×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Denuncien almenys 330.000 casos de menors abusats dins de l’església francesa

L'informe va ser revelat per una comissió de la conferència episcopal i inclou a menors abusats física i sexualment per capellans, religiosos i laics dins de l'Església francesa des de 1950.

dimecres 6 d’octubre de 2021
Facebook Twitter

Unes 216.000 menors van sofrir abusos sexuals per part de capellans o religiosos a França des de 1950, segons les conclusions de la Comissió creada per la Conferència Episcopal gala per a analitzar aquesta situació.

Si se sumen els abusos provocats per laics que treballen en mitjans religiosos, catequesis o centres educatius catòlics, el número s’eleva a 330.000, revelava el president d’aquesta comissió, Jean-Marc Sauvé.

Les seves conclusions mostren que l’església és el tercer lloc on més abusos sexuals sobre menors es produeixen a França, per darrere de la família o els cercles d’amics.

Sauvé va assenyalar que al llarg de gairebé tres anys de treball de la seva comissió, iniciada en 2018 després de l’aparició de diversos escàndols a l’església catòlica francesa, s’han identificat uns 3.000 religiosos que van cometre abusos sexuals.

Com si es tractés d’un concurs de pedofília, la Comissió va assenyalar que a França el percentatge d’incidència [de religiosos abusadors en relació a les víctimes] és d’entre el 2,5 i el 2,8%, inferior a altres països on s’han fet estudis similars, com Alemanya (4,4%), els Estats Units (4,8%), Austràlia (7%) o Irlanda (7,5%).

El 56% de les agressions i actes pedòfils identificats es van produir entre 1950 i 1969, mentre que en els anys 70 i 80 va haver-hi una reducció (22%) i, a partir d’aquest moment, una estabilització (22%).

A través de centenars d’entrevistes amb víctimes i de l’anàlisi dels arxius eclesiàstics de les diferents diòcesis del país ha emergit un panorama desolador per a l’església catòlica, "molt superior a l’esperat", segons va reconèixer el president de la Conferència Episcopal francesa, Éric de Moulins-Beaufort.

Però la seva institució va estar en el punt de mira de l’informe, acusada d’haver mirat per a un altre costat, de no haver pres de debò els senyals d’alarma i d’haver tractat de cobrir als clergues pederastes.

Davant l’escàndol l’Església només busca posar en marxa un mecanisme d’indemnització de les víctimes per a evitar que el tema escali.

Com va assenyalar François Devaux, president de l’associació La Palabra Liberada, que va destapar escàndols de pederàstia a l’església de Lió en 2018 "Vostès han de pagar per tots aquests crims", després de denunciar que el papa Francesc "està absent" i que l’església francesa s’escuda en "una estratègia fètida" d’indemnitzacions a les víctimes.

Les 485 pàgines de l’informe reflecteixen un panorama "aterridor", en paraules de Sauvé, que va assenyalar que aquests actes no són només cosa del passat: "Les violències sexuals a l’església no han estat erradicades".

Els escàndols de l’Església catòlica es repeteixen una vegada i una altra, i són més freqüents a mesura que les víctimes d’abusos comencen a parlar de les seves experiències passades. No inclouen només abusos i violacions, sinó també tortures i assassinats. Van des de la revelació de cures pedòfils a Xile i França fins a l’horror dels atacs de monges a nenes en els orfenats catòlics de Dublín o la macabra troballa de centenars de cossos d’indígenes assassinats en els internats canadencs.

El sistema de cobertura que ha desenvolupat l’Església catòlica va ser denunciat ja fa anys, implica l’"estovi" de les víctimes a les quals se li ofereix diners a canvi de silenci, la publicació d’informes propis per a evitar les recerques independents, i la rotació de les i els religiosos pedòfils i abusadors a altres regions, i fins i tot països per a evitar que aquests siguin jutjats. Com si això fos poc, són diversos els informes que reconeixen que aquests mateixos religiosos tornen a realitzar actes d’abús en els seus nous destins.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones