×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Dada mata relat: la despesa militar és protagonista dels pressupostos "amb més despesa social de la història"

Aquesta setmana ha sortit a la llum l'acord entre el PSOE i Unidas Podemos, així com amb els seus socis de coalició, per aprovar els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per a l'any vinent 2023.

Alejandra Correa

divendres 7 d’octubre de 2022
Facebook Twitter

Uns pressupostos disfressats pels seus defensors del “govern progressista” com “la major despesa social de la història” pel suposat augment en ajudes socials, i el que en teoria es recaptarà de l’impost als rics i als beneficis caiguts del cel de les elèctriques, aprovat el passat estiu. No obstant això, uns pressupostos que també amaguen un important augment en despesa militar per complir amb els pactes de la cimera de l’OTAN a Madrid enguany, on l’Estat espanyol es va comprometre a augmentar en fins a un 2% del seu PIB la despesa militar en els pròxims anys.

L’augment de la despesa militar consumeix tots els "impostos als rics" del govern PSOE-UP

Si anem més enllà del relat del PSOE i els seus socis i observem les dades veiem la realitat d’on anirà a parar aquest ingrés extra. Per a l’any vinent, la partida de Defensa pujarà en 2526 milions. Els programes especials de modernització, la porta de darrere del Ministeri de Defensa per al desenvolupament armamentístic, en altres 2000. En total això són 4526 milions més destinats a la despesa imperialista.

Allò recaptat pels "impostos als rics", que contemplen els aplicats sobre els beneficis caiguts del cel de les elèctriques, l’impost a la banca, a les grans fortunes i la pujada de l’impost de societats es divideix de la següent manera:

• Amb els impostos a les elèctriques s’esperaven recaptar 1500 anuals, però el Decret d’estalvi energètic aprovat el juliol passat va destinar ajudes al sector per valor de 1350. És a dir són 150.

• L’impost a la banca preveu recaptar 3000 milions en 2 anys, és a dir 1500 a l’any.

• L’impost a les grans fortunes i la pujada de l’impost de societats preveu recaptar 3144 milions.

En total fan 4794 milions. És a dir l’augment de la despesa militar es menja ni més ni menys que el 94’5% del que s’ingressarà pels "impostos als rics". Queda clar que aquest govern s’atreveix a tocar, encara que sigui només una mica, beneficis i grans fortunes per complir els compromisos imperialistes amb l’OTAN.

Militarisme “progre”: el Govern del PSOE i UP aproven els pressupostos amb major despesa militar dels últims 40 anys

Lluny de ser “els Pressupostos amb major despesa social de la història”, com diu la premsa “progressista”, el Projecte acordat pel PSOE i UP són uns Pressupostos reaccionaris marcats pel militarisme imperant en el Govern, que tracta de justificar amb l’excusa de la guerra a Ucraïna, però que va molt més lluny: apuntalar l’estat imperialista espanyol i les polítiques expansives de l’OTAN. També, d’altra banda, són uns Pressupostos que van directament contra els salaris, en provocar una altra devaluació salarial que sofriran milions d’empleats públics i que servirà de model a la patronal, que es nega a acceptar clàusules de revisió salarial automàtiques segons el cost de la vida.

Per això cal mobilitzar-se contra aquests pressupostos i imposar a les burocràcies sindicals un pla de lluita per enfrontar el militarisme, la inflació i preservar el nivell de vida de la majoria treballadora. A baix els pressupostos militaristes, amunt els salaris!


Facebook Twitter
Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah