Política Estado Español

REFERENDUM MONARQUIA

El PSOE reafirma que no es pot debatre sobre la corona: als peus de la seva majestat

El govern recorrerà la declaració del Parlament català que demanava l'abolició de la monarquia.

dissabte 27 d’octubre de 2018| edició del dia

A pesar que el Consell d’Estat, un òrgan ja de per si mateix conservador, va avaluar que la resolució del Parlament era una declaració política i per tant no corresponia recórrer, el govern sí ho farà.

En declaracions a la premsa, la ministra portaveu Isabel Celáa ha declarat aquest divendres: “El govern considera que no és objecte de debat el que concerneix a la corona, a la modificació de la forma d’Estat. I és per aquesta raó per la qual el govern té la convicció que això ha de ser recorregut davant el tribunal constitucional.”

I per si quedava algun dubte sobre la seva posició conservadora, ha agregat: “No és perquè imagina res que no estigui damunt de la taula, sinó perquè considera que la figura del cap de l’Estat és inviolable i en conseqüència no ha de ser objecte de disputa partidària dins d’una càmera autonòmica.”

El Govern sosté que la declaració del Parlament "suposa un nou intent, com uns altres anteriors, per iniciar un procés unilateral que desemboqui en la proclamació d’una hipotètica República", per la qual cosa considera que ha d’impedir-ho.

El PSOE es reafirma com el defensor acèrrim de la corona i la unitat d’Espanya, contra el dret a decidir dels pobles. Vol seguir mantenint el cadenat del règim ben tancat, alguna cosa en el que coincideix plenament amb el PP i Ciutadans, més enllà dels enfrontaments retòrics dels últims dies.

Però ho fa en un moment en què el qüestionament a l’obsoleta, reaccionària i costosa institució monàrquica està guanyant extensió i profunditat. Com escrivia fa uns dies Diego Lotito en Esquerra Diari: “La imatge de la monarquia està en franca reculada. Més enllà dels contubernis per encobrir els últims batibulls de Juan Carlos I, la decadència de l’última seqüela de la monarquia borbònica – ja amb 40 anys d’existència- és imparable.”

A la declaració del Parlament, s’ha sumat la moció aprovada pel Ple de l’Ajuntament de Barcelona, que reclama "l’abolició d’una institució caduca i antidemocràtica com la monarquia" i qüestiona al Rei Felipe VI per justificar "la violència exercida pels cossos policials l’1 d’octubre de 2017".

Et pot interessar (en castellà): De Vallecas a Vicálvaro i la UAM, s’estenen les consultes sobre la monarquia

En aquest context s’inscriu la gran repercussió que estan tenint les consultes i referèndums impulsats per diverses plataformes a Madrid, estudiants de la Universitat Autònoma i grups autoconvocats en diverses localitats de l’Estat espanyol.

Des de Podemos, Echenique ha acusat al PSOE d’estar “als peus de la seva majestat” i Pablo Iglesias ha afirmat que “El Govern sosté que els representants de la ciutadania triats en les urnes no poden pronunciar-se sobre el que diu o fa un Cap de l’Estat que ha arribat al càrrec pel seu cognom, sense passar per les urnes. És hora d’obrir un debat sobre el futur de la nostra democràcia.” Sense dubtes, es tractaria d’un canvi saludable si els líders de Podemos abandonessin la seva negativa a portar endavant una lluita decidida contra la Monarquia, que fins ara sempre van esquivar.

Però, per aconseguir-ho serà necessari parlar clar i mobilitzar forces socials massives contra el règim i el govern, per obrir processos constituents democràtics, on els pobles de l’Estat espanyol puguin decidir-ho tot, incloent un conjunt de mesures socials i democràtiques. Una lluita que avui no pot estar separada de l’exigència de llibertat dels presos polítics catalans, que estan a la presó justament per haver convocat a un referèndum que es va pronunciar per una República independent.
temes relacionats

Rei Felip VI   /    Monarquia   /    En Català   /    Política Estado Español   /    Podemos   /    Partido Socialista Obrero Español (PSOE)

Comentaris

Comentar