×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

ERC diu “sí” als Pressupostos al Senat després de l’acord amb la llei audiovisual

“Garantir el català” a les produccions audiovisuals era la línia vermella que marcava ERC. Una línia molt prima tenint en compte, a més, que es produeix en el marc de l'ofensiva de la dreta i la Judicatura sobre el català a les aules.

Ivan Vela

dimecres 15 de desembre de 2021
Facebook Twitter

Amb un comunicat ha anunciat aquest dimecres la formació republicana que facilitarà l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) del 2022 després d’arribar a un acord amb el PSOE sobre la llei audiovisual.

Encara es desconeixen més detalls de l’acord aconseguit entre totes dues formacions, però el que deixa clar el comunicat és que el principal escull que posava sobre la taula ERC per a donar el seu suport als PGE s’ha solucionat.

Segons la formació catalana, l’acord aconseguit se centra a “garantir el català” a la norma que regula la producció en plataformes audiovisuals.

Abans d’aquest acord, els dos partits havien acostat posicions, fixant en un 6% la quota de la producció en llengües co-oficials a la citada llei audiovisual. Ara bé, quedava per definir què succeïa amb aquelles plataformes internacionals. En aplicar la Directiva europea que estableix que ha d’aplicar-se el principi de país d’orígen, aquestes plataformes quedaven excloses del text aprovat fa dues setmanes al Consell de Ministres.

Des de llavors, els representants d’ERC i el partit socialista han estat en contacte per a aconseguir finalment un acord que és, especialment, un veritable recolzament al Govern.

Amb els vots dels 14 senadors d’ERC, a més dels 12 que sumen EH Bildu i PNB, que ja van confirmar el seu suport, sumats als 113 del PSOE, els comptes públics del 2022 sortiran sense que s’incorporin esmenes durant el seu pas per la Comissió de Pressupostos. D’aquesta manera seran aprovades dimecres que ve i no hauran de tornar al Congrés.

Garantir el català

L’objectiu principal d’ERC ha estat, segons la pròpia formació republicana, “garantir el català”. Ara bé, més enllà d’aquest 6% i de conèixer més detalls de l’acord, sembla que la línia vermella marcada per la formació de Pere Aragonès ha estat novament molt fina.

La voluntat de pacte d’ERC, en el marc de la seva gestió plenament autonomista i allunyada de qualsevol xoc seriós amb Moncloa, està fora de tot dubte. Però aquest pacte entorn d’una defensa tan feble de la llengua catalana, sorprèn. I sorprèn més en el marc de l’ofensiva de la dreta i la Judicatura contra el català a les aules.

La Judicatura vol imposar en quin idioma han d’aprendre milers d’alumnes catalans, Pablo Casado defineix com a “persecució” la situació del castellà a Catalunya i Abascal i Ciutadans parlen d’un “règim de terror”.

I davant aquests atacs de la dreta i els tribunals, des del Govern tan sols diuen que s’han de “complir les sentències”.

“Han deixat de barallar per la independència per a lluitar per Netflix en català”. Aquestes paraules del raper Valtònyc de fa un mes expressen clarament la gestió política del Govern, que, com assenyalem, no pot sorprendre a ningú.


Facebook Twitter
Contra el 155 a l'escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Contra el 155 a l’escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s'espiés a l'independentisme

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s’espiés a l’independentisme

El govern justifica l'espionatge a l'independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

El govern justifica l’espionatge a l’independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

L'espionatge i el clavegueram de l'Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

L’espionatge i el clavegueram de l’Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

 L'IPC es modera a l'abril però segueix en nivells històrics

L’IPC es modera a l’abril però segueix en nivells històrics

Espionatge a l'independentisme: el govern només desclassificaria els informes del CNI davant un jutge

Espionatge a l’independentisme: el govern només desclassificaria els informes del CNI davant un jutge

Cau la directora del CNI, però la substitueix la segona de Margarita Robles

Cau la directora del CNI, però la substitueix la segona de Margarita Robles

Secrets d'Estat: alguns dels casos destapats més escandalosos

Secrets d’Estat: alguns dels casos destapats més escandalosos