×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Des de l’Estat espanyol fins a Alemanya, les vagues obreres sacsegen el ‘Prime day’ d’Amazon

La vaga de 72 hores de la plantilla d'Amazon en Sant Fernando d'Henares començava fort aquest dilluns, amb un ampli seguiment per part de la plantilla fixa i enmig d'amenaces d'acomiadament per als temporals.

Diego Lotito

Augusto Mainar

dimarts 17 de juliol de 2018
Facebook Twitter

Foto: ID / Josefina L. Martínez

Aquest dimarts se sumen a la vaga els treballadors de set centres d’Amazon a Alemanya, el segon mercat nacional més gran d’Amazon després dels Estats Units. També a Polònia estan convocades mesures de lluita. Una resposta de solidaritat internacional i una extensió de la lluita contra la precarietat que vol imposar Amazon a tot el món.

La vaga de 72 hores a Madrid és la resposta a l’intent de l’empresa d’imposar un nou Conveni “a la baixa” a la plantilla després de tres mesos de negociacions infructuoses amb els sindicats.

Amb piquets actius des de les 00 hores del dilluns i durant tota la jornada, començava la vaga en el magatzem més gran que *Amazon té en l’Estat espanyol. A quatre mesos de la històrica vaga de 48 hores que va paralitzar completament el magatzem de San Fernando, els treballadors i treballadores d’aquesta planta continuen la seva lluita. Aquesta vegada la vaga s’estén per 72 hores fins al dimecres i està tenint un seguiment de més del 80% en la plantilla fixa.

El balanç de la primera jornada de vaga llançava un resultat reeixit, amb més del 80% de seguiment de la plantilla fixa, segons informava Marc Blanes, delegat de CGT en el Comitè d’empresa, malgrat la política d’amenaces desplegada per l’empresa entre les i els treballadors d’ETT (temporals), molts dels quals no van secundar la vaga per temor a represàlies.

Després de la primera vaga de 48 hores al març, l’empresa va acomiadar a més de 100 treballadors contractats per haver participat de la mesura de lluita.

Des del Comitè d’empresa han denunciat aquestes actuacions per part de l’empresa Manpower davant la Inspecció de Treball, així com la contractació de centenars de treballadors eventuals perquè actuessin de’“esquirols” durant la vaga, un accionar il·legal que atempta contra el dret a vaga.

Així i tot, els delegats van informar que pràcticament no han sortit camions del centre logístic, per la qual cosa el magatzem de San Fernando va registrar una activitat mínima. Per intentar disminuir l’impacte de la vaga, Amazon ha desviat gran part de la distribució a Barcelona i altres centres del país i de França.

Centenars de treballadors participen en els piquets davant les portes d’accés al magatzem, que es troba custodiat per un gran operatiu policial des de la primera nit.

La Delegació de Govern a Madrid va enviar a la policia nacional per impedir els piquets, amedrentant als treballadors per impedir-los exercir el seu dret a realitzar piquets informatius. Demostrant novament que estan al servei dels grans empresaris.

Per la tarda d’avui, dimarts, la plantilla d’Amazon al costat de treballadors de Coca Cola, altres col·lectius i sindicats, convoquen a una manifestació de treballadors en lluita contra les multinacionals i que culminarà en el magatzem d’Amazon, mentre es desenvolupa la segona jornada de vaga.

Solidaritat obrera i vaga europea

Milers de persones han mostrat la seva solidaritat a les xarxes socials mitjançant el hashtag #HuelgaAmazon que s’ha transformat en tendència a Espanya.

Una vaga que, malgrat l’estiu, amb molts treballadors de vacances, està arribant a milers de persones i tenint un fort impacte en la classe obrera, amb un missatge de lluita, dignitat i exemple per a milions de treballadores i treballadors precaris.

Són milers també les piulades cridant al boicot durant aquests tres dies (#BoicotAmazon), per intentar conscienciar als consumidors en uns dies com el Prime Day, crucials per a les vendes de la companyia.

La lluita contra Amazon s’ha internacionalitzat. En aquest ‘Prime Day’, les vagues i mesures de lluita s’han coordinat en l’Estat espanyol, Alemanya i Polònia. En el cas d’Alemanya, on Amazon té 25.000 treballadors, les vagues se sentiran en set centres logístics d’Amazon: els dos de Bad Hersfeld, Gravin, Leipzig, Rheinberg, Werne and Koblenz, mentre que a Polònia es farà treball “a reglament” contra les condicions de precarietat i esclavitud laboral que sofreix la plantilla.

Són milers de treballadores i treballadors que enfronten ni més ni menys que a Jeff Bezos, fundador i director executiu d’Amazon, el capitalista més ric de la història. Però com diuen els ‘cheminots’ francesos (treballadors ferroviaris): “Ells tenen els milions, però nosaltres som milions”.


Facebook Twitter

Diego Lotito

Nació en la provincia del Neuquén, Argentina, en 1978. Es periodista y editor de la sección política en Izquierda Diario. Coautor de Cien años de historia obrera en Argentina (1870-1969). Actualmente reside en Madrid y milita en la Corriente Revolucionaria de Trabajadores y Trabajadoras (CRT) del Estado Español.

Madrid | @diegolotito


Sindicalistes per l'Amnistia Total

Sindicalistes per l’Amnistia Total

28S: El dret a l'avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

28S: El dret a l’avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l'u d'octubre

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l’u d’octubre

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s'equivoquen i voten No a Feijóo

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s’equivoquen i voten No a Feijóo

La dreta espanyolista es mobilitza contra l'amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

La dreta espanyolista es mobilitza contra l’amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya