents i 3 són de Ciutadans.

No seria de fet la primera vegada que existeix una diferència entre Valls i la cúpula de Ciutadans. De fet l’ex primer ministre francès, que representa l’ala d’una dreta més liberal, era crític del pacte a Andalusia amb l’extrema dreta.

Barcelona en Comú, en compareixença de la pròpia Ada Colau, es mostrava fa dos dies partidària d’una coalició amb el PSC i ERC, que fos reflex “de la demanda de Barcelona” que es va expressar el 26M. Ara aquesta nova fitxa en el tauler i les diferències insalvables amb ERC entorn de la qüestió democràtica catalana poden deixar aquest desig en el tinter.

A més, l’oferta de Valls té similituds amb les reclamades en altres municipis, ni més ni menys que Madrid, i pot per tant marcar estratègies postelectorals molt més àmplies que la que imposi la conjuntura municipalista.

Més Madrid, més liberals

Partidaris de Manuela Carmena s’estan mobilitzant a través de les xarxes socials i de Whatsapp per a realitzar una manifestació a Madrid el pròxim 1 de juny a les 19.00 de la tarda en Plaza Cibeles per a exigir que l’actual edil en funcions torni a ser elegida alcalde.

I com seria això? doncs que Ciutadans abandonés la idea del trifachito (pacte amb PP i VOX) i pactés amb Carmena i Pepu Hernández. Una idea sorgida de les xarxes socials però que sens dubte ha tingut un gran acolliment, no ja en el PSOE de Madrid sinó en la pròpia formació de Mas Madrid.

El to avui dia des de la formació de Carmena és més suau que l’exposat en la nit del 26M, quan es va assegurar que no hi hauria pacte amb Ciutadans. També és més suau el to i el missatge del cercle més pròxim de Manuela Carmena.

Inés Sabanés, portaveu de la formació i Delegada de l’Àrea de Govern de Medi ambient i Mobilitat, es va mostrar molt crítica amb el fet que el pacte de Ciutadans amb PP i Vox “es donés per fet”.

La divisió de Podemos, les disputes internes, i els processos de descomposició que no cessen, han deixat el projecte neoreformista i dels “ajuntaments del canvi” tocat i enfonsat. La fi de cicle del neoreformisme.

A data d’avui i a l’espera de veure el que succeeix en les pròximes setmanes de negociacions, la possibilitat d’un pacte amb la dreta liberal està sobre la taula, la possibilitat d’un nou capítol de l’ocàs del projecte neoreformista.


Facebook Twitter

Ivan Vela

Barcelona | @Ivan_Borvba

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna