×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El fil viral que mostra l’explotació laboral en els sectors creatius

Es viralitza a Twitter un fil que mostra l'explotació que es produeix en les agències de publicitat, assenyalant amb especial determinació a aquelles que tenen com a clients a reconegudes marques com la signatura d'Inditex Pull&Bear.

Ana Adom

dimecres 6 d’octubre de 2021
Facebook Twitter

Treballar fora de l’horari establert, a qualsevol hora del dia i en qualsevol moment de la setmana tendeix a ser la regla d’aquests sectors. Els clients abusen de la seva posició per a exigir canvis o fer puntualitzacions al treball dels encarregats de xarxes socials o disseny gràfic.

Per la seva part les grans agències es mantenen en una posició de passivitat ja que el que els convé és mantenir els seus clients i els seus beneficis a pesar que això suposi no respectar els drets dels seus treballadors.

En aquest sector predomina el teletreball, alguna cosa que no fa sinó acréixer l’incompliment dels descansos i el dret a la desconnexió. A més com apuntem en un recent article el teletreball vénen molt bé a les empreses que amb la pujada de la llum fan recaure els sobre despeses en la butxaca dels treballadors.

En els treballs creatius dominen els discursos basats en la vocació i la passió com a justificació per a acceptar com a norma unes condicions laborals pèssimes, a costa de les quals les agències, productores i grans companyies continuen augmentant els seus beneficis. Això es veu clarament en la figura dels becaris i les pràctiques no remunerades que s’allunyen constantment de la seva suposada funció ideal formativa per a acabar cobrint posats de treballs de manera temporal a un cost molt de menor.

Quan parlem de sectors artístics no podem deixar de costat a aquells artistes que assenyalen aquesta pràctica de moda que consisteix a pagar a través de reconeixement en la xarxes. Una cosa de la qual s’obliden qui fa aquest tipus de propostes és que el nombre de seguidors no paga les factures ni els preus de la formació i el temps dedicat d’aquells que creen una obra.

L’art i la cultura no poden ser un vedat privat per a aquells que poden gaudir de treballar “per amor a l’art”, mentre els joves artistes i creatius de classe treballadora carreguen amb el treball brut d’unes campanyes enfocades al consumisme i que eliminen per complet la llibertat creadora i la funció transformadora de l’art.


Facebook Twitter
La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

Contra el 155 a l'escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Contra el 155 a l’escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s'espiés a l'independentisme

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s’espiés a l’independentisme

El govern justifica l'espionatge a l'independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

El govern justifica l’espionatge a l’independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

La borbonada de la setmana

La borbonada de la setmana

No a la Llei Iceta. No més casos com el de l'escola Folch i Torres!

No a la Llei Iceta. No més casos com el de l’escola Folch i Torres!

Borbó i compte nou: Juan Carlos de tornada a Espanya

Borbó i compte nou: Juan Carlos de tornada a Espanya