Món obrer Estat espanyol

ANÀLISI

El conflicte del camp: monopolis, agrobusiness i lluita de classes

El conflicte del camp: monopolis, agrobusiness i lluita de classes En les últimes setmanes hem assistit al que molts mitjans de premsa diuen la “rebel·lió del camp”. Quines són les causes del conflicte? Qui és qui al camp i quins interessos estan en joc? Quin programa ha d'aixecar l'esquerra rupturista? Algunes respostes a un conflicte complex.

Diego Lotito

Madrid | @diegolotito

Santiago Lupe

Barcelona | @SantiagoLupeBCN

dimecres 19 de febrer de 2020| edició del dia

En els últims dies estem assistint a mobilitzacions massives per part de grans i petits agricultors i productors agraris, que protesten pels preus injustos i abusius que reben pels seus productes.

Aquest dimarts s’ha tornat a viure una jornada de manifestacions i talls de carretera, des de la província d’Almeria fins a Extremadura, la cinquena setmana de mobilitzacions del sector. El passat 29 de gener aquesta va saltar a les portades dels grans mitjans, quan entre 6.000 i 8.000 persones es mobilitzaven enfront de les portes de la institució firal FEVAL de Don Benito (Badajoz). Aquest dia començava la fira anual Agroexpo -el principal esdeveniment del sector a la regió i un dels més importants del país-, la inauguració del qual va ser oportunament posposada “en suport al sector agrícola i les seves reivindicacions”, segons el comunicat dels seus organitzadors.

La composició de la mobilització era essencialment patronal, amb totes les seves gradacions. En la protesta van confluir, d’una banda, les tres principals organitzacions històriques del camp espanyol: ASAJA (Associació Agrària de Joves Agricultors) -que agrupa la gran patronal terratinent, amb forts vincles amb el PP i la CEOE-, al costat de la COAG i UPA, històricament vinculades a l’esquerra (PCE i PSOE) i el moviment sindical, i amb la seva pròpia convocatòria també la jove Unió d’Agricultors i Ramaders nascuda en 2008. D’altra banda, es van sumar col·lectius d’apicultors, cereceros i altres branques del sector, així com petites associacions d’agricultors nascudes als pobles dels voltants a la calor de les mobilitzacions dels últims dos anys i mig.

Així, grans terratinents del camp extremeny subvencionats per l’Estat i la UE s’entremesclaven amb agricultors mitjans i petits productors, alguns d’ells cooperativistes, colpejats per la caiguda de la renda agrària, la crisi dels preus monopolitzats pels grans jugadors del sector i la “uberització” del camp mitjançant l’entrada de fons d’inversió. Això no va evitar tanmateix que la Delegació del Govern a Extremadura reprimís durament la protesta i que els antidisturbis repartissin porrades davant la mirada atònita dels més joves.

Les imatges de càrregues policials a Don Benito van radicalitzar la protesta. Des d’aquest moment, les mobilitzacions convocades per les tres principals organitzacions agràries s’han estès com una reguera de pólvora. El 30, olivers de Jaén tallaven l’autovia d’Andalusia. L’endemà li seguien protestes en altres de les comunitats autònomes que al costat d’Extremadura i Aragó formen el nucli de l’Espanya interior: Castella i Lleó, Castella-la Manxa i La Rioja. La “rebel·lió” va arribar fins i tot a les portes del Ministeri d’Agricultura a Madrid dimecres passat, i entre la setmana passada i la present s’han convocat més de 20 mobilitzacions, amb tractoradas incloses, en tot el país, sumant-se Cantàbria i Múrcia.

Les causes del conflicte… segons qui

Fa poc Enric Juliana escrivia a ’La Vanguardia’ que mentre tots mirem cap a Catalunya i el seu persistent i espinós conflicte, l’Espanya interior és un volcà de malestar social a punt d’entrar en erupció. Quines són les causes d’aquesta dinàmica?

Superficialment, hi ha algunes fonamentals del conflicte agrari. El principal, d’ordre intern, és l’enfonsament dels preus en origen que es paga a agricultors i ramaders, malgrat que després els productes es venen molt més cars als establiments de la gran distribució, controlats per un oligopoli de sis grans empreses que imposen preus abusius.

A aquest problema s’afegeixen uns altres d’ordre extern, entre ells: la renegociació dels fons de la Política Agrària Comuna (PAC), que augura una retallada, els aranzels imposats per l’Administració estatunidenca de Donald Trump, que colpegen amb força els productes del sector primari, o l’entrada en grans volums d’exportacions procedents de tercers països a baix preu i amb estàndards menors als exigits als productes comunitaris, que els agricultors denuncien com a competència deslleial.

Tots aquests elements són reals. Però hi ha una tercera “causa” que les patronals agràries han esgrimit com a responsable de la crisi actual i que amb el suport de VOX i alguns dels barons del PSOE s’ha posat en l’agenda: l’augment del SMI.

La càrrega contra l’augment del SMI decretat pel Govern -que a partir de l’1 gener va pujar un miserable 5,5% fins als 950 euros al mes, després de l’increment del 22% l’any passat- s’ha transformat en un dels principals cavalls de batalla de les patronals agràries. “Cal frenar-los: les assegurances agràries, els fertilitzants... i el que s’ha afegit és l’increment del cost salarial. És un afegit més”, declarava fa pocs dies Juan José Álvarez de Asaja.

També el president d’Extremadura i “baró” del PSOE en aquesta comunitat, Guillermo Fernández Vara, va sortir a la palestra a plantejar amb descaradura absoluta que les pujades del SMI són un dels problemes que afligeixen al sector agrari. Fernández Vara, un espanyolista conservador que cobra més de 6.000 euros al mes, actua així com un portaveu de les patronals del camp.

Òbviament els capitalistes sempre s’oposaran al fet que els salaris augmentin. Els seus guanys es deuen al robatori de treball no pagat de la classe treballadora (la plusvàlua) i al fet que només procuren pagar al treballador o treballadora el mínim indispensable perquè pot continuar treballant i alimentant a la seva família, i a vegades ni això. Però en el cas del camp, les reivindicacions patronals contra l’augment del SMI són particularment reaccionàries.

Com ha escrit recentment Oscar Reina, secretari general del Sindicat Andalús de Treballadors (SAT), “cal ser un ignorant total, tenir molt poca vergonya o molts interessos foscos, per a dir que el problema del camp és la pujada del Salari Mínim”.

Per què? Doncs perquè, com explica Reina, “all Camp per a qui no ho sàpiga, o per a qui l’oblidi conscient o inconscientment, el treballador cobra segons conveni, un conveni que en general no es respecta per l’agricultor, i el que puja és molt poc, bastant poc, que de per si mateix cal dir-ho fa anys que aquests convenis són molt baixos per a com es treballa avui dia al camp i per al que puja el nivell de vida avui dia.”

Caiguda de la renda agrària i monopolis agroalimentaris

Les causes de fons del conflicte són molts més profundes que les declaracions que es fan per televisió. En la crisi actual es combinen diversos elements.

En un article publicat a El Salto, Jonathan Moriche afirma que “La primera i principal d’aquestes crisis és, per descomptat, la crisi crònica d’una renda agrària en caiguda permanent des de fa dècades, singularment pronunciada en un 2019 desastrós per al camp”.

L’Estat espanyol és una de les potències agroalimentàries de la Unió Europea, amb prop d’un 12% de la producció total, gairebé a l’una que Alemanya i només per darrere de França i Itàlia. Així i tot, la renda agrària (la segona més elevada després de la francesa) va quedar l’any passat en 26.179 milions, amb una caiguda del 8,6% en termes corrents i del 9,9% a preus constants, respecte a 2018. Després d’un mal any, les estimacions de renda agrària per al 2020 preveuen nivells més baixos que en els tres últims exercicis, encara que la realitat és que continuaria estant un 4,5% per sobre de la mitjana de l’última dècada.

No obstant això, com afirma Moriche, la crisi de la renda agrària és una de les causes principals “d’una crisi encara més àmplia, material i cultural, de tot un món rural en estancament econòmic, envelliment i despoblació, durament colpejat a més per l’agressiu desmantellament dels seus serveis públics essencials de salut, educació, seguretat o transport imposat per les polítiques d’austeritat.”

A aquesta dinàmica se suma la hiperconcentració de la distribució i comercialització del sector agroalimentari, inclosa la compra en origen, controlades per un veritable càrtel de sis grans grups multinacionals que imposen els preus: Mercadona, Carrefour, Dia, Eroski, Lidl i Auchan.

Aquests grups empresarials, que han vist incrementats els seus beneficis
espectacularment en els últims anys, representen la cúspide d’un negoci multimilionari, el volum del qual és de 107.000 milions d’euros anuals, que situa a l’Estat espanyol en el cinquè lloc de la UE, per darrere de França, Alemanya, Itàlia i Regne Unit. Junts suposen un 54,4% del volum de vendes a nivell estatal, segons ha denunciat la Unió d’Unions d’Agricultors i Ramaders, arran de les declaracions realitzades recentment pel ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació Luis Planas.

A l’Estat espanyol, la despesa de les llars en alimentació va ascendir el 2018 a 103.077,41 milions d’euros, segons un Informe del consum d’alimentació a Espanya realitzat pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, mentre que, en el transcurs de l’última dècada, les exportacions del sector s’han incrementat un 97,5%, aconseguint un negoci de 52.200 milions d’euros.

Aquests són els interessos que estan en joc. Veritables polps monopolitzadors multimilionaris, amb capacitat absoluta per a establir els preus i un control total de la cadena de distribució i comercialització. Així és que, durant el 2019, el preu que s’ha pagat al productor en origen i el que finalment paga el consumidor en un supermercat s’ha incrementat en mitjana un 450% (i en alguns casos fins al 700%, com amb la patata). Aquest marge exorbitant és un benefici integro per a la gran indústria monopolística del sector.

Però al mateix temps, aquests grups són responsables de l’establiment de condicions de hiperexplotación laboral en el sector de conjunt, des de les condicions de semiesclavitut que imperen en el camp, fins la qual se sofreix als supermercats i grans superfícies. En aquest terreny, entre els grans monopolis i les patronals agràries hi ha plena comunitat d’interessos.

En aquest marc, la política del ministre d’agricultura, Luis Planas, que fa dues setmanes va anunciar la creació d’una taula de negociació amb el sector agrari i reunions amb tots els “actors” involucrats en la cadena alimentària -inclosos supermercats i indústria- per a intentar pal·liar la crisi no pot resoldre res. Mesures parcials com l’increment de la dotació pública a les assegurances agràries o la modificació de la llei de la cadena alimentària, a penes podrien posar pegats una crisi que lluny amainar només tendirà a agreujar-se, perquè les seves bases són orgàniques, no de conjuntura.

El nou agrobusiness ibèric o la “uberització” del camp

El camp està canviant ràpidament a l’Estat espanyol. I fa ja diversos anys. Principalment perquè el que es transforma és el mercat agroalimentari, que tendeix a la concentració de poder en la cadena, amb conseqüències molt negatives per als productors.

Això no és un fenomen exclusiu de l’Estat espanyol ni molt menys. És un fenomen global, fruit d’una tendència general que porta a les petites i mitjanes explotacions agràries a desaparèixer per la penetració del capital financer i els fons d’inversió en l’explotació agropecuària.

En l’últim període, les baixes rendibilitats dels mercats financers i els tipus d’interès en mínims han motoritzat l’interès dels inversors pel negoci hortofructícola espanyol a la recerca de guanys ràpids i suculents.

Si la crisi capitalista de la dècada passada ha portat grans fons a la cerca de la ganga immobiliària o d’empreses industrials amb propietaris atrapats per les seves inversions en maó, l’agrobusiness sembla ser la nova moda. I no és per a menys. Les 31.342 empreses del sector de l’alimentació i begudes a tot l’Estat representen el 2,5% PIB, el 24,8% del PIB industrial i el 18% l’ocupació, amb prop de 500.000 treballadors actius. El fet que hi hagi tantes companyies és un indicador de per què cada vegada més els fons d’inversió tenen a aquest sector de l’economia sota el radar. El 96,5% de les empreses tenen menys de 50 empleats (menys de 10 el 79,8%). El caràcter familiar de la majoria i fallits processos de successió expliquen molts dels traspassos.

A aquest procés és al qual s’ha anomenat la “uberització” del camp. "Observem un canvi de paradigma en el model productiu en el qual els grans inversors, en moltes ocasions amb capital aliè a l’agrari que busca només rendiments econòmics (…) guanyen terreny en detriment dels agricultors i agricultores tradicionals", denúncia la COAG en el seu informe La uberització del camp espanyol, en el qual evidencia com l’avanç dels models industrials de producció, la financerització del sector i la liberalització comercial estan arrasant amb els models productius tradicionals, de la mateixa manera que està succeint amb el sector del taxi o la distribució minorista.

“No són operacions gegantesques en volum, però estan transformant el model de propietat de moltes empreses tradicionals lligades al camp espanyol i propiciant processos de consolidació”. La concentració, segons confessen alguns dels qui participen en aquestes compres, encara té recorregut. El ’buy, build & sell’ —comprar, guanyar grandària i vendre— és l’esquema preferit del nou ’agroequity’”, explica Víctor Romero en El Confidencial.

Un esquema d’inversió amb evidents rivets especulatius que a mig termini el que aconsegueix és empobrir a les poblacions rurals i avançar en una depredació encara més salvatge del sòl, els aqüífers, els recursos hídrics i l’ambient. Així, al costat dels vells latifundistes i terratinents que reben desenes de milions d’euros en subvencions provinents de la Política Agrària Comuna (PAC) de la UE, han arribat els nous players del camp espanyol, per a prosseguir amb la mateixa labor: enriquir-se a costa del treball aliè mentre i aprofundir la catàstrofe ecològica.

La lluita de classes en el camp

“És la classe mitjana, la que ha carregat sobre les seves espatlles la part més pesada de la crisi i que ara, senzillament, ja no té ni un sol passi més; ha satisfet el seu nivell de resistència. Quan milers d’agricultors i ramaders s’aixequen, agafen els seus tractors i es tiren a les carreteres a Espanya, estan simbolitzant aquest col·lectiu enorme, heterogeni, que només té en comú un perillós neguit: estan farts”, assegura Javier Caraballo en un article publicat en El Confidencial.

Una visió molt parcial del camp, en la qual les classes es dilueixen en una abstracta “classe mitjana rural”. en el camp la divisió fonamental de classes entre propietaris i assalariats regeix com en tota la societat. Com explica Oscar Reina, “al camp una cosa és l’agricultor i una altra el jornaler. L’agricultor és propietari de la terra, el jornaler és el que la treballa per un jornal i en la majoria dels casos és explotat per l’agricultor. (…) És clar que hi ha agricultors més grans i més petits, i que no tots són iguals, n’hi ha amb petites propietats, que pràcticament són treballadors també, però diferenciem les coses per a no barrejar ni confondre”.

Aquesta distinció elemental és clau perquè justament els més afectats de la transformació estructural que travessa el camp espanyol han estat precisament els assalariats. Els jornalers continuen sent la peça fonamental que tira endavant les diferents collites. Pagesos sense terra que treballen en tota mena d’explotacions en condicions de temporalitat crònica i alternant aquesta situació amb la desocupació o el cobrament d’un miserable subsidi agrari que a penes supera els 400 euros. Les condicions de precarietat i explotació que pateixen són denunciades per organitzacions com el SAT, que assenyalen a més com es mantenen pràctiques caciquils de part dels “senyorets” del segle XXI, especialment a Extremadura i Andalusia.

Recentment el Relator Especial de Nacions Unitat per a la Pobresa Extrema i Drets Humans va presentar un demolidor informe sobre la situació a l’Estat espanyol, en el qual assenyalava com una de les “zones zero” de la pobresa extrema el camp i especialment els infrahabitatges de treballadors immigrants empleats en explotacions agràries.

Cap de les reivindicacions d’aquestes desenes de milers de treballadors està contemplada en les plataformes reivindicatives de les organitzacions agràries. No obstant això, el mateix SAT ha tingut conflictes laborals i judicials amb totes elles, des de la representant dels latifundistes, ASAJA, fins a la UPA, que es va enfrontar a aquest sindicat per la denúncia realitzada contra els abusos sexuals comeses contra treballadores migrants de la maduixa a Huelva.

El latifundi, especialment a Andalusia i Extremadura, encara que no sols en aquestes comunitats, lluny d’haver-se reduït ve guanyat terreny. Als grans propietaris que enfonsen els seus patrimonis als llegats nobles des de l’Edat mitjana, se’ls han anat sumant els nous terratinents: els fons d’inversió que esmentàvem abans i les grans cadenes comercials que estan comprant terres.

A l’Estat espanyol mai va haver-hi res semblant a una reforma agrària. Les terres de la noblesa van romandre intactes. Les dues desamortitzacions no sols no els van tocar ni una hectàrea, sinó que els van fer augmentar el seu patrimoni. Amb la de Mendizábal, el 1836, es van confiscar terres de la Esglèsia, però no per a repartir-les entre els pagesos sense terra, sinó per a subhastar-les i intentar atallar la crisi hisendística crònica del jove Estat liberal. Nobles i burgesos ennoblits es van fer amb elles. La de Madoz, en 1851, va ser una “contrareforma agrària” en tota la regla. Es van expropiar sobretot els “comunals”, béns de la comunitat que eren emprats fonamentalment pels pagesos per a caçar, recollir llenya o el pasturatge, i es van subhastar de nou per a engrossir el patrimoni dels latifundistes.

Fins i tot la reforma agrària de 1932 es va convertir en una de les majors decepcions de la II República. Malgrat l’oposició que va despertar entre els grans terratinents, les expropiacions requerien complir unes condicions tan estrictes i limitades que es va calcular que s’haguessin necessitat 100 anys per a concloure el repartiment de lots. Una insuficiència que va estar darrere de la gran onada d’ocupacions de finques per jornalers de març de 1936, el preludi a l’única reforma agrària com a tal viscuda en tota la història al nostre país, les col·lectivitats pageses en la rereguarda republicana.

Podríem dir que, en els últims anys, i seguint el gruix de la tradició històrica, estem presenciant una nova “contrareforma agrària”. Augmenta la concentració i els grans terratinents acumulen a més la major part dels recursos públics destinats a ajudar als productors, no els petits i mitjans, ni molt menys els assalariats del camp. Ells reben el gruix de les subvencions de la Política Agrària Comuna.

Per sota d’aquests “senyors” del camp hi ha un heterogeni sector conformat per petits i mitjans productors, autònoms i petits empresaris, que sí han accedit a la propietat de les seves terres, i que en molts casos han de recórrer a la contractació d’assalariats bé de manera permanent o estacional (temporers). Sectors com la fruita, l’hortalissa, l’oliva o el raïm, malgrat els avanços en la mecanització del camp, continuen necessitant d’un ús intensiu de mà d’obra durant la collita. Una cosa diferent a altres sectors com el cereal.

Són la baula feble dels propietaris de terres, víctimes també d’aquesta crisi estructural que estem descrivint, i a l’ésser el “peix noi” queden situats en una posició de dependència de la indústria agroalimentària, els gegants de la distribució.

Com diu també Oscar Reina del SAT, “Els preus baixos són un problema? Sí, rotundament. I cal lluitar perquè pugin, tot el que es mobilitzi sobre aquest tema és poc, però identifiquem a l’enemic i culpable on està. Assenyalem a grans cadenes de comercialització, assenyalem a grans cadenes d’intermediaris que actuen com a màfies, però això és més fàcil assenyalar a la baula més feble de la cadena. L’enemic en aquest cas no és el jornaler, que és un afectat més, i on realitza les primeres retallades, l’agricultor quan no li paguen el que han de pagar-li, per la qual cosa és el més afectat, atès que depèn de la suor del seu front, de les seves mans, el seu jornal i també del preu del producte. Quan l’agricultor obté més beneficis òbviament no el reparteix entre els jornalers, però per contra sí que és comú, que quan no li paguen els preus en condicions, aquests agricultors paguin menys als jornalers.”

L’estratègia de l’extrema dreta i la impostura de la centreesquerra

Recentment el periodista Antonio Maestre escrivia en una columna d’Eldiario.es que “l’estratègia de l’extrema dreta en les mobilitzacions agràries és una obvietat que convé no ignorar. Consisteix a fer passar a empresaris per jornalers per a mostrar-se com a garant de l’Estat social del benestar sol per als de casa: el xovinisme del benestar”.

No li falta raó. Els intents d’instrumentalitzar el conflicte contra el govern de coalició per part de Vox són evidents. Però la qüestió és si el Govern i una centreesquerra que no vol plantejar més que un programa de reformes parcials, pot fer-li front a la demagògia de la dreta.

Fins ara la gran mesura plantejada pel govern “progressista” ha estat la de l’aprovació d’una Llei de Cadena Alimentària amb algunes mesures mínimes com prohibir la venda a pèrdues -per sota del cost de producció- en productes com l’oli o la llet i donar publicitat de les sancions contra les cadenes que incompleixin. No han determinat de quant seria la quantia d’aquestes sancions, però atesa la benevolència d’Hisenda o la Inspecció de Treball amb les empreses que se salten la llei, pot ser que els continuï sortint més a compte incomplir i pagar les multes. També es pretén obligar al fet que s’informi el consumidor del cost de l’aliment en origen, pretenent així que sigui ell qui opti per les marques que paguin un preu més just al productor.

Tot un programa completament de mínims, que ni qüestiona l’oligopoli de la distribució, ni la concentració de la propietat i la participació cada vegada major d’aquest oligopoli en el mercat de terres. Es deixa intacte aquest marge de fins al 700% d’augment del preu des d’origen, que seria la base per a qualsevol política que permetés fer possible viure i treballar en el camp sense sofrir la sobreexplotació de les diferents patronals, ni que les explotacions realment familiars poguessin subsistir sense el jou dels “peixos grans”.

Reforma agrària, expropiació dels terratinents i nacionalització de la indústria agroalimentària

El conflicte del camp, des de la perspectiva d’una esquerra rupturista i anticapitalista, obliga a mantenir una posició elemental d’independència dels dos actors principals en pugna: el govern de coalició, que no vol importunar massa als grans oligopolis de la distribució i transformació, i les patronals agràries que han quedat al marge d’aquestes dues fases del procés productiu.

Per això no considerem que les organitzacions obreres i de l’esquerra hàgim de fer nostres les demandes que exigeixen un augment de les ajudes públiques a la producció (5.500 milions d’euros a l’any, si només comptem els fons provinents de l’anomenada Política Agrària Comuna). Aquestes no deixen de ser la subvenció d’un negoci privat amb els fons que es continuen retraient per a recuperar, entre altres coses, una dècada de retallades en serveis públics que a més ha colpejat de manera especial a les àrees rurals.

Els milions que acaben embutxacant-se la Casa d’Alba i uns altres grans terratinents, caldria lluitar perquè es dediquessin a un pla d’inversions públiques que garanteixi l’accés digne i suficient a la sanitat, l’educació, el transport públic i altres drets socials que han gairebé desaparegut de l’anomenada “Espanya buidada”.

Enfront de les demandes reaccionàries que volen carregar la crisi del sector sobre els jornalers i els assalariats, com és la de baixar el salari mínim, aprovar un específic per al camp o la històrica demanda de la dreta d’acabar amb el PER, cal oposar-li un programa que reculli les principals demandes dels i les treballadores agrícoles. Tal com denuncia el SAT, la norma moltes vegades en aquestes explotacions, tant les grans com les petites i mitjanes, és l’incompliment dels convenis o la contractació en negre. Especialment quan es tracta de treballadors migrants. Per això caldria lluitar per una pujada generalitzada dels salaris, la garantia de contractacions fixes o un subsidi de desocupació no inferior al SMI per als períodes d’inactivitat estacional i un sistema de control per part de les organitzacions sindicals de la contractació i el treball en les explotacions.

Aquestes mesures suposarien una millora considerable de les condicions de vida dels sectors que més sofreixen la crisi del sector, però per a aconseguir acabar amb aquesta és necessari atacar als seus elements més estructurals. Començant per la concentració de terres i la necessitat d’una veritable reforma agrària, que parteixi de la nacionalització sense cap indemnització dels grans terratinents -vells i nous- i els latifundis, la seva posada en explotació sota control de comitès de jornalers o cooperatives i de manera sostenible, així com la nacionalització dels grans monopolis que controlen avui llavors i inputs, perquè es garanteixi un preu just per als petits productors.

El mateix per als grans oligopolis de la distribució, com Mercadona, Carrefour o Dia. Grans empreses que s’enriqueixen a costa d’un augment de preus artificial i l’explotació dels seus treballadors. Cal lluitar perquè el sector agroalimentari -tant la producció, com la distribució- sigui considerat un sector estratègic i es nacionalitzi sense indemnització aquests grans grups. Sobre aquesta base es podria establir una empresa pública, controlada pels seus treballadors i treballadores al costat de representants d’associacions de consumidors, que garanteixi tant condicions de treball dignes, com a aliments saludables, sostenibles i a l’abast de totes les famílies.

Un programa així és l’únic realista per a donar sortida a la crisi del camp i que l’actual conflicte no reprodueixi un xoc entre diferents a les patronals del sector, en el qual la que s’autodenomina com els “productors” utilitzi de base de maniobra als assalariats del camp o els propietaris que no exploten treball aliè. Per a imposar unes demandes com aquestes, que ataquen als beneficis i privilegis del grapat de capitalistes que dominen el sector, serà necessari impulsar una mobilització independent dels treballadors i treballadores agràries, en aliança amb els petits propietaris sense assalariats i la resta de sectors obrers i populars del món rural.
temes relacionats

Govern de coalició PSOE-UP    /    Economia   /    Lluites obreres   /    Món obrer Estat espanyol   /    Economia espanyola

Comentaris

Comentar