Política Estat espanyol

CATALUNYA

El diàleg de Sánchez-Torra i el blindatge del 21D

Mossos d'Esquadra i Policia Nacional preparen la custòdia conjunta de la reunió del Govern central, mentre, Torra i Sánchez volen obrir un diàleg.

Guillermo Ferrari

Barcelona | @LLegui1968

dimarts 18 de desembre de 2018| edició del dia

Com si fos el final d’una tempesta de sorra, comença a caure tota la sorra al sòl i el que eren ombres difuses es transformen en persones i formes clares. A més d’un any del referèndum de l’1-O i a gairebé un any de les eleccions que les forces sobiranistes i independentistes van guanyar el 21D passat, ela Generalitat i el Govern central tracten de “normalitzar” una relació enmig de l’ascens de l’ultradreta de Vox.

Hi ha intenció per part de Sánchez i per part de l’executiu català de parlar i buscar espais d’acord encara que sembli estrany. Torra i els seus afins posen l’accent en que cal parlar dels presos polítics i el referèndum d’autodeterminació. Per l’altra part, Sánchez i la ministra Batet pretenen parlar de la precarietat laboral i les inversions catalanes. És cridaner perquè volen parlar de temes en els quals ningú està fent res per a resoldre’ls.

Mentre JxCat a través de Jordi Sánchez a la presó i del portaveu Eduard Pujol, parlen de mantenir un “diàleg útil”, no una foto, Pujol, com Torra en altres moments, va plantejar un diàleg en el qual es “parli de tot” i que l’autodeterminació i els presos polítics també han de ser part. No obstant això, l’executiu català té l’1-O en el congelador i als presos “en la seva memòria” tractant de pasivitzar al poble català al màxim.

La resposta de Pedro Sánchez no deixa de ser menys sorprenent que la dels seus “col·legues” catalans. El President espanyol diu que parlarà de “la precarietat laboral” fins i tot s’escolten veus del seu executiu amb milions en inversions. No obstant això, la realitat de la joventut espanyola no és una altra més que un oceà de precarietat. I, de les inversions púbiques a Catalunya, no tenim notícies.

Un diàleg de bojos, digne d’una comèdia. No obstant, això és la trista realitat. L’executiu català buscar marejar la "perdiu" amb eslògans buits al voltant de la república catalana. Mentre l’executiu espanyol fa el mateix amb un “Estat de benestar” que no és més que façana.

La trobada seria aquest dijous. Però segur que no parlaran del que “no fan”. Parlaran de les coses que importan “als catalans” i “als espanyols”. És a dir, als empresaris catalans i espanyols. Al cap i a la fi, la intenció de Convergència, avui trasvestida i transformada en JxCat era aconseguir més diners per als empresaris. Els seus pressupostos de l’any passat que “eren els més socials” segons Oriol Junqueras mantenien les retallades milionàries d’Artur Mas.

No és casualitat que el lloc en el qual es trobaran és el marc d’una reunió patrocinada per Foment del Treball. El President de la patronal catalana i exdiputat de CiU Josep Sánchez-Llibre els ha convidat al lliurament de premis i al posterior sopar amb el més granat de l’empresariat català. La pela és la pela i Foment cerca un bon enteniment que garanteixi els seus guanys.

Mossos i Policia Nacional blindaran la Llotja

Com a corol·lari de l’enteniment al qual estan arribant els executius espanyol i català, també hi ha una entesa entre Mossos i Policia Nacional. El mateix enteniment que va haver-hi quan van protegir a la Jusapol mentre donaven pals als qui enfrontàvem la provocació dels qui ens van reprimir l’1-O a la mateixa plaça Sant Jaume.

Ara les policies nacional i autonòmica tornen a unir-se per a defensar la provocació de la reunió de gabinet de Sánchez el mateix 21D. Els defensaran de “les hordes” que volem fer-li saber que no és ben rebut. No volem la “cara progre” del 155, ni al constitucionalista de saló. 900€ de salari mínim no té res a veure amb resoldre la precarietat laboral. No ens oblidem que el PSOE va començar amb les retallades i les reformes laborals que després va aprofundir Rajoy.

D’un costat del cèrcol policial estaran estudiants, joves, dones, treballadors i el poble castigat per la crisi i l’opressió nacional. De l’altre costat, una part important dels responsables. La cara més visible del Règim del 78, el Govern del PSOE com a ariet de la Monarquia, el Poder Judicial i la repressió que l’Estat espanyol va deslligar principalment sobre el poble català.

Per a això no han escatimat esforços. Al voltant de 5000 efectius. 1000 Policies Nacionals i la resta Mossos. 1500 efectius i anti-avalots blindaran la Llotja. La resta es repartirà sobre la resta del Principat per a custodiar les carreteres, vies fèrries i punts neuràlgics com les fronteres, ports i aeroports. A això cal sumar uns 4.500 Mossos que faran la mateixa feina que qualsevol altre dia. I, per si fes falta més, la Guàrdia Urbana mobilitzarà el 70% de la seva plantilla. La Rosa de Foc estarà blindada.

Concentracions diferenciades i manifestació unitària a la tarda

ANC, Òmnium i l’Esquerra Independentista preparen accions diferenciades. No se sap bé quant múscul presentaran aquestes mobilitzacions, però sembla que seran massives. S’espera que Barcelona sigui completament col·lapsada i que entrar a la ciutat sigui una missió impossible. Qüestió que no importa al President de Govern, el qual segueix amb la seva tasca de provocar al poble català i deixar-li clar quines són les seves intencions.

En primer lloc, tenim l’acció central de l’Assemblea Nacional Catalana, la qual consisteix en fer una marxa lenta de cotxes que facin col·lapsar les entrades a la capital catalana. Sense un horari clar, la convocatòria seria per a ser realitzada a primera hora. Després a les 9 AM estava plantejada una cita la “Ciutat de la Justícia” perquè estava prevista la declaració de Roger Español, la persona que va perdre un ull per la repressió policial de l’1-O. Encara que aquesta declaració va ser posposada pels jutjats per al 21 de gener pròxim.

Òmniun Cultural ha convocat per a les 11 del matí davant de la Estació de França un acte polític propi. L’acte és anomenat “Consell Popular de Ministres” i es realitzarà a molt pocs metres de la Llotja de Mar, edifici en el qual sesionará el Gabinet de Sánchez el pròxim 21D.

I, finalment els CDR fan una convocatòria centralitzada davant la mateixa Llotja (el més a prop que els cordons policials ho permetin) i una sèrie d’accions descentralitzades en tota la geografia catalana per a tallar carreteres, vies de tren i el que sigui necessari per a evitar que els ministres puguin sesionar i demostrar clarament que no són ben rebuts a Catalunya. Els CDR també fan una concentració el dijous a la nit on Sánchez soparà amb empresaris catalans i potser amb el President Torra.

A la tarda i com a corol·lari, sí que hi haurà una acció unitària: una manifestació que partirà a les 18:30h dels Jardinets de Gràcia. Recorreran uns centenars de metres fins a la Gran Via on acabarà. Depèn com hagi transcorregut la jornada, aquesta hauria de ser l’última mobilització del dia. Des d’Esquerra Diari en farem cobertura i participarem de les diferents accions.

Veurem si s’imposa el blindatge del Règim del 78 o si la Rosa de Foc torna als carrers.
temes relacionats

Política Estat espanyol   /    Repressió   /    Règim del ’78   /    Independència de Catalunya   /    En Català   /    Catalunya

Comentaris

Comentar