×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El govern d’Aragonès amb presses per aprovar els pressupostos

S'inicien les setmanes decisives en la negociació dels pressupostos catalans. La CUP té presses per negociar. ERC i el govern les tenen per aprovar-los.

Guillermo Ferrari

dimecres 3 de novembre de 2021
Facebook Twitter

Les negociacions de pressupostos sempre són complicades. En primer lloc perquè signifiquen un suport a la política del govern. Això és normal quan es tracta de governs de coalició, però és més difícil quan es tracta de negociar-los amb els partits que hi poden donar suport. A més, els pressupostos catalans s’estan tractant al mateix temps que els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE). És una negociació a moltes bandes i complexa.

Complexa perquè, com diem, a cada banda hi ha governs de coalició i cada grup vol destacar la seva aportació per mantenir el seu “perfil polític”. Això és el que passa entre el PSOE i Unidas Podemos al voltant de la Reforma laboral. I també és el que passa entre la CUP, soci prioritari i el govern de Pere Aragonès.

Aquest dimarts començarà la tramitació dels pressupostos en el ple del Parlament. El govern de la Generalitat a vol aprovar-los el més ràpidament possible. Per fer-ho, a més, compta amb la “bona voluntat” del PSC, i més encara, tenint en compte que ERC ha permès la tramitació dels PGE. Pere Aragonès té la possibilitat de jugar a dues bandes, però un acord amb el PSC faria perdre el suport del CUP. I dependre del suport del PSC per governar seria un problema per a ERC.

Per altra banda, la CUP vol temps per estudiar els pressupostos i poder incidir amb les seves propostes. Per una banda diu voler augmentar el pressupost a la sanitat pública i que el 25% d’aquest sigui per a l’atenció primària i que el govern destini mil milions d’euros a polítiques d’habitatge creant un parc públic amb preus assequibles.

Ara bé, aquests continguts no poden esborrar que l’administració catalana subcontracta treballadors en condicions precàries, com tampoc pot esborrar que la Generalitat té una gran part dels interins en frau de llei. No podem oblidar que encara arrosseguem molts anys de retallades d’Artur Mas. Al cap i a la fi, tant ERC com Junts governen a favor de la burgesia catalana.

Durant la crisi de la Covid-19 s’han traspassat milions d’euros dels pressupostos públics a la sanitat privada. Alhora es feien contractes temporals al personal sanitari (com abans de la crisi) i se’ls fotia al carrer quan la crisi minvava. Això ho va ver el govern de Junts per Catalunya i ERC quan en Pere Aragonès era vicepresident i conseller d’Economia. Sense oblidar també la presentació del seu projecte per subcontractar a treballadors públics, la Llei Aragonès.

El més probable és que la direcció de la CUP doni el seu vist i plau a aquests pressupostos. De fet, la mateixa formació independentista va ser responsable de la creació d’aquest govern. Primer amb el pacte de govern amb ERC, donant-li dos anys de confiança i després intentant facilitar la formació de govern entre els republicans i Junts. La CUP ja porta molts mesos donant suport als partits processistes i res fa pensar que canviï la seva estratègia la pròxima setmana.


Facebook Twitter

Guillermo Ferrari

Barcelona | @LLegui1968

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah