×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube
banner

El Govern desplega l’Exèrcit a Ceuta per a deportar a 6.000 migrants: prou racisme institucional!

L'arribada massiva de migrants des del Marroc es produeix en el marc del conflicte entre el Frente Polisario i la Monarquia marroquina pel territori del Sàhara. El Govern espanyol ha desplegat l'exèrcit i ja hi ha més de 1.500 devolucions de migrants.

Jaime Castán

dimarts 18 de maig de 2021
Facebook Twitter

En les últimes hores han arribat unes 6.000 persones migrants a Ceuta des de la ciutat marroquina de Fnideq. Almenys 1.500 d’elles són nenes o nens. Ha estat la major arribada de migrants en un sol dia en l’últim temps, dins del que és una constant crisi migratòria i humanitària.

No obstant, aquesta situació es dóna en el marc del conflicte al Sàhara Occidental, entre el Frente Polisario sahrauí i la Monarquia marroquina que ocupa la regió sense cap legitimitat i amb puny de ferro.

L’arribada de Brahim Gali, líder del Frente Polisario que es troba malalt de Covid, a un hospital de Logronyo per mediació del Govern d’Algèria, ha generat el rebuig diplomàtic de la Monarquia marroquina. Així, Rabat està aixecant el control de les persones migrants que volen aconseguir arribar a l’Estat espanyol, com a manera de pressionar al Govern espanyol per rebre a Gali.

El Ministeri d’Afers exteriors espanyol va justificar l’acolliment del dirigent sahrauí “per raons estrictament humanitàries” i a petició d’Algèria, però el Marroc va considerar el gest com una decisió “premeditada” i presa “a esquena d’un soci i veí”.

El Govern “més progressista de la història”, continuant amb la política d’Estat que han tingut tots els governs anteriors, manté una relació privilegiada amb Mohammed VI, el tirànic monarca marroquí que fa de “gendarme” per a controlar a les persones migrants que tracten d’arribar a l’Estat espanyol a la recerca d’una vida millor.

I cada vegada que el Marroc vol pressionar com a part d’aquests acords, amenaça amb aixecar el control fronterer. Per part seva, el Govern espanyol ha desplegat a l’Exèrcit a Ceuta amb l’objectiu de capturar i retornar a les persones migrants. Un treball brut i racista que ens vol vendre com una actuació legítima davant una amenaça a la seguretat d’un dels enclavaments de l’imperialisme espanyol a Àfrica.

En aquests termes es pronunciava Pedro Sánchez via Twitter:

De nou, són les persones migrants les que estan pagant les polítiques imperialistes i racistes dels governs europeus, començant pel Govern espanyol que les tracta com si fossin part d’una invasió, tal com assegura Abascal de VOX.

El Govern a més mira per a un altre costat davant el conflicte al Sàhara Occidental, perquè les seves multinacionals tenen interessos econòmics a la regió. Igual que miren per a un altre costat tots els governs europeus davant la crisi migratòria africana perquè, de nou, els interessos de les seves multinacionals estan darrere de conflictes armats i de la permanent situació de misèria que viuen milions de persones en el continent.

D’aquesta manera, el Govern del PSOE i Unidas Podemos és fidel executor de les polítiques racistes de l’Europa fortalesa: tancs i soldats contra persones migrants, centenars d’elles nenes i nens.

El que Vox ve exigint en els seus discursos cada vegada més racistes, ja ho comença a portar endavant la “esquerra progressista” en el Govern. Detencions i devolucions enfront d’una crisi migratòria que continuarà perquè enfonsa les seves arrels en el propi capitalisme imperialista.

Hem de rebutjar i enfrontar aquesta política criminal del Govern espanyol davant la crisi migratòria, així com denunciar la seva complicitat amb el Marroc en el conflicte del Sàhara Occidental. També hem de lluitar per acabar amb totes les polítiques racistes i imperialistes que porta endavant com a part de la Unió Europea i de l’OTAN, aliats de l’Estat genocida d’Israel que està massacrant al poble palestí aquests dies.

Cal tirar a baix aquest Règim del 78 que no només és hereu del franquisme, sinó de tota una història colonial i imperialista a Àfrica, de crims i explotació sistemàtica. Ceuta i Melilla són romanents d’aquesta ocupació, el mateix que el conflicte al Sàhara Occidental. Enfrontar les lleis d’estrangeria i lluitar per la regularització de les persones en l’Estat espanyol, però també organitzar la solidaritat antiimperialista amb les lluites com les del poble sahrauí o el palestí.


Facebook Twitter

Jaime Castán

Nació en Zaragoza. Es historiador, periodista de Izquierda Diario y milita en la Corriente Revolucionaria de Trabajadores y Trabajadoras (CRT) del Estado Español.

Segueix-lo a Twitter

@JaimeCastanCRT

El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

“Presentem una llista a les eleccions europees per dir prou al genocidi a Palestina i l'Europa fortalesa”

“Presentem una llista a les eleccions europees per dir prou al genocidi a Palestina i l’Europa fortalesa”

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l'Argentina i Amèrica Llatina

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l’Argentina i Amèrica Llatina

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"