×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Danone vol suprimir 1850 llocs de treball a tot el món

L'exdirector general de Danone, Emmanuel Faber, va presentar un pla de reorganització empresarial a escala mundial al novembre abans de ser destituït del seu càrrec. Avui, aquest pla s'està aplicant, amb la supressió de 1.850 treballadors a tot el món, inclosos 458 a França.

Facebook Twitter

Aquest pla, denominat Local First, pretén fusionar els diferents sectors d’organització de la producció, és a dir, els productes lactis i d’origen vegetal, la nutrició especialitzada i l’aigua, amb l’avantatge d’una reorganització geogràfica. El pla preveu l’acomiadament de 1.850 empleats a escala internacional i 458 a França.

En el cas de l’Estat Espanyol, aquesta mesura afectarà una part dels seus 2.000 treballadors i treballadores repartits en quatre plantes situades a Parets del Vallès (Barcelona), Aldaia (València), Tres Cantos (Madrid) i Salas (Astúries).

Però, en realitat, aquesta reorganització generarà, inevitablement, la supressió de llocs de treball que se sumaran als ja prevists en el pla d’Emmanuel Faber, com el tancament de la fàbrica de Rosenheim (Alemanya), previst per a juliol de 2021, i anunciat ja abans de la crisi del coronavirus. Aquesta acció suposarà l’acomiadament de 160 treballadors i treballadores, 93 dels quals són majors de cinquanta anys. Els empleats ja van convocar una vaga al juny de l’any passat en la qual va participar més de la meitat de la plantilla.

Aquest pla de reorganització no és insignificant per a una empresa com Danone, que reivindica els seus compromisos socials i mediambientals, especialment a través d’aquest pla. Pretén donar prioritat a una «transició alimentària» local. Però és una lògica d’evident rendibilitat la que subjau a aquesta decisió: Danone espera estalviar prop de 700 milions d’euros i fins i tot 1.000 mitjançant la digitalització dels llocs de l’empresa.

En realitat, aquesta estratègia de greenwashing per a justificar la supressió de lloc de treball no és exclusiva de Danone. És un instrument utilitzat sovint per les direccions patronals per a justificar els plans d’acomiadament, com en la refineria de Grandpuits, on Total va imposar un pla de supressió de 500 llocs de treball i que ascendeix a 700 indirectes. La patronal no es preocupa per les qüestions ecològiques, només prioritza l’augment dels beneficis mentre els accionistes de Danone ja van rebre 1.400 milions d’euros en dividends en l’estiu de 2020, malgrat la crisi econòmica.

Enfrontar-se a aquesta estratègia del capitalisme verd que prioritza el manteniment i l’augment dels beneficis dels grans grups, que no està per a res a l’altura del que està en joc, sigui social o mediambiental, es tracta d’oposar una estratègia ecologista de lluita de classes, anticapitalista i revolucionària. En primer lloc, hem de lluitar contra totes les retallades de llocs de treball i acomiadaments, tant en Danone com en altres llocs, per a posar fi a l’espiral de precarització i desocupació que s’està accelerant amb la crisi actual.

Per a això, i per a una producció basada en les necessitats de la població i respectuosa amb el medi ambient, és absolutament necessari lluitar de front contra la patronal, mitjançant la vaga i l’acció, en un ampli moviment internacional, ja que la precarietat no entén de fronteres. Un moviment que promogui la convergència entre el moviment obrer, la joventut i tot el moviment social, des de les organitzacions ecologistes fins al moviment feminista i antiracista. Aquesta és l’única manera de crear un equilibri de poder a l’altura dels atacs actuals del govern i els empresaris.


Facebook Twitter
Al juliol va pujar l'atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

Al juliol va pujar l’atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l'Estat des del franquisme

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l’Estat des del franquisme

L'impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

L’impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l'esperat

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l’esperat

Mà d'obra migrant mes barata i submisa: l'objectiu de la reforma de la Llei d'Estrangeria

Mà d’obra migrant mes barata i submisa: l’objectiu de la reforma de la Llei d’Estrangeria