×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El judici al periodista Boro desmunta el muntatge policial

Durant el judici s'han evidenciat grans contradiccions de la versió policial. Un cas on el periodisme crític era criminalitzat. El judici al periodista Boro desmunta el muntatge policial.

IzquierdaDiario.es

dijous 4 d’octubre de 2018
Facebook Twitter

Foto: ID

“Per la llibertat d’informació. Boro absolució” podia llegir-se el matí del dimecres en una pancarta enfront dels jutjats de Julián Camarillo a Madrid, on un important grup de persones es va concentrar per acompanyar al periodista de mitjans independents Jorge Corretja "Bor".

Quan va arribar l’hora d’entrar a la sala del jutjat hi havia nervis i emoció, Boro s’enfrontava a una acusació per “atemptat a l’autoritat” i es demanaven sis anys de presó per part de la fiscalia. Però la defensa tenia confiança: arribava amb gran quantitat de proves, vídeos, fotos i testimonis, que desmuntaven el muntatge policial.

Pel costat de l’acusació, en canvi, es van acumular les contradiccions; policies que havien acusat a Boro d’agressió ara deien que en realitat això havia succeït uns minuts abans i amb una altra persona. Per la seva banda, la fiscalia a rebaixat a dos anys de presó i 18 mesos de multa la petició de condemna.

En el seu al·legat final, Boro va denunciar que el que va ocórrer aquest dia va ser una brutal agressió cap als periodistes que estaven cobrint al final de la manifestació d’Escac a la monarquia, al març de 2014. “M’acusen d’atemptat a l’autoritat, però el que jo i tots els que estàvem aquí vam poder veure aquell dia va ser un atemptat a la premsa, als seus treballadors i a la llibertat d’informació”, va assegurar.

Boro va relatar com van succeir els fets: “Les amenaces, les empentes, els insults van començar ja a Neptú, als companys els van perseguir per tot el Passeig del Prado, jo i la meva companya solament ens acostem quan vam veure aquesta situació, ja a Atocha. Ens acostem per informar de la violenta i irresponsable actuació que aquests senyors estaven duent a terme, perquè creiem que la premsa ha de denunciar aquest tipus d’abusos i de vulneracions dels drets humans per part dels funcionaris públics. A cap moment vaig agredir a ningú, va ser un dels agents el que em va empènyer al meu quan em vaig acostar a la meva companya després de constatar que estava sent agredida. El que va ocórrer després va ser una salvatjada com s’observa en els vídeos.

Va recordar a més que ja està comprovat que almenys un policia va agredir a un periodista en aquesta ocasió, però aquest no va ser condemnat basant-se el tribunal en què el fet hi hauria prescrit. “Jo em pregunto què justícia és en la qual fets ocorreguts al mateix espai i temps deriven en dos judicis on per a uns prescriu el delicte i per a l’altre no”.

El periodista de la Haine també va agrair l’important suport rebut: declaracions d’organitzacions de periodistes com el SPM, la FeSP o el Fòrum d’Organitzacions de Periodistes, dues declaracions del Parlament de Navarra, una protesta de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa i el manifest signat per més de 130 periodistes, 43 mitjans de comunicació i més d’un centenar d’organitzacions i col·lectius socials i polítics.

Boro va demanar la seva absolució, va reclamar responsabilitats per la repressió als periodistes i també “responsabilitats per haver mentit, per aquesta falsa acusació que m’ha tingut durant quatre anys i mitjà vivint sota l’amenaça de passar diversos anys a la presó”.

L’advocat de Boro, Erlantz Ibarrondo, ha plantejat en sortir del judici que esperen una sentència absolutòria, ja que “les contradiccions han estat tan grans i evidents que no cap una altra possibilitat.”


Facebook Twitter
Contra el 155 a l'escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Contra el 155 a l’escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s'espiés a l'independentisme

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s’espiés a l’independentisme

El govern justifica l'espionatge a l'independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

El govern justifica l’espionatge a l’independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

L'espionatge i el clavegueram de l'Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

L’espionatge i el clavegueram de l’Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

El retorn de l'emèrit: suport a la Corona amb l'aval del govern “progressista”

El retorn de l’emèrit: suport a la Corona amb l’aval del govern “progressista”

El rei emèrit torna a Espanya impune i emparat pel Govern «progressista»

El rei emèrit torna a Espanya impune i emparat pel Govern «progressista»

 L'IPC es modera a l'abril però segueix en nivells històrics

L’IPC es modera a l’abril però segueix en nivells històrics

Espionatge a l'independentisme: el govern només desclassificaria els informes del CNI davant un jutge

Espionatge a l’independentisme: el govern només desclassificaria els informes del CNI davant un jutge