×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Denuncien que l’immigrant mort a Archidona hauria estat assassinat per la policia

La televisió algeriana va difondre videos de les pallisses que la policia va propinar als interns i va assegurar que Bouderbala Mohammed va ser apallissat.

Josefina L. Martínez

dilluns 1 de gener de 2018
Facebook Twitter

En els videos difosos en internet i per la televisió algeriana es veu que diverses persones són copejades per la policia quan es troben en el terra. Periodistes algerians van assegurar que l’immigrant suposadament trobat penjat en la seva cel·la, en realitat és qui jeu en el pis, rebent puntades.

Les imatges s’han difós en els últims dies massivament a les xarxes, i diversos mitjans han confirmat que es tracta de les instal·lacions de Archidona. Poc després, altres immigrants tancats en aquesta presó transformada il·legalment en un CIE van començar a compartir altres videos i a denunciar la repressió per part de la policia antiavalots.

L’immigrant algerià de 36 anys va aparèixer mort en la seva cel·la el 29 de desembre. La versió oficial és que s’hauria penjat. No obstant això, familiars, amics i activistes de la Plataforma Ciutadana contra el CIE de Archidona van sortir a qüestionar aquesta versió, alhora que exigien una recerca independent.

El dissabte 30 de desembre es van realitzar concentracions davant les portes de diversos CIEs en l’Estat espanyol, denunciant la repressió i les condicions a les quals són sotmeses milers de persones que fugen dels seus països buscant refugi i una millor vida.

Diferents organitzacions que vénen lluitant contra el racisme a l’Estat espanyol, van publicar un comunicat conjuntament denunciant les condicions de repressió que es viuen a Archidona i que van portar a la mort de Bouderbala Mohamed.

A continuació reproduïm el comunicat traduït al català:

Denunciem la mort en condicions violentes d’un dels nostres germans algerians a la presó-CIE de Archidona, Màlaga. El germà, Allah i Rahmou, formava part de les més de 500 de persones (en la seva majoria algerianes) que van ser internades en Archidona, aplicant-los la Llei d’Estrangeria. Molts d’ells ja han estat deportats. Els que encara estan en Archidona són sotmesos a violències i vexacions constants.

Aquesta mort es produeix com a conseqüència directa del racisme d’Estat que es materialitza en el control, l’expulsió i, en última instància, l’eliminació de les persones migrants i racialitzades. El racisme d’Estat engega dispositius colonials de control i eliminació de les persones considerades per sota de l’humà, deshumanitzades, posa als nostres germans en el perill d’una mort prematura.

La violència racista institucional per a aquestes persones ha estat constant des del moment en què van arribar a territori europeu. Una vegada reclosos a la presó-CIE de Archidona, els nostres germans han resistit al seu tancament i a la seva deportació i han denunciat la seva situació amb les eines que disposaven. Aquestes mostres de dignitat han estat respostes amb més violència, més vexacions i més deshumanització. De fet, la nit anterior a la mort del nostre germà es van produir pallisses, i mostres extremes de violència per part de les forces de seguretat en el CIE de Archidona, com testifiquen els videos de l’interior de la presó que circulen per les xarxes, i sabem que no era la primera vegada.

L’Estat legitima les seves pràctiques polítiques, jurídiques i policials en contra de la població migrant i encobreix una violència racista, deshumanitzadora. Els immigrants, persones racialitzades, en aquest cas “moros”, són criminalitzats i construïts com a invasors. El delegat de Govern a Múrcia, Francisco Bernabé, va dir que la seva arribada constituïa “un atac coordinat contra les nostres fronteres i, per tant, contra les fronteres de la Unió Europea”. El poder blanc espanyol engega lògiques i maquinàries de guerra contra els migrants africans. En la nostra memòria migrant/racialitzada avui estan presents Osamuyi Aikpitanyi de Nigèria (2007), home nigerià de 47 anys (2008), Jonathan Sizalima d’Equador (2009), Mohamed Abagui del Marroc (2010), Samba Martine de Congo (2011), Idrissa Diallo de Guinea-Conakry (2012) i Aramis (Alik) Malukyan d’Armènia (2013) assassinats per Europa en el CIE de Zona Franca a Barcelona i el de Aluche a Madrid. Així com estan presents els moros, gitanos, negres i sudaques acorralats als carrers, les comissaries i les presons de l’Estat espanyol pel seu racisme institucional.

Mantenint la seva memòria viva i sabent-nos amb el deure denunciar que les vides racialitzadas importen, que hi ha germans encara a Archidona, a Zona Franca, a Aluche, en el CETI de Melilla, en el de Ceuta.

Hem d’avisar, una vegada més, que no ajuden als nostres germans posicionaments tebis de regulació del dispositiu, d’“humanització” de l’inhumà. L’enfocament legalista que denuncia que les condicions a la presó no són les del CIE, com si en aquest fossin millors, no fa més que legitimar la violència racista i colonial de l’Estat. Tampoc ajuden posicions polítiques que no apunten a l’arrel del problema: el racisme d’estat i la seva genealogia colonial. No es tracta d’un problema de “pobres”. Les persones recloses en els CIE no són senzillament “persones pobres”. Són persones que provenen de les excolònies, persones racialitzades i les condicions de les quals és violentada de forma radical per les institucions racistes garants de la supremacia blanca i els hipòcrites discursos civilitzatoris de l’Europa moderna i la seva maquinària aniquiladora de la vida, les nostres vides.

Exigim el tancament de tots els CIEs, la derogació de la Llei d’Estrangeria i la dimissió del ministre de l’interior, Juan Ignacio Zoido, com a primer responsable de la mort del nostre germà, així com del secretari d’Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, i el director de la policia, Germán López Iglesias. No ens podem permetre que les morts de les persones racialitzades segueixin sense importar, segueixin sense explicar.

uMMA (Moviment Moro Antiracista); 1492 por un Antirracismo político; Kale Amenge (Gitanos por los nuestros); Kwanzaa (Asociacion Afrodescendiente universitaria); Espai Afroconciencia; T.I.C.T.A.C. (Taller de Intervenciones Críticas Transfeministas Antirracistas Combativas); Migrantxs Transgresorxs; Comitè de Estudiantes Racializadas; EsRacismo; 12-N; Movimiento Migrante Antipatriarcal,
Sindicato Popular de Vendedores Ambulantes Barcelona; Somos Migrantes; Movimiento A3.

Les instal·lacions de la presó de Archidona van començar a ser utilitzades com un CIE (Centre d’Internament per a Estrangers) a partir del mes de novembre, quan més de 500 immigrants van ser tancats, de forma completament il·legal. Des de llavors s’han produït diverses protestes dels interns contra les condicions de tancament i repressió, que han estat respostes amb més repressió per part de la policia antiavalots. L’any 2018 comença així amb un nou cas de racisme institucional, ignorat pels grans mitjans de comunicació que des del primer moment transformen en “veritat” les versions oficials i de la policia.

Et pot interessar: La presó de Archidona: un infern il·legal per als immigrants


Facebook Twitter

Josefina L. Martínez

Nació en Buenos Aires en 1974. Es historiadora (UNR). Autora del libro Revolucionarias (Lengua de Trapo, 2018), coautora de Cien años de historia obrera en Argentina (Ediciones IPS). Vive en Madrid. Escribe en Izquierda Diario.es y en otros medios.

Veus contra la criminalització de la protesta

Veus contra la criminalització de la protesta

Prou criminalització a la protesta! Més de 30 organitzacions convoquen una concentració contra el delicte de desordres públics agreujats!

Prou criminalització a la protesta! Més de 30 organitzacions convoquen una concentració contra el delicte de desordres públics agreujats!

Amnistia Internacional posa en dubte la garantia de la protesta social davant la reforma per desordres públics

Amnistia Internacional posa en dubte la garantia de la protesta social davant la reforma per desordres públics

Veus crítiques contra el nou delicte de desordres públics agreujats

Veus crítiques contra el nou delicte de desordres públics agreujats

6 de desembre? Res a celebrar, no volem uns altres 40 anys del mateix

6 de desembre? Res a celebrar, no volem uns altres 40 anys del mateix

L'Estat espanyol construirà cinc vaixells de guerra més per a l'Aràbia Saudita

L’Estat espanyol construirà cinc vaixells de guerra més per a l’Aràbia Saudita

Els i les treballadores joves cada vegada més pobres. I la “tardor calenta” de CCOO i UGT?

Els i les treballadores joves cada vegada més pobres. I la “tardor calenta” de CCOO i UGT?

Un clar atac del Govern a les pensions: ampliació a 30 anys del període de càlcul

Un clar atac del Govern a les pensions: ampliació a 30 anys del període de càlcul