×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Denuncien que amb l’Estat d’alarma les persones preses quedaran “absolutament aïllades”

El Col·lectiu de Apoyo a Mujeres Presas de Aragón (CAMPA) denúncia que les preses es queden sense visites, una altra vegada, a causa de l'Estat d'alarma.

EsquerraDiari.cat

dissabte 31 d’octubre de 2020
Facebook Twitter

Aquesta setmana s’ha conegut que, fins i tot tenint cita prèvia per a visitar els locutoris (a través de cristalls) a un familiar o amistat a la presó de Zuera, això no es considera un desplaçament justificat, “quelcom que podria implicar una sanció a conseqüència dels controls policials de mobilitat per tot Aragó derivats dels confinaments perimetrals”, denuncien des de la CAMPA.

A partir de la publicació en el BOE del Reial decret 926/2020, el passat 25 d’octubre, pel qual es declara l’Estat d’alarma en tot el territori, diverses Comunitats Autònomes han decidit el tancament perimetral de tot o part del seu territori. Aquest és el cas d’Aragó, que actualment es troba confinada de manera perimetral fins a, almenys, el dia 9 de novembre: es restringeix la lliure entrada i sortida de persones. Està permesa la circulació dins d’Aragó excepte amb els municipis que ja estaven confinats perimetralment: Saragossa, Osca i Terol.

Però molt poc es coneix del gran impacte que aquest tipus de mesures té en la població carcerària, que veu restringits els seus drets elementals com a tenir una visita. “Això suposa que la gran majoria de les persones preses no tindran visites i fins al moment ni tan sols s’ha informat familiars ni amics”, assenyala la CAMPA en un comunicat.

“Ens sembla indignant que les persones preses es vegin privades de tenir mínim contacte amb familiars i amics a través de locutori, de moment de manera indefinida i sense oferir cap alternativa. Encara que això no ens estranya, ja que desgraciadament a les presons de l’Estat espanyol, es pren per costum ocultar i ignorar les necessitats de les persones preses, en aquest cas afectives i de contacte amb l’exterior. Així doncs, en comptes de garantir unes visites segures tant per a les persones preses com per a les visites, s’apel·la a la responsabilitat individual amb el risc de sanció i ni tan sols es planteja la possibilitat d’incloure aquest tipus de desplaçament com un dels justificats per a aquesta nova mobilitat restringida”, asseguren des del col·lectiu.

Assenyalen, a més que els vis a vis continuen suspesos i si se suprimeixen les visites mitjançant locutoris, les persones preses quedaran “absolutament aïllades”.

“Volem recordar que les visites mitjançant locutoris es realitzen a través de cristalls, complint per tant amb totes les mesures de seguretat al no poder existir cap contacte entre visitant i persona presa”.

Des del col·lectiu, exigeixen a la Secretaria General d’Institucions Penitenciàries, pertanyent al Ministeri de l’Interior, i al Govern central i Governs autonòmics, una sèrie de mesures.

Entre elles, que “inclogui immediatament les comunicacions per locutoris a persones preses com a motiu de desplaçament justificat davant les noves restriccions de mobilitat, garantint la seguretat i salut de totes les persones, prenent totes les mesures de seguretat, higiene i desinfecció que siguin necessàries”.

També demanen la llibertat “per a totes les persones preses amb malalties greus, tant físiques com mentals, com es ve exigint en circumstàncies habituals i que aquesta pandèmia està agreujant considerablement, garantint una sortida amb uns recursos mínims reals d’allotjament i manutenció”.

Finalment, també han sol·licitat un avançament dels Tercers Graus i Llibertat Condicional “a totes les persones pròximes a accedir als mateixos (menys d’1 any), igual que en l’anterior, garantint una sortida amb uns recursos mínims reals d’allotjament i manutenció”.


Facebook Twitter
Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah