×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Un 8M amb força i massives manifestacions estudiantils a tot l’Estat

Pa i Roses participa amb nodrits blocs en les mobilitzacions de Barcelona, Madrid i Saragossa. La vaga estudiantil feminista buida les aules en diverses ciutats. A Catalunya està convocada també vaga general.

EsquerraDiari.cat

dimecres 8 de març
Facebook Twitter

Aquest 8M ha arrencat amb força amb una gran participació de la joventut en desenes de manifestacions al llarg de tot l’Estat. La vaga estudiantil feminista ha deixat buides les aules, especialment les dels instituts, i milers d’estudiants han omplert els centres urbans de Barcelona, Madrid, València, Saragossa, Alacant o Bilbao, entre moltes altres. Els càntics contra el patriarcat, la violència masclista, la precarietat o les racistes lleis d’estrangeria, s’han deixat sentir en totes elles.

Les primeres accions de la jornada han tingut lloc a Barcelona, amb els piquets de primera hora que han tallat el trànsit en diferents vies d’accés a la ciutat. A Catalunya la Taula Sindical, de la qual formen part la CGT, la IAC, la COS i SO, han convocat per a aquest dia novament vaga general feminista.

A Madrid el seguiment de la vaga, convocada per agrupacions com Pan y Rosas, Contracorriente o el SE, ha estat gairebé total en molts instituts i amb un fort impacte als campus. A les 12h estava convocada la mobilització a la Puerta del Sol, que ha congregat a milers d’estudiants.

El bloc de Pan y Rosas i l’agrupació juvenil Contracorriente ha estat el més nombrós i, en el bressol de l’Ayusisme, han colpejat durament a la dreta i l’extrema dreta, així com al govern “progressista” que “es diu feminista alhora que manté l’essencial de les reformes laborals precaritzades i s’embarca en una escalada guerrerista que té com a peça clau els pressupostos militars”, segons una de les seves portaveus, Bera, estudiant de la UCM.

A Barcelona, la manifestació ha partit de la plaça Universitat. La vaga en els instituts i universitats catalanes estava convocada per Contracorrent, Pa i Roses, el SEPC i el SE. En alguns campus, com el de la UPF-Ciutadella els accessos han quedat bloquejats des de primera hora del matí i l’aturada d’activitats ha estat gairebé total.

Pa i Roses ha tingut una destacada participació, amb un nombrós bloc. Una de les seves militants, Mariona, estudiant de Batxillerat en un institut de Santa Coloma explicava als periodistes com “aquest 8M sortim als carrers a lluitar contra el patriarcat i el capitalisme, no volem caure en el parany del punitivisme que encoratja el feminisme ministerial. No només no podem esperar res de la Judicatura, sinó que estem en contra que es reforci l’aparell de l’Estat usant-nos com a excusa. Volem acabar amb les raons estructurals de les violències que sofrim, que són físiques, i també en forma de precarietat o lleis d’estrangeria”.

A Saragossa, on Pan y Rosas i Contracorriente eren les úniques organitzacions que convocaven la vaga estudiantil, han estat milers les estudiants que s’han mobilitzat fins a la plaça del Pilar.

Ana, una jove treballadora al capdavant del nodrit bloc de Pan y Rosas, explicava a Esquerra Diari que en el terreny educatiu “lluitem per una educació sexual integral en els nostres centres i això no es pot fer sense lluitar alhora per la separació de l’Església i de l’Estat. Hi ha un terç de les escoles i instituts sostinguts amb diners públics que estan en mans de l’Església encara”.

Després d’aquesta arrencada de jornada a càrrec de les més joves, aquesta tarda en desenes de ciutats es preveuen manifestacions massives.


Facebook Twitter
Clara Ponsatí torna a Brusel·les després que els Mossos d'Esquadra la detinguessin en la seva tornada a Catalunya

Clara Ponsatí torna a Brusel·les després que els Mossos d’Esquadra la detinguessin en la seva tornada a Catalunya

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Moció de censura: entre l'esperpent de la dreta i el mal menor del progressisme imperialista

Moció de censura: entre l’esperpent de la dreta i el mal menor del progressisme imperialista

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Nou cas d'infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

Nou cas d’infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light