×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El mite de l’amor romàntic en el sistema capitalista i patriarcal

Un any més se celebra Sant Valentí, conegut com el “dia dels enamorats”. Any rere any el 14 de febrer es promou l'amor romàntic i el seu consum a nivell mundial. Però no sempre ha estat així.

Irene Fza

dilluns 13 de febrer
Facebook Twitter

Aquesta data té el seu origen en les festes paganes dels pobles de l’Antiga Roma i el seu significat s’ha anat modificant al llarg de la història.

La manera d’entendre l’amor ha anat variant segons les diferents societats, el context històric i social, les maneres de producció, la ideologia de les classes dominants o les institucions socials com l’Estat o la Família. La concepció actual de l’amor s’emmarca en el sistema hetero-patriarcal i capitalista basat en la propietat privada, la monogàmia, l’explotació i l’opressió.

Joventut i relacions afectiu-sexuals

La joventut sofrim contínuament, i sobretot les dones, el mite de l’amor romàntic. Des de la música, el cinema, els llibres, les sèries, les xarxes socials i la publicitat reprodueixen i legitimen els comportaments tòxics i masclistes en els quals es basa l’“amor”.

A més, es normalitzen els tipus de violència de gènere que no siguin físics com el control de la manera de vestir, de les relacions d’amistat, els llocs on sortir, el xantatge emocional, els insults, les amenaces, etc. Ens ensenyen a naturalitzar i fins i tot a lloar la gelosia com a símbol d’amor però que només promouen el control i la possessió.

També es recreen contínuament els rols de gènere marcats pel patriarcat que es donen en una relació de parella que, gairebé sempre, és heterosexual, sense mostrar-nos altres tipus de relacions o orientacions sexuals. Ens eduquen en què les dones hem de ser sensibles, afectuoses, submises, amables, familiars, atentes, preocupades i geloses, però no gaire. Els homes han de protegir-nos, defensar-nos, ser forts, possessius, emprenedors, confiats, dominants i una mica agressius i violents sobretot pel que fa al sexe.

Segons l’informe sobre Joves i Gènere "La (in)consciencia de equidad de la población joven en España" de 2019 un 41% creu que un noi ha de "protegir la seva noia”, un 32% considera que tenir parella implica un lliurament absolut i el 31% que sempre et llevarà una mica de llibertat.

També podem observar dades sobre aspectes que moltes vegades pensem que ja no es donen en la joventut, no obstant, l’11% no està d’acord que es mantinguin espais propis i personals i el 15% està d’acord amb el control del mòbil a la seva parella.

L’amor romàntic i el sistema capitalista i patriarcal

Les relacions que actualment s’estableixen es caracteritzen per l’individualisme i per la necessitat de satisfer immediatament les demandes tant afectives com sexuals. En el marc d’aquesta societat hetero-patriarcal i capitalista basada en el consum i en la reificació del cos de la dona, les relacions afectiu-sexuals també es conceben com un objecte de consum. Per tant, en els marcs d’aquest sistema capitalista i patriarcal és molt difícil desenvolupar plenament un amor lliure i sincer basat en el respecte i en la igualtat.

Principalment perquè hem de passar la major part del temps venent la nostra força de treball perquè uns pocs s’enriqueixin, la qual cosa ens deixa esgotades i sense ganes d’establir vincles afectius duradors, sans i consistents. En el cas de les joves estudiants, malgastant hores del nostre temps estudiant continguts que no ens interessen i sense desenvolupar cap pensament crític, amb l’única finalitat d’obtenir un títol i participar, sense cap mena de qüestionament, en aquest sistema capitalista.

A quina mena de relacions aspirem els i les revolucionàries?

Els i les revolucionàries rebutgem tot tipus de violència masclista, d’explotació i d’opressió que reprodueix aquest model d’amor romàntic. Seguim l’exemple de revolucionàries que com Aleksandra Kollontái van lligar la lluita per l’emancipació de les dones i totes les opresions a la lluita per conquistar noves maneres de relacionar-nos més humanes com l’amor i la companyia basat en la necessitat d’establir relacions més humanes entre les persones.

Apostem per relacions que es desenvolupin lliurement i sense restriccions, igualitàries, que es basin en la comunicació, la llibertat d’elecció, el respecte i la solidaritat. Per a això, també lluitem per acabar amb aquest sistema que ens explota i ens oprimeix i construir una nova societat socialista.


Facebook Twitter
“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

Frente Obrero: amic de ‘picoletos' i enemic de treballadors

Frente Obrero: amic de ‘picoletos’ i enemic de treballadors

El racisme continua golejant a LaLiga

El racisme continua golejant a LaLiga

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d'Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d’Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE

Viure o sobreviure? El cost de vida suposa el 61% del salari mínim i sense comptar la despesa en habitatge

Viure o sobreviure? El cost de vida suposa el 61% del salari mínim i sense comptar la despesa en habitatge