Política Estat espanyol

CATALUNYA REPRESSIÓ

El Parlament aprova avalar a Torra i qualifica de “cop d’estat” la seva inhabilitació

Mentre es desenvolupa el debat d'investidura al Congrés, el Parlament ha convocat un ple d'urgència en el que s'ha aprovat avalar a Torra com a president i qualificar de “cop d'estat l'ordre de la JEC. Centenars de manifestants han envoltat el Parlament.

diumenge 5 de gener de 2020| edició del dia

EFE/Quique García

Aquesta tarda s’ha celebrat un ple extraordinari al Parlament en paral·lel al debat d’investidura del Congrés.

El ple havia estat convocat pel president català Quim Torra al·legant, en referència al debat d’investidura del Congrés, que “aquest matí hem escoltat a Pedro Sánchez que era hora de deixar enrere la judicialització del conflicte amb Catalunya. Magnífic. Aquest ple és una prova”.

Alhora ha qualificat a la JEC com "un dels òrgans més repressors de l’Estat espanyol” i que "actuen de part i usurpen funcions", acabant en un "un cop d’estat a les institucions d’aquest país”.

Passades les deu de la nit el Parlament ha aprovat l’escrit que avala a Torra com a president per 67 vots a favor, 21 en contra i set abstencions, presentat pels tres grups independentistes, ERC, JxCat i la CUP.

En el text qualifiquen d’“intent de cop d’Estat” la decisió de la Junta Electoral Central d’ordenar la inhabilitació al president de la Generalitat Quim Torra. Consta de sis punts i parteix de considerar que la JEC és un òrgan administratiu electoral i que l’ordre d’"inhabilitar" a Torra acaba "contravenint la voluntat dels catalans”. Alhora planteja que l’únic marc aplicable possible és la Llei de la Presidència, de 2008 i el Reglament del Parlament: "El Parlament reitera que el seu reglament és l’únic que pot alterar la seva composició”, sosté.

Et pot interessar: Cop Judicial: la JEC ordena destituir el president de la Generalitat

El setè i últim punt exigeix la "fi de la repressió, el reconeixement del dret a l’autodeterminació del poble de Catalunya, l’amnistia dels presos, el lliure retorn dels exiliats i la plena garantia en l’exercici i defensa dels drets civils i polítics dels ciutadans de Catalunya i la necessitat d’impulsar un acord nacional per a defensar-los”; en solidaritat amb Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Toni Comín, exigint la seva llibertat i la retirada de les ordres de presó. En el mateix text també es proposa l’autodeterminació.

D’altra banda, s’ha votat en contra del text propi de tres punts que ha presentat el PSC que proposava recórrer la decisió de la JEC al Tribunal Suprem, el qual deixavava anar indirectament que la JEC no te competències per a destituir el president. Planteja també que les causes d’un cessament estan contemplades en l’Estatut, la Llei de la Presidència i en el Reglament de la Cambra i que no és "encara ferma" la sentència del Tribunal Superior de Justícia contra Torra i pot ser recurrible davant el Tribunal Suprem.

El dirigent del PSC, Miquel Iceta ha criticat que "La prova del cotó és defensar les institucions, no parlar d’autodeterminació ni d’altres qüestions legitimes. La JEC s’hauria d’haver inhibit”.

Per la seva part Ciutadans no ha participat de la votació i la seva líder, Lorena Roldán, s’ha referit a Torra com a "expresident", acusant els socialistes per "donar ales a l’independentisme”. Al costat del PP, han plantejat en el debat que Torra abandoni el càrrec immediatament obeint l’ordre de la JEC. Alejandro Fernández del PPC ha dit “quina maledicció bíblica sofrim amb els presidents de la Generalitat! Des de Tarradellas no hi ha manera”, i ha qualificat de "extrema gravetat" la decisió del PSC de no donar suport a la decisió de la JEC.

Els diputats de Catalunya en Comú-Podem només han votat a favor del primer punt de la resolució dels independentistes, contra l’ordre d’inhabilitar a Torra i s’ha abstingut de la resta de les resolucions. La seva portaveu, Jéssica Albiach, ha valorat d’“aberració” la decisió de la JEC, com una institució formada pels sectors més reaccionaris de la judicatura. “Cal votar sí a l’autogovern i a la investidura d’un Govern progressista”,ha afirmat.

Per la seva part Carles Riera de la CUP, ha dit que encara que discrepen profundament de l’orientació de la seva política tant des del prisma sobiranista com de polítiques socials, ha exigit al Parlament que ratifiqui a Torra i desobeeixi a la JEC, i ha fet una crida a la mobilització. “L’autodeterminació no es negocia”, ha sentenciat.

El punt nou de les mocions que planteja que qualsevol decisió sobre la presidència de la Generalitat s’ha de realitzar “amb un respecte escrupolós de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya i del Parlament de Catalunya”, ha sigut votat pels partits independentistes, el PSC i Catalunya en Comú-Podem.

Mentre es desenvolupava el debat, als voltants del Parlament centenars de manifestants han sigut convocats per les organitzacions independentistes i els CDR contra el cop judicial de la JEC.
temes relacionats

Parlament català   /    Repressió Catalunya   /    Quim Torra   /    Política Estat espanyol   /    Autodeterminació de Catalunya   /    Catalunya

Comentaris

Comentar