×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El hobby de l’Ajuntament de Santako: desnonar i assetjar les veïnes del Barri Vell

L’Ajuntament de Santa Coloma persegueix activament la lluita contra l’especulació. No content amb desnonar a les veïnes del Barri Vell, ara també assetja una d'elles en vaga de fam i dormint al carrer.

Mariona Tasquer

dissabte 21 de gener de 2023
Facebook Twitter

Fa una setmana l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, amb Núria Parlon del PSC a l’alcaldia, va desallotjar il·legalment el centre social okupat autogestionat La Kasa Estudi Nou i va desnonar a una persona que estava vivint allà. A més, va enviar a la Policia Local al dos pisos anexos, ocupats també, on hi vivien 4 famílies vulnerables a notificar que havien d’abandonar casa seva aquest dimarts passat.

La persona que estava vivint al CSOA és en Manuel, un veí del Barri Vell de 55 anys amb paràlisis a les cames i un 66% de discapacitat, que ha estat desnonat per l’Ajuntament dos cops. El primer al 2020; residia des del 2017 a la Plaça de la Vila número 12; a un dels edificis afectats pel Pla Especial de Reforma Interior (PERI). L’Ajuntament va interposar una demanda reclamant que el pis, propietat d’en Manuel, estava afectat pel PERI i, d’aquesta manera, es va procedir a prohibir-li de nou l’entrada a casa seva. Una més de les varies irregularitats comeses per l’Ajuntament del PSC durant l’execució del PERI, irregularitats que assenyalen l’afavoriment d’entitats financeres com el Banc Sabadell. Núria Parlon és responsable d’afavorir i prioritzar els interessos dels bancs i els fons voltors en front a les necessitats de les veïnes del Barri Vell i de la ciutat.

Malgrat conèixer la situació d’en Manuel des del passat 25 de desembre, els Serveis Socials de l’Ajuntament li han negat tot tipus de lloguer social o una altra alternativa habitacional. El 2 de gener d’aquest any en Manuel es va tornar a quedar al carrer i va començar a residir a La Kasa Estudi Nou; que el passat dijous 12 de gener va ser desallotjada com a conseqüència d’un altre de les irregularitats comeses pel govern municipal de Parlon en favor de l’execució del PERI. En Manuel va ser desallotjat de manera improcedent per la Policia Local -amb suport dels Mossos d’Esquadra-, tornant-se a quedar al carrer per culpa de l’Ajuntament del PSC.

Les veïnes de Santa Coloma no ens podem prendre això com una derrota, sinó que ha de ser un incentiu per continuar la lluita organitzada als carrers, defensar els nostres barris i assenyalar als polítics culpables d’aquestes polítiques neoliberals que busquen beneficiar als fons voltors i als bancs fent-nos fora de casa. Un gran exemple de la continuïtat d’aquesta lluita és en Manuel, que el dia 16 de gener va decidir iniciar una vaga de fam i acampar davant de l’Ajuntament. Senyala directament com a culpables a Nuria Parlon i al govern municipal del PSC, a qui no els hi ha agradat la resposta de les veïnes del Barri Vell.

La mateixa nit que en Manuel iniciava la vaga de fam, l’Ajuntament va enviar tres unitats de la Policia Local i una furgoneta de l’Unitat de Suport i Intervenció Ràpida (USIR) -que anaven acompanyades d’un cotxe dels Mossos d’Esquadra i d’un de la policia secreta- per que s’impedís al Manuel posar la tenda de campanya davant l’Ajuntament i un matalàs per dormir. A més durant la matinada, unes poques hores després, va arribar una furgoneta de l’USIR a treure la pancarta d’en Manuel, on denuncia la seva situació i senyalava a Nuria Parlon i el seu govern com a culpables, aprofitant que estava sol.

Els agents de l’USIR van custodiar la pancarta durant una estona i finalment li van treure, afortunadament un grup de joves de l’Estudi Nou va poder apropar-se a donar-li suport i estar amb ell. Una furgoneta de la local va romandre tota la nit a Plaça de la Vila i el company en vaga va ser intimidat constantment amb les llums del cotxe.

L’Ajuntament de Santa Coloma no es contenta amb desnonar a les veïnes per afavorir a les entitats financeres, sinó que reprimeix i intimida a les veïnes que es pronuncien contra aquestes polítiques de gentrificació de la ciutat. No podem permetre que ens facin fora dels nostres barris, davant l’onada especulativa dels governs el jovent ens hem d’organitzar en conjunt amb la classe treballadora per defensar els nostres drets.

És per això que cal una resposta organitzada contra els desnonaments i en defensa d’un habitatge digne. Cal una organització des de la base, amb assemblees als centres d’estudi, de feina, als barris... Per aturar aquests atacs del capital cap a la classe treballadora i els sectors populars.

Per tot això, des de Contracorrent et convidem a venir amb nosaltres aquest dissabte 21 de gener a defensar un habitatge digne per a totes a la manifestació convocada per tot el moviments de l’habitatge de l’Area Metropolitana de Barcelona. Organitzem la ràbia!


Facebook Twitter

Mariona Tasquer

Estudiant de la UB i militant de Contracorrent i Pa i Roses

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones