×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Dimiteix Castells i Subirats pren el relleu per a tractar d’aprovar la LOSU

El mateix dia que les universitats catalanes vivien una jornada de vaga estudiantil contra la LOSU, Manuel Castells surt del govern. Pren el relleu Joan Subirats, també dels Comuns, que tractarà de tirar endavant la reforma universitària en clau neoliberal que Castells ha deixat encarrilada.

Sergio Linares

divendres 17 de desembre de 2021
Facebook Twitter

Segons ha revelat en la tarda d’aquest dijous Eldiario.es, el ministre d’Universitats, Manuel Castells, deixaria de formar part del govern de coalició. Surt, per tant, un dels ministres proposats per Unidas Podemos i que ha rebut una major contestació per part de la comunitat universitària pel seu projecte de Llei orgànica del Sistema Universitària (LOSU).

Aquest mateix dijous les universitats catalanes vivien una primera jornada de vaga i manifestacions en contra de la LOSU i la [ja aprovada Llei de Convivència Universitària (LCU), que actualitza el règim intern de les universitats i que també ha estat durament qüestionada pel moviment estudiantil per contenir elements de persecució de l’organització i protesta als campus.

La LOSU ha recollit el rebuig de la major part dels sindicats i organitzacions estudiantils, que l’han considerat un aprofundiment del model d’universitat-empresa inaugurat fa vint anys amb la LOU del PP d’Aznar i l’aplicació del Pla Bolonya sota el govern de Zapatero.

Entre els punts més criticats estava l’augment del pes de les empreses en el govern de la universitat, el pla d’eliminació de contractes precaris a costa de l’acomiadament de milers de docents en aquesta situació i un nou sistema de pràctiques que convertia als universitaris en una legió de treballadors barats i sense drets durant els seus estudis.

Et pot interessar: Manifestacions estudiantils contra la Llei Castells, el nou Pla Bolonya del ministre d’Unidas Podemos

Tampoc Castells ha aconseguit el suport dels rectors i altres sectors de la casta universitària per motius ben diferents, la defensa de l’anomenada “autonomia universitària” de la qual s’han valgut des de fa anys per a ser part i beneficiaris del model d’universitat cada vegada més mercantilitzat i elititzat.
Aquest mateix punt, el grau de centralització del model universitari, ha generat també a Castells tensions amb el principal soci parlamentari del govern, ERC, encara que, com s’ha vist amb els Pressupostos, gens insalvable per a Rufián i la Generalitat.

El substitut que previsiblement ocuparà la cartera serà Joan Subirats, catedràtic de Ciència Política de la Universitat Autònoma de Barcelona i fins fa uns mesos regidor de Cultura i Educació de l’Ajuntament de Barcelona. Es tracta d’una de les peces fundadores i claus del projecte dels Comuns d’Ada Colau, i, per tant, mantindrà així la quota d’aquesta formació en el govern (també Castells va assumir a proposta seva).

El canvi de ministre és una mostra de les contradiccions del govern progressista per a tirar endavant una llei que consolida i aprofundeix el model d’universitat neoliberal. Un avantatge conjuntural que s’hauria d’aprofitar de part del moviment estudiantil i els sindicats de PDI i PAS que s’oposen a la reforma, per a avançar a organitzar una resposta a l’altura de l’atac que aconsegueixi tombar la LOSU i la LCU.

Et pot interessar: Sortim als carrers el dijous 18 de novembre contra la reforma universitària de Castells

El canvi de cares no suposa en absolut una rectificació de part del govern en l’essencial de la política. El currículum de Subirats a l’Ajuntament de Barcelona dona compte de la seva defensa del model publicoprivat per a la gestió de serveis públics. Malgrat les promeses dels comuns en 2015 que venien a revertir tot el privatitzat per anys de governs convergents i social-liberals, bona part dels serveis educatius dependents del consistori -com molts altres- segueixen en mans privades pel sistema de concessions.

La sortida de Castells es fa amb la LOSU presentada i encarrilada, i serà Subirats qui agafarà el relleu tractant d’obtenir el consens i suport de la casta universitària, els rectors i els seus socis parlamentaris.


Facebook Twitter
Veus contra la criminalització de la protesta

Veus contra la criminalització de la protesta

Prou criminalització a la protesta! Més de 30 organitzacions convoquen una concentració contra el delicte de desordres públics agreujats!

Prou criminalització a la protesta! Més de 30 organitzacions convoquen una concentració contra el delicte de desordres públics agreujats!

Amnistia Internacional posa en dubte la garantia de la protesta social davant la reforma per desordres públics

Amnistia Internacional posa en dubte la garantia de la protesta social davant la reforma per desordres públics

Veus crítiques contra el nou delicte de desordres públics agreujats

Veus crítiques contra el nou delicte de desordres públics agreujats

Un clar atac del Govern a les pensions: ampliació a 30 anys del període de càlcul

Un clar atac del Govern a les pensions: ampliació a 30 anys del període de càlcul

Marlaska no assumeix la seva responsabilitat i culpa als migrants assassinats de la massacre a Melilla

Marlaska no assumeix la seva responsabilitat i culpa als migrants assassinats de la massacre a Melilla

Final d'any parlamentari: Pressupostos militaristes, impostos de seda per la banca i elèctriques i un enduriment del Codi Penal

Final d’any parlamentari: Pressupostos militaristes, impostos de seda per la banca i elèctriques i un enduriment del Codi Penal

El Govern vol garantir els beneficis de la banca en la nova llei d'habitatge

El Govern vol garantir els beneficis de la banca en la nova llei d’habitatge