Internacional

CORONAVIRUS

El Regne Unit registra el nombre més alt de morts per covid-19 en un dia: com hem arribat a això?

El nombre diari de morts per coronavirus ha arribat a 1.820, el més alt des que va començar la pandèmia. Per segon dia consecutiu, el país va registrar l'augment més gran de morts de Covid-19 en els vint-i-vuit dies següents a un resultat positiu, superant així el previ rècord de 1610 defuncions del dia anterior (dimarts).

Alejandra Ríos

Londres | @ally_jericho

divendres 22 de gener| edició del dia

La quantitat de nous casos va augmentar bruscament a 38.905, després d’haver disminuït inicialment a principis de la setmana, tenint una certa esperança que les restriccions de confinament estaven funcionant en reduir les oportunitats d’infecció.

El primer ministre Boris John va dir: "Aquestes xifres són espantoses, i per descomptat pensem en el sofriment que cadascuna d’aquestes morts representa per a les seves famílies i amics. Haig de dir-los... que n’hi haurà més". Va agregar que la nova variant estava ara en totes les parts del Regne Unit. "És cert que sembla que les taxes d’infecció al país en general poden estar ara aconseguint el seu punt màxim o aplanant-se, però no s’estan aplanant gaire de pressa i és clar que hem de mantenir un control sobre això. Hem de mantenir la disciplina, la formació, continuar observant el confinament".

Malgrat tota la retòrica nacionalista post-Brexit de Johnson, que no s’ha cansat de dir que el Regne Unit ha vacunat a més persones que qualsevol altre país de la Unió Europea, tan sols el 20% del personal d’algunes llars d’ancians ha rebut la vacuna contra el coronavirus. Mentre que algunes cases de cura han vist vacunar al 70-80% del seu personal, unes altres tenen taxes tan baixes com el 20%.

És innegable que una sèrie de fracassos del govern britànic va ajudar la Covid-19 a mutar i, malgrat els advertiments d’equips científics de diferents organismes, l’estratègia del govern al llarg de la pandèmia ha estat frenar la propagació del virus i reduir la pressió sobre el sistema nacional de salut (NHS), en lloc d’eliminar la malaltia de Covid per complet.

La mutació del virus era esperable i aquesta no pot ser l’única raó de la recent onada. De fet, la mala gestió de la pandèmia per part del govern va fer que moltes més persones s’infectessin, creant les condicions perquè es produïssin les mutacions.

Els fracassos de la resposta del govern davant la pandèmia són moltes: per exemple, segons Nick Davies, un assessor de SAGE (Scientific Advisory Group for Emergencies, Grup Assessor Científic per a Emergències) "un tancament anticipat de només una setmana a la primavera podria haver reduït a la meitat la taxa de mortalitat". Diversos ministres van malgastar milers de milions de lliures en la subcontractació d’un sistema de proves i rastreig suposadament "guanyador del món" a empreses privades. L’escàs suport financer proporcionat a les persones a les quals se’ls demana que es posin en quarantena a les seves cases, esperant que els qui treballen en la gig economy (economia col·laborativa) amb treballs precaris s’aïllin mentre perden els seus salaris, condueix a situacions de contagi. Aquesta continuïtat d’errors i el pobre control del govern sobre la Covid-19 ha incrementat la força de la infecció i ha permès que es produeixin més mutacions, el que ha fet que Gran Bretanya tingui una de les pitjors taxes de mortalitat del món.

Arran de l’increment de contagis pel nou cep del coronavirus, el país ha entrat en el tercer confinament nacional el 4 de gener de 2021. Les mesures per a prevenir la propagació de Covid són molt similars a les anteriors: restricció de la mescla de llars, distanciament social, prohibició de viatges, proves ràpides, localització de contactes i aïllament, màscares facials, higiene de les mans i treball des de la llar. Les escoles romanen obertes per a fills i filles del personal treballador sanitari, de personal essencial, de famílies amb menys recursos i monoparentals. Les escoles funcionen a gairebé un 75% de la seva capacitat normal, la qual cosa ha provocat inevitablement un augment de casos.

Un estudi suggeriria que aproximadament una de cada vuit persones a Anglaterra hauria donat positiu en les proves d’anticossos contra el coronavirus si se’ls hagués fet una prova al desembre. Això indicaria que la majoria de la població continua corrent el risc de contreure la Covid-19 segons les dades sobre anticossos recopilats per l’Oficina Nacional d’Estadístiques (ONS per la seva xifra en anglès) com a part de la seva enquesta sobre la infecció per coronavirus, s’estima que el 12,1% de les persones d’Anglaterra de setze anys o més —uns 5,4 milions de persones— haurien donat positiu en les proves d’anticossos al desembre. En contrast, la xifra va ser del 8,9% al novembre i del 7% a l’octubre.

Les alarmants dades són una prova eloqüent de la incapacitat del govern per a fer front a la crisi sanitària de la COVID. Mentrestant les persones amb menys recursos, la població treballadora que ha d’exposar-se diàriament a la possibilitat de contagi, i les persones físicament vulnerables són els qui paguen el preu per la incompetència del govern.
temes relacionats

Crisi coronavirus   /    #Covid-19   /    #Coronavirus   /    Regne Unit   /    Internacional

Comentaris

Comentar