×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El Tribunal Europeu de Drets Humans condemna a l’Estat espanyol per violència policial en una protesta contra les retallades.

El tribunal sentencia que es va vulnerar el dret de manifestació de la demandant en una protesta el 2 de febrer de 2014 a Valladolid, en la qual la Policia va fer un "ús injustificat de la força" en un acte que "transcorria pacíficament".

EsquerraDiari.cat

dijous 8 d’octubre de 2020
Facebook Twitter

Membres de la Policia Nacional carreguen contra un grup de manifestants que protestaven en favor de la Sanitat Pública i contra els confinaments de classe a Vallecas, Madrid. (EFE | Emilio Naranjo)

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) va condemnar aquest dimarts a l’Estat espanyol per vulnerar el dret de manifestació en una protesta del 2 de febrer de 2014 a Valladolid, en la qual la Policia va fer un "ús injustificat de la força" en un acte que "transcorria pacíficament fins a la seva dispersió".

La demandant Montserrat Laguna Guzmán va participar en la manifestació autoritzada contra les retallades del Govern i l’alta taxa de desocupació i, a continuació, en la protesta "espontània" no autoritzada.

En aquest acte van participar unes 50 persones enfront del restaurant “La Parrilla de Sant Lorenzo”, on esmorzaven alguns militants del Partit Popular (PP) que havien participat en la convenció nacional d’aquesta formació.

Laguna Guzmán era una de les manifestants que subjectava la pancarta “Parem la criminalització de la protesta social” i va resultar ferida quan la policia va dispersar la concentració.

La demandant "va ser colpejada amb una porra i portada a l’hospital per a ser tractada de les ferides en la seva boca, mà i cap". L’Institut de Medicina Legal de Valladolid va determinar al 2016 la seva incapacitat permanent, a conseqüència de les lesions que va sofrir.

Els tribunals espanyols van desestimar el procés penal iniciat contra l’agent de la Policia Nacional que va causar les lesions a la demandant, argumentat que va haver de "usar la força davant la situació de violència i desordre".

El procés iniciat contra tres manifestants, entre els quals no es trobava la demandant, va concloure amb la seva absolució en 2018.

Llavors, el jutge va concloure que "havien estat violentament reprimits sense previ avís, malgrat no haver bloquejat el trànsit o provocat la confrontació amb la policia".

L’Audiència Nacional va acceptar la queixa de la demandant contra el Ministeri de l’Interior i li va indemnitzar amb 10.000 euros per les seves lesions.

Ara, el tribunal europeu condemna a Espanya a indemnitzar-la amb 248,10 euros, en concepte d’honoraris i despeses, al no haver-la protegit del seu dret a la llibertat de reunió i d’associació, recollit en l’article 11 del Conveni Europeu de Drets Humans.

El Tribunal d’Estrasburg afirma que "la utilització de la força no pot convertir-se en una fi en si mateix" i insta les autoritats a "mostrar un cert grau de tolerància cap a les manifestacions espontànies que transcorren pacíficament".

“L’ús injustificat de la força contra la demandant", que no havia estat detinguda ni processada, "és per tant suficient perquè la Cort conclogui que la interferència amb els seus drets havia estat desproporcionada".


Facebook Twitter
La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

Eleccions Municipals: cap a uns comicis sense alternativa per als sectors populars

Eleccions Municipals: cap a uns comicis sense alternativa per als sectors populars

Cas Borràs: torna la JEC al servei del Règim i l'ofensiva judicial

Cas Borràs: torna la JEC al servei del Règim i l’ofensiva judicial

El govern "progressista" justifica l'espionatge emparant-se en la llei franquista de Secretos Oficiales

El govern "progressista" justifica l’espionatge emparant-se en la llei franquista de Secretos Oficiales

El racisme continua golejant a LaLiga

El racisme continua golejant a LaLiga

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d'Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d’Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE

Viure o sobreviure? El cost de vida suposa el 61% del salari mínim i sense comptar la despesa en habitatge

Viure o sobreviure? El cost de vida suposa el 61% del salari mínim i sense comptar la despesa en habitatge

Biden reconeix el compromís de Sánchez en l'escalada militarista de l'OTAN i la lluita contra la immigració

Biden reconeix el compromís de Sánchez en l’escalada militarista de l’OTAN i la lluita contra la immigració