×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El govern justifica l’espionatge a l’independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

L'aprovació del decret anticrisi tira endavant in extremis. Alguns socis d'investidura voten no pel cas Pegasus. EH-Bildu, al costat del PNB i el PDECAT, salven el decret i donen oxigen a un govern colpejat per l'escàndol de les escoltes.

Sergio Linares

dijous 28 d’abril de 2022
Facebook Twitter

En les últimes hores el PSOE està oferint la seva imatge més clàssica. El partit dels GAL i la “puntada a la porta” de Corcuera surt avui a patolls a justificar l’espionatge de més de 60 dirigents independentistes catalans per part del CNI a través del programa israelià Pegasus.

El president del govern trencava el seu silenci aquest dimarts sense negar en absolut les escoltes: "Tot el que s’ha fet per part del CNI és atenir-se escrupolosa i rigorosament a la llei". Reconeixia així que la burxada de 63 dispositius mòbils hauria estat realitzat comptant amb l’autorització judicial i que, per tant, d’aquestes operacions estava al corrent el govern i els organismes de control del CNI.

Si Sánchez avalava la suposada legalitat d’aquesta operació de les clavegueres de l’Estat, que s’hauria realitzat en més d’un 90% sota els seus dos governs, ahir la ministra de Defensa, Margarita Robles, va sortir a oferir la seva legitimació.

En la sessió de control en el Congrés d’aquest dimecres va respondre a la diputada de la CUP, Mireia Vehí, retornant-li una pregunta retòrica que bé podria haver formulat Abascal: "Què ha de fer un Estat quan algú vulnera la Constitució, quan algú declara la independència, quan algú curta les vies públiques, realitza desordres públics, quan algú està tenint relacions amb dirigents polítics d’un país [Rússia] que està envaint Ucraïna?".

El govern de coalició, per mitjà de la ministra responsable del CNI, assumeix així les tesis de la dreta i l’extrema dreta quant a la persecució de l’independentisme català. Les escoltes estarien justificades pel referèndum de 2017 però també per les manifestacions de 2019 contra la sentència. El dret de manifestació queda així incorporat a la llista de possibles causes per les quals l’Estat pot intervenir comunicacions.

El PSOE a més va mantenir les escoltes durant 2018 mentre exercia d’acusació en el judici del procés per mitjà de l’Advocacia de l’Estat. Va intervenir comunicacions entre advocats i processaments, podent així conèixer per endavant les estratègies de defensa. Finalment Robles no va voler perdre l’ocasió per fer seva una de les fake news que han tractat de lligar el moviment democràtic català amb el règim de Putin.

Els seus socis de govern d’Unidas Podemos s’esquincen les vestidures a twitter i declaracions, però sense treure els peus del plat. Mentre la seva principal ministra, Yolanda Díaz, guarda un silenci còmplice i repeteix el mantra que a Espanya es respecta la legalitat.

Pablo Iglesias per la seva part fa gala d’un cinisme sense límits. Des del seu podcast posa el crit en el cel sobre les escoltes i la justificació del PSOE. No obstant això, segueix sense respondre a una pregunta molt senzilla. Què sabia ell?

Et pot interessar: Iglesias va formar part de la Comissió que controla el CNI des de març de 2020 fins a la seva sortida del govern

Iglesias va ser part de la Comissió Delegada per a Assumptes d’Intel·ligència des de març de 2020 fins a la seva sortida del govern, al costat de la ministra Robles i els de Interiors, Economia i Exteriors. Es tracta, ni més ni menys, de l’organisme que controla el CNI. Si en aquesta comissió es van tractar o no les escoltes és una cosa que no s’aclareix. L’exvicepresident convertit en agitador des de les ones respecta escrupolosament la franquista Llei de Secrets Oficials de 1968, que blinda amb la més absoluta impunitat les clavegueres de l’Estat.

La crisi de Pegasus ha estat a punt de portar al govern de coalició a una important derrota parlamentària. La seva negativa a obrir una recerca independent - i no en mans dels ministeris responsables o la comissió de secrets oficials controlada pel bloc de les dretes i el PSOE - ha portat a que els vots d’una part de l’esquerra parlamentària i les formacions nacionalistes no avalin el decret de mesures contra la pujada de preus conseqüència de la guerra a Ucraïna.

El PP de Feijóo havia intentat assajar sense èxit la seva política de “pactes d’Estat” amb el PSOE mentre manté els seus acords amb l’extrema dreta. Li oferia els seus vots a canvi de que es tramités com a decret de llei i s’acceptés esmenes encaminades a una major rebaixa d’impostos que beneficiaria especialment a les rendes més altes i els guanys empresarials.

Però finalment els i les diputades d’EH-Bildu, juntament amb la dreta basca del PNB i el PDCAT, han sortit al rescat del govern donant-los sis "sís" per a la validació del decret.

El curs del govern “progressista” continua batent rècords per dreta. En el que portem de 2022 ha aconseguit revalidar el gruix de les contrareformes laborals de Zapatero i Rajoy, sumar-se a l’escalada de rearmament imperialista de la UE, apuntalar la Corona i, ara, justificar el curs autoritari de l’Estat espanyol dels últims anys.

Amb un govern de “esquerres” així, a ningú li pot estranyar que la dreta i l’extrema dreta continuïn avançant. La necessitat d’enfrontar-lo amb una mobilització independent i construir una altra esquerra en clau anticapitalista i de classe, es fa cada vegada més urgent i imperiós.

També pots llegir: L’espionatge i el clavegueram de l’Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna