×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El govern del PSOE-UP seguirà aplicant devolucions en calent amb l’aval del Constitucional

El Tribunal Constitucional dóna el seu aval a unes devolucions en calent que han anat produint-se durant més de vint anys amb governs de PP i PSOE, recollides com "rebuig en frontera" a la Llei Mordassa de 2015.

Roberto Jara

dimarts 17 de novembre de 2020
Facebook Twitter

Ja al febrer d’aquest any el Tribunal Europeu de Drets Humans avalava casos de devolucions en calent a l’Estat espanyol. Ara el Constitucional dóna el seu aval a unes devolucions en calent que porten produint-se més de vint anys amb governs de PP i PSOE, recollides com "rebuig en frontera" a la Llei Mordassa de 2015. Tot i que Unidas Podemos va prometre que impulsaria la derogació d’aquesta llei i el PSOE l’eliminació d’alguns dels seus aspectes, el Tribunal Constitucional dóna suport aquesta mesura, que no ha deixat d’aplicar.

Encara que es practiquin aquest tipus de devolucions en calent a la frontera, és només una part de la política racista de l’Estat Espanyol, els Centres d’Internament d’Estrangers (CIE) autèntiques presons per a immigrants. Tot i això, gran part de les polítiques racistes de l’Europa Fortalesa es duen a terme a través d’acords amb les forces repressives de països com el Marroc o Turquia, els que fan bona part de la "feina bruta" al servei de l’imperialisme europeu.

Mentrestant, a les Canàries el govern ha decidit recórrer directament als militars i ha començat a expulsar centenars d’immigrants recorrent a governs de països a l’Àfrica que destaquen pel seu tracte inhumà a refugiats i immigrants com el de Mauritània o el Marroc. Amnistia Internacional denuncia al seu torn que aquestes expulsions es fan sense ni tan sols el dret a l’assistència jurídica dels i les immigrants.

Fa uns dies el govern de PSOE i Unidas Podemos anunciava que no només no tancarà els Centres d’Internament d’Estrangers (CIE) sinó que construirà més. A curt termini es planeja destinar més de 21 milions d’euros a la construcció d’un nou CIE a Algesires, així com construir nous centres a Madrid i Màlaga.

Al costat de les devolucions en calent, segueixen sense aclarir les condicions dels vols de deportació, que no han cessat durant la pandèmia i compten amb entre 100 i 120 persones a cada un (en alguns casos menors d’edat) contra la seva voluntat, portant-los a ocasions a països en conflicte armat o on no han estat.

Encara que aquest govern tracti dE presentar-se com complidor d’una mesura que rebutja per culpa deL Constitucional, aquesta façana li queda molt gran. El PSOE és el partit creador de les presons per a immigrants, l’impulsor de la primera llei d’estrangeria i un partit absolutament compromès en la defensa de l’imperialisme espanyol.

D’un partit que ha portat i porta a terme polítiques veritablement racistes i repressores contra els immigrants "sense papers" segons les reaccionàries lleis d’estrangeria, no vindrà la consecució de demandes com el tancament dels CIE o la fi de les polítiques frontereres que deixen milers de morts a l’any al mar. Tampoc serà qui freni a l’extrema dreta, si no més aviat és un dels grans responsables del seu creixement.

Mentrestant, l’imperialisme espanyol com l’europeu són especialistes a provocar guerres i fam en altres països i després desentendre-se’n i fins i tot aixecar murs contra tots els refugiats, de guerra, polítics o econòmics que fugen de les seves conseqüències.

Al mateix temps les grans multinacionals com Repsol, Cepsa, Iberdrola o Gas Natural roben als països semicolonials al seu aire, alhora que imposen astronòmics preus monopolistes a la classe treballadora espanyola.

Hem de seguir lluitant per la derogació de la Llei d’estrangeria, el tancament dels CIE, la fi de les deportacions exprés i drets igualitaris per a totes les persones que resideixen a l’Estat espanyol. Cal denunciar el paper imperialista de l’Estat espanyol, causant migracions forçoses, així com el racisme institucional que impregna l’ADN del Règim del 78, des de les deportacions, fins als CIE, la violència policial racista o els filats.


Facebook Twitter
La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

Contra el 155 a l'escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Contra el 155 a l’escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s'espiés a l'independentisme

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s’espiés a l’independentisme

El govern justifica l'espionatge a l'independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

El govern justifica l’espionatge a l’independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

Sánchez promet una reforma cosmètica del CNI per tapar l'escàndol Pegasus

Sánchez promet una reforma cosmètica del CNI per tapar l’escàndol Pegasus

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

La borbonada de la setmana

La borbonada de la setmana

No a la Llei Iceta. No més casos com el de l'escola Folch i Torres!

No a la Llei Iceta. No més casos com el de l’escola Folch i Torres!