×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El fantasma de Florida: Trump i Biden empatats en enquestes

Tant en l'estat meridional com a Arizona, els candidats apareixen amb virtual empat en les últimes estadístiques rumb a les eleccions.

Óscar Fernández

divendres 30 d’octubre de 2020
Facebook Twitter

Falta una setmana perquè els Estats Units vagi a eleccions i en almenys dos estats els candidats tenen un virtual empat segons va revelar l’enquesta de Reuters/Ipsos.

Segons les dades que llança, a Florida de moment Biden estaria al capdavant amb 49%, mentre que Trump estaria per darrere en 47%. A Arizona, els percentatges estarien similarment en 48% i 46% respectivament en favor de Biden.

És important assenyalar que, com en qualsevol altra elecció, aquestes dades no necessàriament es reflectiran tal qual el dia dels comicis, però és no obstant això evident la forta divisió que provoquen tots dos candidats.

Segons el sistema electoral estatunidenc, la votació és indirecta, la qual cosa significa que el guanyador no necessàriament es decideix per la majoria de vots sinó per mitjà dels antidemocràtics col·legis electorals. Com efectivament va succeir en 2016 quan tècnicament Hillary Clinton havia obtingut la majoria de vots en el sufragi però els col·legis van llançar la victòria a Trump.

No és la primera vegada que es dóna aquest escenari, ja l’any 2000 es declarava guanyador George W. Bush amb una controvertida elecció en la qual l’estat de Florida va trigar diversos dies a declarar al guanyador en el seu col·legi electoral. Els lectors més joves fins i tot recordaran aquest acudit en Els Padrins Màgics amb Cosmo assenyalant que Timmy no és president a Florida perquè "encara estan votant".

Ara amb el nomenament de la jutge Amy Coney Barrett a la Cort Suprema, Trump té una aliada més en cas que es declari una controvèrsia en l’elecció, amb tots dos candidats cridant les seves bases a estar alertes davant intents de frau. Això no significa que Barrett vagi a declarar l’elecció en favor de Trump en automàtic, ja que diverses de les resolucions que es consideren progressives —com la del cas Rosega vs Wade que va declarar legal l’avortament— han estat decretades amb majoria de jutges republicans.

El que sí que és clar és que a Trump ho persegueix justament aquest fantasma de l’any 2000 i vol evitar costi el que costi una situació similar en la qual surti qüestionada l’elecció i se li assenyali com a instigador de processos de frau, més enllà de les declaracions que ja ha tret a les seves bases de suport de vigilar les caselles el dia de l’elecció.

Una controvèrsia electoral seria perjudicial no sols per a Trump mateix, sinó al sistema bipartidista en el seu conjunt, en una situació tibant en la qual s’acaba de suscitar l’assassinat d’un altre afroamericà a les mans de la policia a Filadèlfia i amb el potencial que es reactivi tant el moviment #BlackLivesMatter com que en general se suscitin protestes el dia de l’elecció.


Facebook Twitter
La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

Contra el 155 a l'escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Contra el 155 a l’escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s'espiés a l'independentisme

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s’espiés a l’independentisme

El govern justifica l'espionatge a l'independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

El govern justifica l’espionatge a l’independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

Sánchez promet una reforma cosmètica del CNI per tapar l'escàndol Pegasus

Sánchez promet una reforma cosmètica del CNI per tapar l’escàndol Pegasus

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

La borbonada de la setmana

La borbonada de la setmana

No a la Llei Iceta. No més casos com el de l'escola Folch i Torres!

No a la Llei Iceta. No més casos com el de l’escola Folch i Torres!