×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El Govern acorda la sisena prorroga dels ERTO amb patronal i sindicats

Novament el Govern ha arribat a un acord amb la patronal CEOE i les burocràcies de CCOO i UGT per a ampliar els ERTO fins al 28 de febrer de 2022. Una nova pròrroga que només beneficia a la patronal i garanteix la “pau social”.

Carlos Muro

dimecres 29 de setembre de 2021
Facebook Twitter

Alejandro Martínez Vélez - Europa Press

Per a aquesta sisena pròrroga hi havia uns 250.000 treballadors (50.000 a Catalunya) i 84.000 empreses. L’acord consisteix en una renovació en dues fases. Durant tot octubre es mantindran les actuals condicions que venien regint des de maig i a partir de novembre començaran a regir les noves.

És a dir, fins a l’1 de novembre es mantenen les exoneracions del 75% i el 65% per als ERTO per impediment, segons la grandària de la plantilla de l’empresa que les rebi. Les empreses que actualment estiguin en ERTO hauran de renovar-ho durant el mes vinent, i si no ho fan, aquesta caurà. Per a empreses de més de 10 treballadors es concedeix el 40% d’exoneració en el cas que no s’imparteixi formació i el 80% en el cas que s’imparteixi. I per a les empreses de fins a 10 treballadors, 50% sense formació i del 80% en el cas que s’imparteixin les accions formatives.

Formalment es manté el veto als acomiadaments, limitació a noves contractacions, hores extra o externalització. Encara que això és una completa mentida del Govern, ja que en l’últim temps s’han produït multiplicitat de ERO en diverses empreses com el Corte Inglés, Inditex, Tubacex, etc. Una mostra que aquesta mesura no està tenint un efecte significatiu a frenar la sagnia de llocs de treball.

La patronal està enormement agraïda amb el Govern perquè ha trobat una fórmula on no aporta ni un cèntim amb els ERTO, rep incentius en matèria fiscal i té clàusules per a flexibilitzar el treball, inclòs un acomiadament més barat.

Un altre dels acords ha estat unes ajudes especials per a les empreses i treballadors afectats per les erupcions volcàniques a la Palma. Es van acordar unes exoneracions del 100% de les cotitzacions socials en el cas de veure totalment impedida la seva activitat i de fins al 90% en el cas de limitació de l’activitat. Això sí, sense cap garantia de posteriors acomiadaments o de baixes salarials de part dels mateixos empresaris que reben diners. I, a més, la població treballadora de la Palma ha de sofrir l’espectacular pujada dels lloguers en aquesta zona.

És necessari aixecar un programa que prohibeixi els acomiadaments i exigeixi el repartiment d’hores de treball sense reducció salarial

El Govern “progressista” consent l’augment dels guanys dels empresaris a costa de l’empitjorament de les condicions de treball i salarials. Els que més guanyen continuen guanyant cada vegada més, i fins i tot se’ls facilita el mecanisme dels ERTO solucionats amb les arques de l’Estat, mentre deixen a centenars de milers de famílies sense treball. El doble discurs progre es paga amb més misèria i atur per a les majories obreres i populars.

La prohibició dels acomiadaments i el repartiment de les hores de treball sense reducció salarial són reivindicacions que cobren una urgència notable, ja que resoldrien una situació terrible per a milions de treballadors i treballadores que treballen en condicions de precarietat, sofreixen jornades laborals extenuants, o a penes subsisteixen en l’atur. Una situació que no pot prolongar-se durant molt de temps. Cal exigir als sindicats burocràtics que trenquin la seva subordinació al Govern i cridin a la lluita per aquestes mesures.


Facebook Twitter

Carlos Muro

Zaragoza | @muro_87

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones