×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El brutal cas de violència policial racista que sacseja a França

Un nou cas de violència policial racista, en el qual tres policies colpegen brutalment a un productor musical negre, va ser gravada per diverses càmeres de seguretat i publicat aquest dijous, commocionant a tot el país. Es dóna enmig de l'intent del Govern d'aprovar la repressiva llei de "seguretat global".

dilluns 30 de novembre de 2020
Facebook Twitter

Un nou cas de violència policial racista sacseja a França. El lloc Loopsider va fer públic aquest dijous les terribles imatges de violència policial contra el productor musical negre Michel Zecler Michel per part de quatre policies.

El vídeo es coneix en el mateix moment en què el Govern de Macron intenta fer aprovar la llei de "seguretat global" per la qual es prohibeix i penalitza l’enregistrament i publicació de vídeos de "policies en les seves funcions". És a dir en casos de brutalitat com aquest.

En ple debat sobre aquest projecte de "Seguretat global", el ministre de l’Interior, Gérald Darmanin, va haver de sortir a anunciar que demanarà la "suspensió" dels policies acusats en aquest cas.

Les imatges publicades per Loopsider mostren els cops que van donar tres policies el dissabte últim al productor musical Michel Zecler a l’entrada d’un estudi de música a París. El motiu de la brutal pallissa? no portava màscara.

"Em van dir diverses vegades negre de merda mentre em colpejaven", va denunciar Zecler, que va presentar una denúncia en la seu parisenca de la Inspecció General de la Policia Nacional (IGPN).

Una veïna va poder prendre imatges des del seu balcó, mostrant la brutalitat que va continuar encara quan el van treure a ell i un grup de músics al carrer. En el moment que la Policia va veure que els estaven filmant van parar de colpejar-los.

Sense aquestes imatges, de fet, Michel Zacler podria estar ara detingut, o fins i tot pitjor. Ja que la versió completament falsa de la Policia pretenia incriminar-ho a ell.

En el context de la promulgació de la llei de "seguretat global", que prohibeix en particular el fet de filmar a la Policia, aquests fets demostren la importància de preservar aquest dret sense el qual és impossible defensar als qui sofreixen la violència policial i les seves mentides.

Els fets

El vídeo de 9 minuts, que recopila testimoniatges de la víctima de violència, testimonis i escenes filmades per càmeres de vigilància i veïns, és edificant. La nit del 21 de novembre, Zacler, productor musical de Black Gold Studios, així com nou artistes presents en el moment dels fets, van ser blanc d’una onada de violència i un terrible odi racista.

Els tres agents de policia que van atacar a Zacler i ho van seguir fins al seu estudi d’enregistrament amb l’argument que no portava la seva màscara inicialment van pensar que estaven a resguard de les cambres. És per això que van armar una versió que incriminava a la víctima, qui suposadament hauria buscat robar-los les seves armes i colpejar-los.

Però els vídeos recopilats per Loopsider contradiuen completament la història dels policies. Sense dir ni una paraula, els agents ho segueixen de forma completament il·legal fins a l’estudi i el colpegen: cops amb porres i genolls al cap, claus d’escanyament, acompanyat d’insults racistes: "Negre brut", "Et fotrem". Un grup de joves artistes que estaven gravant en l’estudi van sentir els crits d’auxili i van anar a socórrer-lo, provocant la fugida de la Policia. Però aquests van intentar tornar a entrar derrocant la porta, tirant gas lacrimogen en l’estudi, traient les seves armes i demanant reforços. Així, van treure a Zacler i als joves fora, els van apuntar amb les seves armes de foc i els van colpejar.

“Un policia va cridar ’Cambra! Cambra!", en referència a la veïna que els filmava des d’un balcó, va atestar un dels joves, i “Aquí és on van deixar de colpejar-nos". Si la Policia no hagués estat filmada, el seu fals testimoniatge segurament hauria portat a Michel a la presó per "desacatament i rebel·lió". El productor va passar 48 hores baix custòdia després del fet, abans que els metges corroboressin les seves lesions.

Aquest cas es coneix pocs dies després dels vídeos que van mostrar l’atroç brutalitat amb el qual les forces de repressió van atacar a centenars de migrants i els seus simpatitzants en la Plaça de la República del centre de París.

El vídeo de Loopsider ha generat un renou nacional, més de 10 milions de visites al moment d’escriure aquest article, confirmant l’accionar de la Policia, el racisme d’Estat i l’objectiu de l’actual ofensiva de seguretat del Govern de Macron. Més encara, es dóna en un context de gestió repressiva de la pandèmia i quan les imatges de l’assassinat de George Floyd a les mans de policies a l’altre costat de l’Atlàntic van trobar un ressò molt important a França fa uns mesos. Aquest nou cas va convertir les etiquetes #Michel i #ViolencesPolicieres tendència en Twitter durant tot el dia.

Mentre es multipliquen els testimoniatges i les evidències de la violència policial, el Govern té dificultats amb el seu pla per a ocultar la dimensió estructural de la violència i el racisme dins de la institució policial. Tant és així que l’article 24 de la Llei de Seguretat Global, que té com a objectiu evitar la difusió d’imatges de violència policial, és denunciat fins i tot dins del partit presidencial i del govern. Un article del diari francès Els Echos revela que "diversos parlamentaris del oficialismo han anunciat que votaran en contra del projecte de llei".

La proliferació d’imatges que mostren la dimensió estructural de la violència policial i la impunitat soscaven els objectius de Macron i Darmanin, i hi ha posat per primera vegada al Govern a la defensiva en aquest tema.

Per a aquest dissabte estan convocades mobilitzacions, que s’espera siguin multitudinàries, en les principals ciutats del país contra la llei de seguretat global al que se suma ara el repudi a aquest nou cas de racisme i brutalitat policial.


Facebook Twitter
Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"

La llei d'amnistia, l'ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La llei d’amnistia, l’ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”