×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El govern "progressista" defensa a l’OMC les patents de les vacunes

El govern del PSOE i Unidas Podemos es posiciona contra la proposta de l'Índia, Sud-àfrica i 100 països en vies de desenvolupament de liberalitzar les patents. Fan bloc amb els EUA, el Japó i la resta de països de la UE en defensa dels privilegis de les farmacèutiques.

Santiago Lupe

divendres 5 de febrer de 2021
Facebook Twitter

Els diferents governs pertanyents a l’Organització Mundial del Comerç es reuneixen aquest dijous a petició de l’Índia i Sud-àfrica. En l’ordre del dia un sol punt, la petició d’aquests Estats – suportats el passat 20 de novembre per més de 100 països en vies de desenvolupament- que es liberalitzin les patents de les vacunes de la covid-19, les proves de diagnòstic i altres tecnologies relacionades amb la prevenció i tractament de la malaltia mentre duri la pandèmia. La decisió l’ha de prendre el Consell dels Acords sobre els Drets de Propietat Intel·lectual en el Comerç, conformada pels països membres de l’OMC.

Com al novembre, la delegació del govern espanyol es va posicionar al costat dels EUA, el Japó i la resta de països de la UE. És a dir al costat de la defensa dels interessos de les grans indústries farmacèutiques que han convertit el negoci de la vacuna en el negoci del segle, encara a costa de la vida de milers de persones i de posar en perill la campanya d’immunització mundial que podria posar fi a la crisi sanitària més gran mundial dels últims cent anys.

Malgrat les peticions en aquest sentit de multitud d’organismes i experts, el govern de Pedro Sánchez es manté en la mateixa posició. Ni tan sols el risc vist aquestes últimes setmanes al fet que la cobdícia d’aquestes multinacionals posin en risc l’arribada dels vials necessaris per a prosseguir amb la campanya, li ha fet canviar d’opinió. Molt menys el fet que els privilegis d’aquest grapat d’empreses estiguin deixant a més de la meitat de la humanitat al marge de la vacuna, obrint-se així la possibilitat que el virus continuï circulant, mutant i les vacunes d’avui no tinguin validesa en uns mesos.

Els acords secrets entre els Estats imperialistes i les grans farmacèutiques, que han sortit a la llum convenientment censurats, indiquen que totes elles haurien ja recuperat 4 vegades l’invertit en el seu desenvolupament. Així ho ha denunciat recentment l’eurodiputat belga Marc Botenga que va tenir accés a aquests documents. En ells, entre parts literalment ratllades, apareixien clàusules tan delirants com la prohibició que els països de la UE cedeixin els seus excedents a tercers països.

Segons Metges Sense Fronteres la suma de diners públics invertits en el desenvolupament de la vacuna ascendiria a uns 10 mil milions de dòlars. No obstant això, la seva explotació, distribució i cobrament dels drets de propietat recau en uns laboratoris que es neguen a aclarir com ha estat el cost total de la recerca, i per tant quina suma han avançat els seus accionistes.

La barbàrie capitalista aconsegueix en aquesta crisi sanitària quotes d’escàndol. Si en la primera onada vam veure com el món es convertia en una macabra subhasta d’EPI i respiradors, ara es mercadeja lliurement amb les vacunes a pesar que això impliqui el risc de prolongar la pandèmia molt més enllà de 2021.

PSOE i Unidas Podemos mostra, fora de focus -cap mitjà d’importància està cobrint avui aquesta important reunió-, el veritable rostre de ser el govern de la quarta potència imperialista de la UE. La defensa dels interessos de les multinacionals farmacèutiques per sobre de les nostres vides.

És hora que en tots els països, i especialment en els centrals, les organitzacions obreres i l’esquerra barallem per la fi de les patents, la nacionalització sense compensació de tota la indústria farmacèutica i laboratoris i la posada en marxa d’un pla de producció massiva de vials controlat pels treballadors del sector, experts científics i usuaris, que garanteixi un pla d’immunització eficaç no sols a Europa sinó en el conjunt del planeta. Barallar avui per una demanda anticapitalista i internacionalista com aquesta és qüestió de vida o mort per a centenars de milers de persones.


Facebook Twitter

Santiago Lupe

Portaveu del Corrent Revolucionari de Treballadors i Treballadores i director de Izquierda Diario.

Barcelona | @SantiagoLupeBCN

Pàgina oberta | La precarietat de ser vetlladora/r

Pàgina oberta | La precarietat de ser vetlladora/r

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

23S: quatre anys de l'operació Judas i la criminalització de la protesta a Catalunya

23S: quatre anys de l’operació Judas i la criminalització de la protesta a Catalunya

Quatre motius pels que la classe treballadora ha de lluitar de manera independent per l'amnistia total de totes les lluitadores

Quatre motius pels que la classe treballadora ha de lluitar de manera independent per l’amnistia total de totes les lluitadores

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Podria Estar Passant | "Any 2074: el català esdevé llengua oficial a la Unió Europea"

Podria Estar Passant | "Any 2074: el català esdevé llengua oficial a la Unió Europea"

Indults, rebaixa de penes, impunitat: les "amnisties" dels amics del Règim

Indults, rebaixa de penes, impunitat: les "amnisties" dels amics del Règim