Política Estado Español

QÜESTIÓ CATALANA

El Suprem manté a la presó a Junqueras, Forn i els “Jordis”

El jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, ordena mantenir en presó provisional a Oriol Junqueras i Joaquim Forn, així com també a Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. Romeva, Turull, Rull, Bassa i Borràs podran sortir en llibertat després de pagar una fiança de 100.000 euros.

dilluns 4 de desembre de 2017| edició del dia

Edición castellano

El magistrat del Tribunal Suprem ha comunicat aquest dilluns l’ordre de mantenir a la presó a Oriol Junqueras i a Joaquim Forn a la presó, així com també a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, presidents de l’ANC i Òmnium respectivament.

Per a Rull, Turull, Romeva, Bassa i Borràs, Llarena a acordat mesures de presó eludible sota fiança de 100.000 euros per a cadascun d’ells. A més d’imposar la seva compareixença setmanal davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, la prohibició d’abandonar el país i la retirada dels passaports i adverteix que l’incompliment de qualsevol de les obligacions imposades comportaria el seu immediat reingrés a la presó.

Per mantenir l’ordre de presó cap a Junqueras, Forn, Cuixart i Sànchez, el jutge Llarena, s’ha centrat en el risc de reiteració delictiva. En aquest aspecte, el jutge aprecia un “judici raonable” de risc de reiteració delictiva, per la “lesivitat” que pot acompanyar a la reiteració de les seves aportacions. En el seu cas remitrix que les seves aportacions estan directament lligades a una explosió violenta que, de reiterar-se, no deixa marge de correcció o de satisfacció als qui es deixin emportar per ella”. I recorda, a més, el “setge” del 20 de setembre davant el registre de la Conselleria d’Economia i els declara com a principals autors. Per això, la interlocutoría del jutge dictamina que “el risc de reiteració de les seves conductes imposa un major grau de rigor i cautela”.

La decisió de mantenir la mesura de presó sense fiança pels quatre investigats ve presa després que el propi Llarena prengués declaració a tots els presos el divendres passat i després d’haver assumit totes les causes contra la declaració d’independència, unificant així els procediments contra el Govern i els presidents d’ANC i Òmnium. A més de seguir al capdavant del que afecta als membres de la mesa del Parlament, pels quals va ordenar llibertat sota fiança per a Carme Forcadell i els altres membres.

Prèviament, va ser la magistrada de l’Audiència Nacional, Carmen Lamela, la que havia ordenat el passat 2 de novembre presó incondicional sense fiança per Junqueras, Romeva, Rull, Turull, Bassa, Borràs i Mundó per delictes de rebel·lió, sedició i malversació de fons. La mateixa que va imposar idèntica mesura contra Sànchez i Cuixart el 16 d’octubre, investigats també per sedició.

Una vegada que el Tribunal Suprem va ordenar llibertat sota fiança per a Carme Forcadell i els altres membres de la taula del Parlament i el jutge Llarena va acceptar assumir totes les causes, els altres investigats van decidir seguir la “via Forcadell” i acceptar la imposició de l’article 155. No obstant això, amb aquesta mesura, queda de manifest que tots dos tribunals segueixen el mateix curs obert per part del Govern de Mariano Rajoy.

La decisió de mantenir a la presó a Junqueras, Forn, Cuixart i Sànchez és una mostra més que el curs reaccionari segueix obert amb l’aplicació del 155 i la convocatòria per a les eleccions del 21D i se suma a tot un seguit de mesures com les que està anunciant la Junta Electoral per impedir que el 21 torni a sorgir una majoria independentista.
temes relacionats

Repressió   /    Independencia de Catalunya   /    Autodeterminació de Catalunya   /    En Català   /    Política Estado Español   /    Catalunya

Comentaris

Comentar