×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Deliveroo anuncia l’acomiadament de 4.000 riders i amenaça amb abandonar el país

Deliveroo ha anunciat aquest divendres 30 de juliol la seva intenció de deixar d'operar en l'Estat espanyol a causa del que considera dificultats per a mantenir la viabilitat del negoci al nostre país. La “Llei Rider” és un dels factors determinants. El missatge és clar: els beneficis de la multinacional són a costa de liquidar els drets dels treballadors.

Jose Lavín

dilluns 2 d’agost de 2021
Facebook Twitter

La companyia ja ha comunicat als seus 3.800 riders i als seus 113 empleats l’inici del període de consultes per a realitzar un ERO. S’excusa en suposades dificultats per a la viabilitat del seu negoci al país, després de no aconseguir el rendiment esperat. Això no és cert. Shu, el director executiu de Deliveroo, afirmava al març que la crisi sanitària havia donat un gran impuls al sector i deia que "hem vist un fort començament de 2021 i només estem en el començament d’un viatge emocionant en un mercat de lliurament de menjar a domicili encara incipient, en ràpid creixement i ple d’oportunitats".

Malgrat el seu increment de beneficis en l’últim temps, aquest divendres la companyia ha comunicat que “aconseguir i mantenir una posició de mercat de primer nivell a Espanya requeriria un nivell d’inversió molt elevat amb un rendiment potencial molt incert a llarg termini que podria afectar la viabilitat econòmica del mercat per a l’empresa". L’empresa de delivery, participada per Amazon, detalla que Espanya va representar menys del 2% del valor brut de les transaccions (GTV) de Deliveroo en el primer semestre de 2021. El cessament d’operacions de Deliveroo coincideix, així mateix, amb l’entrada en vigor de la Llei Rider conquistada per la lluita dels seus empleats.

L’empresa busca més beneficis a costa de destruir les condicions laborals dels seus treballadors. Des de Deliveroo afirmen que "la proposta de posar fi a les operacions a Espanya reflecteix la intenció de l’empresa de centrar les inversions i els recursos en els altres mercats en els quals opera, continuant amb el creixement de la seva xarxa de consumidors, de socis de restaurants i supermercats, així com de riders, i ampliant la seva quota de mercat tant en noves ciutats com en ciutats en les quals ja desenvolupa la seva activitat". Per a això l’empresa acomiadarà als seus més de cent empleats i acomiadarà als seus gairebé 4.000 falsos autònoms.

Amb aquesta decisió l’empresa tracta d’amenaçar la pròpia Llei Rider. No obstant això, no és cert que aquesta llei posi en perill el negoci del delivery, com clamen interessadament molts liberals. Deliveroo opera en 12 mercats de tot el món, i la gran majoria del GTV de l’empresa procedeix de mercats en els quals Deliveroo ocupa la primera o segona posició. A Espanya, on competeix amb Glovo, Uber Eats i Just Eat, la companyia ocupa el tercer o quart lloc, depenent de les ciutats. La decisió de sortir-se del país és fruit, per tant, de la pròpia estratègia empresarial de Deliveroo, que sap que té més marges de benefici en països on copa quotes de mercat més avantatjoses.

Malgrat això, és clar que la Llei Rider ha estat un factor determinant en la decisió de la multinacional, que aposta per desenvolupar el seu negoci en països on no hi ha legislació sobre aquest tema o aquesta afavoreix a les empreses de delivery. Encara que en la seva nota Deliveroo no parla de la Llei Rider, l’empresa ha remarcat en múltiples ocasions que la nova normativa implicaria un augment dels costos de l’empresa. Res nou sota el sol: és clar que garantir les condicions laborals dels empleats està renyit amb els beneficis d’aquestes empreses. Les empreses de delivery prefereixen evitar contractar directament els repartidors, i recórrer a subterfugis legals com els “falsos autònoms” o subcontractar flotes de riders a Empreses de Treball Temporal (ETT).

La Llei Rider, fruit de la lluita d’aquests treballadors, és absolutament limitada i es queda curta perquè “hi ha gairebé 500.000 falsos autònoms als quals es deixa fora, pels quals continuarem lluitant perquè no es vulnerin els drets laborals”, com afirmen Riders x Derechos. Deixa la porta oberta a nombroses martingales legals com la subcontractació d’ETTs, o continuar contractant autònoms, com ja ha anunciat Glovo. Només la mobilització sostinguda i l’acte organització podrà permetre frenar els atacs que preparen la plataformes i la conquesta de nous drets que permetin trencar amb la dinàmica precaritzadora que volen imposar-nos aquestes multinacionals.


Facebook Twitter

Jose Lavín

Madrid

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah