×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

ERTO per a 22.000 treballadors d’Acciona: “s’estan aprofitant de la situació”

Parlem amb un treballador de CGT Acciona Facility Services de la fàbrica Nissan de Zona Franca, qui denuncia la negativa de l'empresa a resoldre les demandes dels treballadors enfront de la crisi del Covid-19, que ja ha presentat un ERTO des de Madrid.

Joe Molina

divendres 3 d’abril de 2020
Facebook Twitter

Parlem amb un treballador de CGT Acciona Facility Services de la fàbrica Nissan de Zona Franca, qui denuncia la negativa de l’empresa a resoldre les demandes dels treballadors enfront de la crisi del Covid-19, i amenaça amb presentar un ERTE des de Madrid.

A causa de la falta de subministraments que havien d’arribar des d’Igualada, primera zona de confinament general a la província de Barcelona, Nissan es va veure en l’obligació de paralitzar la producció, la qual cosa va provocar la decisió per part d’Acciona Facility Services del primer intent d’ERTO.

Els treballadors denuncien l’ERTO com un “mal menor” que els imposen les empreses. Empreses com Marelli s’han vist obligades a arribar a acords com: complement d’atur fins al 82% de la base reguladora de desocupació o cosa que és el mateix basi de contingències comunes, pagues al 82%, no afectació de les vacances o si algú cau de baixa durant l’ERTO per la Covid es continua pagant complement mentre duri l’ERTO Acords fins al 30 d’abril, però revisables si persisteix el conflicte. Magna, empresa que fabrica els seients per a automòbil, també s’han vist obligades a negociar les mateixes condicions que Nissan, 85% de salari i 100% de paga i vacances, i percepció dels salaris fins que arribi el subsidi.

“Però no, Acciona s’ha negat des del primer moment a escoltar-nos. I ha manat a la plantilla a casa amb la percepció única i exclusiva dels primers quinze dies de salari i pel fet que encara estan rebent documentació que encara no han signat de l’ERTO presentat el 23 de març sense previ avís, no percebran ja més ingressos fins al mes de maig, ja que per a abril ja no hi ha temps”, ens explica el treballador.

I denúncia també que “ara s’han tret de la màniga que si volem ens poden donar un avançament de 500 euros, però a la volta el primer mes me’l cobro. I això és pa per a avui i fam per a demà, és a dir ara menjaré però i dins de dos mesos? I damunt haig de gastar-me diners a anar a treballar”.

Des de CGT, se sospita que davant el rebuig a Barcelona d’alguns ERTOs de part dels treballadors i treballadores, Acciona ha pres la decisió de presentar-lo a Madrid “I és tot molt estrany perquè en comptes d’agafar a tots els treballadors de Catalunya i gestionar-lo aquí, no, s’han anat a Madrid, i és que aquesta empresa és molt llesta, suposo que pensant que com allí estan la majoria de les empreses, van pensar: ’saturem l’administració i en cinc dies si no resol l’administració doncs s’aprova’, que s’estan aprofitant de la situació vagi!”.

Des d’altres seccions sindicals també s’ha acusat a Acciona Facility Services de posar en marxa un ERTO per causa de força major a causa del Covid-19, sense que en cap moment els responsables d’aquesta empresa s’hagin dirigit a la representació sindical dels treballadors per a asseure’s a negociar.

Plataformes de multiservicios com Acciona que s’omplen les butxaques gràcies a la precarització de les condicions de treball, amb el vistiplau dels dirigents de les grans centrals sindicals majoritàries de CCOO i UGT, per molt que ara acusin aquests procediments, són un altre veritable “virus” del teixit laboral.

Et por interessar: CCOO i UGT còmplices de la patronal: demanen “esforç, responsabilitat i treballar més” als treballadors

ERTO a 14.770 treballadors de SEAT: “Només l’empresa ha de pagar les conseqüències i el 100% de salaris”


Facebook Twitter

Joe Molina

Trabajador despedido de Panrico, Barcelona | @joemolina57

"Dani", l'últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

"Dani", l’últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Segona jornada de vagues d'Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d'un 75% en personal sanitari

Segona jornada de vagues d’Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d’un 75% en personal sanitari

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l’enviament de tancs a Ucraïna

Per frenar l'ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Per frenar l’ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d'estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d’estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques