×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Dina Boluarte pressiona al Congrés del Perú perquè aprovin l’avançament d’eleccions per al 2023

En la perspectiva de desviar les potents mobilitzacions socials per la via de l'avançament d'eleccions per a enguany, Dina Boluarte va anunciar en el seu discurs a la nació que, si el Congrés no aprova l'avançament d'eleccions, ella, en la seva condició de presidenta del país promourà una iniciativa legal perquè les eleccions generals es facin a l'octubre d'enguany.

Redacció LID Perú

dilluns 30 de gener
Facebook Twitter

Després de les massives mobilitzacions desenvolupades el dissabte 28 de gener a la ciutat de Lima, les quals van deixar un civil mort i desenes de ferits i detinguts a conseqüència de la repressió policial, Dina Boluarte va donar un missatge a la nació en hores de la nit del passat diumenge 29 de gener on no va dir res sobre la possibilitat de renunciar a la seva condició de presidenta de la República, malgrat el gran repudi popular que carrega sobre les espatlles, el qual se sent en les diverses i contundents mobilitzacions protagonitzades per pagesos, treballadors i sectors populars, tant a la ciutat de Lima com a les regions de l’interior del país, on, la consigna més corejada entre els manifestants és "Fora Dina assassina, Assemblea Constituent ja!".

En aquest missatge a la nació, Boluarte va aprofitar també per a rentar-se les mans i evadir la seva responsabilitat en relació amb la profunda crisi política que viu el país, la qual ha costat fins ara 61 morts civils, més de mil ferits i centenes de detinguts. En aquest entendre, la presidenta colpista va responsabilitzar a l’odiat parlament, el mateix que - com es recorda - divendres passat 27 de gener es va negar a aprovar la possibilitat d’avançar les eleccions generals per a enguany.

Aquesta estratègia d’avançament de les eleccions generals per al 2023, va ser plantejada al Congrés per la bancada fujimorista a través del seu portaveu Nano Guerra García, i té com a finalitat desviar i institucionalitzar, per la via electoral, les potents i massives mobilitzacions socials que ara tenen el seu epicentre a la ciutat de Lima on es concentra el gruix de la població peruana i on el fujimorisme comptava amb els seus més assidus i fidels votants.

Boluarte va dir també que si la sessió del Congrés d’aquest dilluns, els parlamentaris no es posaven d’acord per aprovar l’avançament d’eleccions per a enguany, ella, en la seva condició de presidenta, presentarà dues iniciatives legislatives amb caràcter d’urgència. Una per promoure des de l’executiu que les eleccions generals es facin a l’octubre del 2023 (primera volta) i, de ser necessari, la segona volta seriosa al desembre d’enguany.

La segona iniciativa d’urgència amb la qual va amenaçar Boluarte al Congrés, tindria a veure amb una proposta de reforma completa de la Constitució del 93, la qual la faria el pròxim Congrés triat. Aquesta iniciativa, a dir de Boluarte, es faria a través de la comissió de Constitució del Congrés de la República. Amb això, la presidenta colpista busca guanyar-se la simpatia dels milers de manifestants que avui exigeixen la convocatòria a una Assemblea Constituent per a acabar amb el règim del 93 i amb l’actual Constitució.

Ni l’avançament d’eleccions per iniciativa parlamentària o a través de la iniciativa anunciada per l’executiu, són una garantia real que les coses comencin a canviar per als milions de peruans que avui no se senten representats per les actuals institucions polítiques, ja que aquestes eleccions, en donar-se en el marc d’un règim antidemocràtic i excloent de les grans majories, el que aconseguissin en realitat és portar a nous corruptes i traïdors als càrrecs d’alta representació com és el cas de l’executiu o el legislatiu.

Només una Assemblea Constituent Lliure i Sobirana, nascuda de la caiguda del vell règim del 93 i sostinguda en espais d’acte organització de la classe obrera, els pagesos i els sectors populars, ens permetrà començar a canviar les coses, començant per acabar amb els privilegis que gaudeixen actualment els grans empresaris i la podrida “classe política” que actua com a corretja de transmissió dels interessos empresarials.

Però, perquè una Constituent d’aquesta naturalesa pugui concretar-se, és important barallar ara, amb la força dels milers que es mobilitzen contra Dina Boluarte, per imposar un govern provisional de les organitzacions obreres, pageses i populars dels quals lluiten. Només un govern provisional d’aquestes característiques ens permetrà concretar la possibilitat que es convoqui a una Assemblea Constituent Lliure i Sobirana, la qual obrirà les portes cap a un govern de les i els treballadors amb perspectiva socialista.


Facebook Twitter
Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d'euros

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d’euros

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"