Catalunya

Catalunya

El Parlament català debat la moció d’autodeterminació de la CUP

La sessió del Parlament s’ha avançat al matí del dia d’avui i s’està tramitant la moció promoguda per la bancada cupaire.

dimarts 12 de novembre de 2019| edició del dia

La CUP havia presentat al Parlament català una moció per debatre l’autodeterminació de Catalunya, la destitució del Conseller Miquel Buch i una sèrie de mesures socials d’urgència. Les bancades del 155 s’han pronunciat en contra del canvi horari, a debatre aquests temes i han fet maniobres per retardar el màxim possible el debat. Però la majoria dels diputats han aprovat el debat.

D’aquesta forma, el President del Parlament Roger Torrent, amb el suport de les bancades d’Esquerra Republicana i Junts per Catalunya ha pogut evitar la gairebé segura suspensió del Tribunal Constitucional. Suspensió que segons alguns mitjans s’ha fet quan es votava, però que encara no s’havia comunicat al Parlament. D’aquesta forma s’evitaria desobeir.

També hi ha una moció de los Comuns en relació a la repressió dels Mossos contra el jovent però que, a diferència de la bancada cupaire, només demana una reprovació al Conseller Buch.

Aquest debat està creuat per les amenaces del Tribunal Constitucional, encara que és una moció declarativa, es a dir, sense efectes jurídics. El Govern espanyol de Pedro Sánchez havia presentat davant el TC perquè jutgi la seva constitucionalitat ja que com sabem el PSOE està profundament en contra de que el poble català exerceixi el dret democràtic d’autodeterminació.

Les institucions d’aquesta democràcia per a rics vol prohibir determinats debats. De fet el Tribunal Constitucional ha emès motls avisos al Parlament explicant que pot incórrer en "responsabilitats, inclosa la penal". La repressió judicial no acaba. Un punyat de persones volen prohibir el debat al Parlament, volen decidir què poden debatre o no els Diputats catalans.

No obstant, el mateix Tribunal Constitucional i el Gobierno espanyol no han fet cap denúncia quan el Parlamento de la Comunitat Autònoma de Madrid va votar que s’il•legalitzin els partits polítics independentistes. Ah! Clar! La dreta té el suport del Régim del 78. La dreta és el “Bloc del 155”. El Gobierno espanyola actua “a posteriori” amb Madrid, però a Catalunya actua preventivament.

El debat ha estat molt ràpid i l’hora de la votació les bancades de Cs, PP i PSC s’han retirat per tornar immediatament. La votació de la moció de la CUP s’ha dividit en tres parts. El primer punt referit a l’autodeterminació es va votar per 61 a favor i 8 abstencions.
Però Esquerra i JxCat han votat en contra de la part de la moció cupaire que feia referència a la reducció de tases universitàries i les retallades a la sanitat: 11 a favor, 71 en contra i 3 abstencions.
En relació al cessament del Conseller Miquel Buch, tant Esquerra Republicana com Junts per Catalunya han votat en contra i ha quedat així: 3 a favor i 83 en contra.
temes relacionats

Parlament català   /    Catalunya   /    Política Estat espanyol   /    Referèndum a Catalunya   /    Autodeterminació de Catalunya   /    Catalunya

Comentaris

Comentar