×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

A Pedro Sánchez no li surt l’aposta, guanya les eleccions amb menys escons i segueix la crisi de governabilitat

Segueix en directe la jornada electoral del 10 de novembre a l'Estat espanyol a Esquerra Diari.

EsquerraDiari.cat

diumenge 10 de novembre de 2019
Facebook Twitter

ACTUALITZA AQUÍ EL DIRECTE

ERC guanyaria a Catalunya; el PSC seria segon i la CUP entraria al Congrés amb entre 3 i 4 diputats

ERC guanyaria les eleccions generals a Catalunya, amb una forqueta de 13 i 14 escons, segons el sondeig de GAD3 per a RTVE i les televisions autonòmiques de la FORTA. El PSC seria segon, amb 12 o 13 diputats, i JxCat ocuparia el tercer lloc, amb 6-7 diputats, segons el sondeig de GAD3 ofert aquesta nit per TV3 i Catalunya Ràdio. El repartiment d’escons entre les formacions independentistes és el mateix al de les eleccions del 28-A.

En Comú Podem ocuparia el quart lloc, amb entre 5 i 7 diputats. La CUP, que s’ha presentat per primera vegada a les eleccions generals, entraria al Congrés amb entre 3 i 4 diputats. Cs, PPC i Vox obtindrien 2 diputats cadascun.

A les anteriors generals, les d’abril de 2019, ERC va obtenir 15 diputats a Catalunya, per 12 del PSC, 7 d’En Comú Podem, 7 de JxCat, 5 de Ciutadans, 1 del PPC i un altre de Vox.

Catalunya: la CUP entraria al Congrés amb entre 3 i 4 diputats

L’exdiputada de la CUP al Parlament de Catalunya, Eulàlia Reguant, remarca les condicions d’excepcionalitat de les eleccions a Catalunya, tant per l’exclusió del 15% de la població del dret al vot degut a la Llei d’Estrangeria, així com dels presos i preses, especialment en un context en el qual la repressió policial i judicial ha deixat 40 presos polítics a Catalunya en les setmanes abans de les eleccions.

El PSC seria segon, amb 12 o 13 diputats, i JxCat ocuparia el tercer lloc, amb 6-7 diputats, segons el sondeig de GAD3 ofert aquesta nit per TV3 i Catalunya Ràdio. El repartiment d’escons entre les formacions independentistes és el mateix al de les eleccions del 28-A. En Comú Podem ocuparia el quart lloc, amb entre 5 i 7 diputats. En el camp de la dreta, Cs, PPC i Vox obtindrien 2 diputats cadascun.

La CUP, que s’ha presentat per primera vegada a les eleccions generals, entraria en el Congrés amb entre 3 i 4 diputats.

La formació de l’esquerra independentista es va presentar amb la promesa de bloquejar qualsevol sortida per dalt a la crisi del règim polític, sent l’única candidatura que va plantejar obertament durant la campanya que no se sumaran a cap suport a la pota esquerra del règim, el PSOE.

La posició de la CUP ha estat tot un qüestionament no només al partit del 155, l’IBEX35 i les primeres reformes laborals precariztadores, sinó també a tota l’esquerra de l’Estat espanyol i del catalanisme, com a ERC, que porten mesos encoratjant les il·lusions en un govern progressista encapçalat per Pedro Sánchez.

En les seves primeres valoracions, la CUP ha plantejat que "aquestes eleccions s’han produït en un context de forta excepcionalitat política. Unes eleccions amb preses i exiliades polítiques, amb presència policial als nostres carrers, amb persones migrades sense dret a vot".

A les anteriors generals, les d’abril de 2019, ERC va obtenir 15 diputats a Catalunya, per 12 del PSC, 7 d’En Comú Podem, d’altres de JxCat, 5 de Ciutadans, 1 del PPC i un altre de Vox.

Sondeig de GAD3: A Pedro Sánchez no li surt l’aposta, guanyaria les eleccions amb menys escons i segueix la crisi de governabilitat

El PSOE guanyaria les eleccions del 10-N, però la seva aposta de convocar noves eleccions seria una derrota: es deixaria entre 4 i 9 escons respecte als resultats del 28-A i la crisi de governabilitat continua, segons el sondeig de GAD3 per a RTVE.

A les 20.00 hores, tancats els col·legis electorals, Ràdio Televisió Espanyola ha donat a conèixer els resultats d’aquesta macroencuesta: el PSOE obtindria entre 114 i 119 escons, seguit pel PP, que aconseguiria entre 85 i 90 diputats.

Vox multiplicaria les seves forces, convertint-se segons el sondeig en tercera força amb entre 56 i 59 escons; en quart lloc seguiria Unidas Podemos, amb entre 30 i 34 escons.

Ciutadans confirmaria així els pitjors presagis, i passaria de 57 diputats a entre 14 i 15 escons; Más País aconseguiria 3 diputats.

Tanquen els col·legis electorals a la Península

Els col·legis electorals han tancat les seves portes a les 20.00 hores a la Península i Balears, mentre que a Canàries ho faran una hora més tard, després d’una jornada que ha transcorregut sense incidents de consideració, informa EFE.

Una vegada hagin tancat les urnes en l’arxipèlag canari, començarà l’escrutini en els 22.867 locals electorals habilitats per a aquests comicis generals, als quals estaven cridats més de 37 milions de ciutadans per a triar el repartiment dels 350 escons del Congrés dels Diputats i 208 senadors.

La participació continua caient a les 18h

Les dades de participación a les 18h donen una caiguda una mica superior a les que ja s’havien anunciat a les 14h. La participació és del 56,86% i la caiguda respecte del 28A és d’un 4% amb una participació del 60,74%.

En total, han votat fins a les 18h uns 19,6 milions de persones, gairebé 1,5 milions menys que el 28 d’abril de 2019.

Així es reparteix per comunitats la dada de participació fins a les 18.00 hores:

Andalusia - 54,85% (2,38 menys)
Aragó - 57.92 (4,38)
Canàries - 44,36 (6,64 menys)
Cantàbria - 59,.29 (4,35 menys)
Castella - La Manxa - 57,44 (4,91 menys)
Castella i Lleó - 56,71 (5,28 menys)
Catalunya - 59,88 (4,32 menys)
Ceuta - 43,77 (5,07 menys)
Melilla - 38.98 (6,46 menys)
Navarra - 56,46 (4,43 menys)
Madrid - 61,51 (3,59 menys)
València - 59,97 (1,67 menys)
Extremadura - 54,41 (5,8 menys)
Galícia - 53,26 (5,65 menys)
Balears - 47,4 (7,02 menys)
La Rioja - 57.45 (4,06 menys)
País Basc - 57,67 (
Astúries - 54,5 (5,17 menys)
Múrcia - 57,88 (3,87 menys)

A Catalunya la participació ha estat més d’un 4% inferior

En concret la caiguda és d’un 4,32 punts. Fins les 18h havien votat el 59,88%, una mica més de 3,2 milions d’electors, davant al 64,20% del 28A (3,43 milions). Barcelona baixa una mica més de 4 punts amb un 60,48% de participació (64,79% en les eleccions d’abril). Però es a Tarragona on baixa especialment (4,58 punts). A Girona baixa 4,33 punts i a Lleida es del 4,09.

#VotoNuloxCatalunya: una campanya contra el règim i en solidaritat amb el poble català

La campanya del CRT fent una crida al vot nul en solidaritat amb el poble català en aquestes eleccions, a excepció de Catalunya, on es fa una crida al vot crític a la CUP, s’ha expressat avui en diferents ciutats de l’Estat.

La papereta amb els lemes "Solidaritat amb Catalunya", "prou Repressió", "Amnistia" i "Dret a Decidir" ha aparegut en centenars d’urnes perquè s’escolti la veu dels qui aquest 10N han dit prou repressió.

Des del CRT s’ha impulsat aquesta campanya en oposició a les pressions al vot al “mal menor”, denunciant l’actitud de l’“esquerra del règim”, en referència a Unidas Podemos i Más País, davant la sentència del procés i la repressió a Catalunya i fent una crida a que es mobilitzin en defensa de les llibertats democràtiques i el dret a decidir.

Verónica Landa, militant del Corrent Revolucionari de Treballadors i Treballadores, anima a fer un vot crític a la CUP a Catalunya

Després de votar a Barcelona, la militant del Corrent Revolucionari de Treballadors i Treballadores (CRT) i l’organització de dones Pan y Rosas, ha difós per les xarxes una crida a votar críticament a la CUP a Catalunya, per ser "l’única candidatura que no ha criminalitzat a la joventut en les mobilitzacions de les últimes setmanes i perquè és l’únic que es planteja no fer-li el joc al PSOE, sinó bloquejar els intents de tancar la crisi d’aquest règim per dalt".

També apunta la necessitat d’aixecar un moviment per l’amnistia i contra la repressió d’aquest règim en tot l’Estat.

Rufián es fa una foto amb un apoderat de Vox i les xarxes esclaten en contra seva

El candidat d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha demanat "disculpes a qui s’hagi pogut enfadar" després que hagi transcendit una foto seva amb un apoderat de Vox en el col·legi electoral de Sabadell on ha dipositat el seu vot.

Les xarxes socials han esclatat contra el mateix Rufián moments després que aquest justifiqués la fotografia.

Per altra banda, Santiago Lupe, dirigent també del Corrent Revolucionari de Treballadors i Treballadores (CRT), fa una crida a votar a la CUP a Catalunya

A la sortida del col·legi electoral, Santiago Lupe, dirigent del Corrent Revolucionari de Treballadors i Treballadores (CRT) ha difós per les xarxes una crida a votar a la CUP a Catalunya, ja que és "l’única candidatura que planteja que bloquejaria qualsevol intent de tancar per dalt la crisi oberta en aquest règim del 78, que ha donat el suport a les mobilitzacions i que ha denunciat la repressió policial, tant del Govern espanyol del PSOE, com de la Generalitat del JxCat i ERC".

Així mateix, assenyala que l’esquerra independentista té la responsabilitat i la possibilitat de posicionar-se en una aliança de l’esquerra anticapitalista a Catalunya i a la resta de l’Estat, indenpendent dels partits del règim i del procés.

Lucía Nistal, militant del Corrent Revolucionari de Treballadors i Treballadores a Madrid, anima a votar nul en solidaritat amb el poble de Catalunya

Just abans d’acudir al col·legi electoral, Lucía Nistal, militant de CRT i l’organització de dones Pan y Rosas, feia una crida a anul·lar el vot en solidaritat amb el poble català, "per l’amnistia, pel dret a decidir, contra la repressió i per la llibertat de cadascun dels presos i preses polítiques".

Alhora, Nistal ha assenyalat que el que fa falta és una esquerra valenta enfront del règim monàrquic i denunciava a l’esquerra institucional que representa Unidas Podemos, que ve acatant la sentència del Suprem i aplaudeix l’actuació policial a Catalunya.

A Catalunya la participació cau també prop d’un 3%

A Catalunya, la participació a les 14.00 hores també cau sensiblement enfront del 28A. Segons les dades, la participació d’aquest diumenge se situa en un 40,60% amb el 99% de les taules analitzades. A l’abril, la participació es va situar a aquestes hores en un 43,52%, la baixada es del 2,92%. Cal recordar que la participació a les eleccions del 2016 a aquestes hores era del 32,31%.

A les quatre províncies la baixada se similar amb respecte als comicis d’abril. A Barcelona la participació és del 40,91% (a les últimes eleccions era del 43,4% a aquesta mateixa hora). A Girona és del 40,18% (el 28A se situava en un 43,46%). A Tarragona és del 40,18% respecte al 44,67% d’abril. I a Lleida han participat el 37,82% (a l’abril va ser del 41,89%).

La participació a les generals cau a les 14.00 hores respecte al 28A

Segons el càlcul provisional del Ministeri de l’Interior, la participació a les 14 hores ha caigut gairebé quatre punts respecte a les eleccions generals del 28 d’abril.

Amb gairebé el 90% de les taules comunicades, la participació en aquest 10 de novembre se situa en el 37,8% enfront del 41,5% que marcava en els anteriors comicis.

A les eleccions del 28A, la participació a aquestes hora va ser la segona més alta de la història, només superada per la de 1993, quan va ser del 41,8%.

Esbronquen a Arrimadas i la diuen "feixista" després de votar a Barcelona

Desenes de persones han esbroncat i cridat "feixista" a la candidata de Ciutadans al Congrés per Barcelona, Inés Arrimadas, abans i després de votar aquest diumenge al col·legi Ausiàs Marc, en el districte barceloní de les Corts.

A les xarxes socials s’està denunciant que agents de policia armats entren a les sales de votació

A les xarxes socials també s’està denunciant que en alguns col·legis electorals de Catalunya, agents de policia armats estan entrant a les sales de votació. Des de diferents comptes de Twitter s’està animant als presidents de mesa que avisin que han d’estar en altres llocs dels col·legis i sense armes.

Una piulada que explica gràficament com podran votar els policies desplaçats a Catalunya

La candidata de la CUP, Mireia Vehí fa una crida a omplir les urnes de vots contra el Règim, contra el Ibex35 i contra la Monarquia

La cap de llista per la CUP, Mireia Vehí, ha fet una crida des del seu col·legi electoral a omplir les urnes de vots contra el Règim, contra el Ibex35 i contra la Monarquia.

Albert Botrán, el número dos de la candidatura independentista, també ha deixat un missatge a Twitter en el qual crida a "omplir les urnes d’independentisme ingovernable! I a continuar amb la revolta!"

Les xarxes socials responen a Puigdemont: "I Francesc? I Alekis, Andrea, Charaf, Jordi, Ibrahim, Albert, Laura, Marta, Txevi, Ferran, Anna, Adri, Erik, i tants altres?" L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha fet una piulada en la qual nomena als líders polítics empresonats per l’1-O.

A les xarxes socials, no obstant això, li responen que els presos polítics són molts més que els líders independentistes.

Catalunya: els independentistes busquen el programa de la CUP, per sobre d’ERC i Junts per Cat

Sobre aquests 2 partits, els usuaris mostren a Google els seus dubtes a l’hora de triar, afirma la periodista Katy Lema en una piulada. El poble de Dolors Bassa, a la presó per l’1-0, és un dels més interessats #Elecciones10N

Otegi anima a votar per a "parar el feixisme i treure als presos al carrer"

El coordinador general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha animat aquest diumenge als ciutadans a que acudeixin a votar per a "parar al feixisme, per a defensar el dret d’autodeterminació i per a treure als presos al carrer".

Otegi ha votat a la casa de cultura de Elgoibar (Guipúscoa), després de fer una crida als ciutadans a que,tot i el mal temps, que és "el del país", ha dit, acudeixin als col·legis electorals.

Puigdemont als votants: "Avui sou tots vosaltres el Tribunal Suprem de la democràcia"

L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont s’ha dirigit als votants de les eleccions generals d’aquest diumenge: "Avui sou tots vosaltres el Tribunal Suprem de la democràcia", ha afegit en una piulada en la qual escriu els noms dels empresonats per l’1-O.

Ada Colau fa una crida a "mobilitzar-se per aturar l’extrema dreta"

La batllessa de Barcelona, Ada Colau, vota al centre cívic La Sedeta i fa una crida a "mobilitzar-se per aturar l’extrema dreta".

El vot per correu cau un 26,7% respecte al 28A

Encara que fins a les 14.30 hores no es coneixeran les primeres dades de participació, se sap que el vot per correu ha caigut respecte als anteriors comicis, celebrats a l’abril. Segons informa EFE, s’han tramitat un total de 986.446 sol·licituds, un 26,7% menys que el 28A.

En aquests comicis, per primera vegada hi ha més de 37 milions (37.000.608) d’espanyols inscrits en el cens, dels quals 2,1 són residents a l’estranger. A més, 226.771 joves estrenen el seu dret al vot.

Catalunya: apoderats/es del Corrent Revolucionari de Treballadors i Treballadores participen activament aquest 10N en suport a la CUP

Apoderades i apoderats del CRT participen activament de la jornada de votació a Catalunya en suport a la candidatura de la CUP.

Aquest diumenge des del CRT es demana el vot crític per a la CUP a Catalunya per considerar-la la millor opció per a avançar en constituir una alternativa tant al processisme cada vegada més qüestionat, especialment per la joventut de la Generació 14O, com a l’esquerra del “canvi” cada vegada més integrada al règim.

A la resta de l’Estat, des del CRT es fa una crida al vot nul en solidaritat amb Catalunya.

Torra fa una crida a anar a les urnes perquè és "el terreny de joc dels catalans"

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha fet una crida a participar aquest diumenge en les eleccions generals perquè les urnes i els vots són "el terreny de joc dels catalans".

"La voluntat popular és la que ho decideix tot. Per això faig una crida a la ciutadania catalana perquè voti amb total llibertat i total determinació", ha afegit.

Iñigo Errejón ja ha votat

El candidat de Más País, Íñigo Errejón, ja ha votat. Ho ha fet al mateix temps que el candidat de Ciudadanos, Albert Rivera.

Vota Rivera i fa una crida a liberals i indecisos

Albert Rivera, el candidat a la presidència de Ciudadanos ha votat passades les 10 i mitja al Centre Cultural Volturno, a la localitat madrilenya de Pozuelo de Alarcón, el mateix centre en el que ha votat Sánchez.

Després de votar, el candidat d’ERC, Gabriel Rufián, ha dit que "Els opressors no necessiten urnes. El que ha tingut sempre la gent són els carrers, les places i les urnes"

El candidat d’ERC, Gabriel Rufián, també ha votat a l’escola Ribatallada de Sabadell on ha manifestat que "Els opressors no necessiten urnes. El que ha tingut sempre la gent són els carrers, les places i les urnes’, ha dit. L’estat va sentenciar el 14 d’octubre de l’única manera que sap sentenciar. Potser cal sentenciar ara com només sap fer-ho el poble de Catalunya: amb democràcia i amb urnes".

Constituïdes el 100% de les taules amb "total normalitat"

Les eleccions generals que se celebren aquest diumenge 10 de novembre han començat amb normalitat a tota Espanya i a les 10.30 hores estaven constituïdes el 100% de les meses electorals, segons les dades ofertes pel Ministeri d’Interior a la web per a fer el seguiment electoral.

La votació es desenvoluparà entre les 9.00 i les 20.00 hores en 22.867 locals electorals. Dels residents a Espanya, hi ha 226.771 nous electors des de les eleccions generals del 28 d’abril de 2019 i 100.000 són persones amb discapacitat intel·lectual, malaltia mental o deterioració cognitiva, en virtut de la reforma de la Llei orgànica del Règim Electoral General.

Per al desenvolupament de la jornada electoral s’han disposat 211.000 urnes i 58.000 cabines de votació en els locals electorals. A més, s’han previst 400 milions de paperetes, s’han confeccionat 68 milions de sobres i s’han editat 905.000 manuals d’instruccions per als membres de taules.

Borràs (JxCat) demana votar per a "vèncer la repressió" i per les llibertats

La cap de llista de JxCat al Congrés, Laura Borràs, ha demanat aquest diumenge votar per a "vèncer la repressió" i per la democràcia, la justícia, les llibertats i el futur de Catalunya.

"Davant la sentència de la injustícia responem amb la sentència de la democràcia, omplint de vots les urnes", ha destacat en declaracions després de votar puntualment a les 9.30 hores en el col·legi Salesians de Sarrià de Barcelona, acompanya del seu marit.

Vota Pablo Casado

El líder del PP, Pablo Casado, diposita el seu vot al Col·legi de La Nuestra Señora del Pilar de Madrid.

Pablo Iglesias: "Nosaltres tendirem la mà. Combinar la valentia d’Unidas Podemos amb l’experiència del PSOE pot convertir al nostre país en un referent en polítiques socials"

El candidat a la presidència d’Unidas Podemos ha estat el segon candidat a exercir el seu dret al vot en el col·legi públic La Navata.

Després de desitjar una participació alta, animar al vot i felicitar els apoderats, a les taules i als funcionaris públics, Pablo Iglesias ha tendit la mà al PSOE i ha demanat que es deixin "els retrets enrere".

"Nosaltres tendirem la mà. Combinar la valentia d’Unidas Podemos amb l’experiència del PSOE pot convertir al nostre país en un referent en polítiques socials", ha indicat Iglesias, seguint el llibret que ha repetit durant la campanya.

Junqueras: "No podem permetre que guanyin els que ens han condemnat a 100 anys de presó"

El líder d’ERC i ex vice-president de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha animat a participar a les eleccions generals d’aquest diumenge i ha assegurat: "No podem permetre que guanyin els que ens han condemnat a 100 anys de presó". Informa Europa Press.

En una anotació a Twitter recollit per Europa Press, Junqueras ha escrit una carta des de la presó en la qual ha demanat "tornar a tenyir el mapa de groc" i que els votants confiïn en ERC.

Ha sostingut que aquests comicis són "una oportunitat per a dir alt i clar que quan hi ha urnes l’independentisme sempre guanya", i ha afegit que no hi ha lloc en què els catalans se sentin més forts que davant les urnes.

Pedro Sánchez ha estat el primer candidat a votar

El president en funcions, Pedro Sánchez, ha votat a les 09.42 al Centre Cultural Volturno, a la localitat madrilenya de Pozuelo de Alarcón. Després de dipositar el vot, ha declarat als mitjans que "la democràcia ha estat la principal i millor herència que ens han deixat els nostres pares i les nostres mares".

El socialista ha afegit que el més important és animar a la gent a votar perquè "la nostra democràcia surti enfortida"i que "Espanya necessita estabilitat".

Un immens dispositiu policial garantirà la seguretat durant les eleccions a Catalunya

Un dispositiu conjunt dels Mossos d’Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil garantirà la seguretat de les eleccions generals a Catalunya aquest diumenge, en el qual la policia catalana té activats tots els efectius disponibles del cos.

Per part de la Policia i la Guàrdia Civil, uns 2.500 agents estaran preparats per a actuar a petició dels Mossos, que vigilaran tots els col·legis electorals. La policia catalana no ha volgut donar cap xifra oficial d’efectius desplegats.

Un binomi de Mossos vigilarà cada punt de votació, i el cos català serà el responsable d’executar el dispositiu ’Urna’, en coordinació amb els altres cossos a través del Centre de coordinació operativa (Cecor) en la Conselleria d’Interior.

Unes eleccions que no asseguren el govern “estable” que busca el Règim

Aquest diumenge l’Estat espanyol celebra les seves quartes eleccions generals en quatre anys. Sumits en la incertesa que es resolgui el bloqueig parlamentari que va portar a les noves eleccions, un total de 37.000.608 ciutadans estan cridats a triar entre les 628 candidatures en el Congrés i 651 al Senat.

La persistència de la lluita del poble català pel dret a decidir, amb la sentència als líders polítics i la posterior repressió als carrers de Catalunya com a últims episodis; l’enfortiment del PSOE en la mateixa mesura que avançava la crisi del neorreformismo i la divisió de Podemos; l’emergència de l’extrema dreta de Vox; i les previsions d’una nova recessió econòmica, són els principals factors que operen en aquesta nova convocatòria electoral i estan lluny de propiciar un “retorn a la normalitat”.

Tots els actors del règim polític pressionen per un govern estable i de “ordre”, que pugui tancar la "crisi orgànica" del règim nascut de la Transició en un sentit conservador i, al mateix temps, respondre a la recessió econòmica que s’anuncia per al 2020 descarregant novament la crisi sobre el poble treballador. No obstant això, res indica que aquest objectiu pugui complir-se.

Participació

Aquest diumenge, un total de 37.000.608 espanyols i espanyoles estan cridats a participar en els comicis. De fet, per a ser exactes són 34.872.049 perquè la primera xifra de 37 milions correspon al cens total, comptant els més de dos milions d’electors residents a l’estranger. Són uns 100.000 votants més que en els comicis de cinc mesos enrere.

Un total de 226.771 joves podran exercir el seu dret al sufragi per primera vegada en unes generals, en haver aconseguit la majoria d’edat després dels comicis d’abril.

Els votants elegiran als 350 diputats en el Congrés i a 208 nous senadors. Per a això, podran triar entre 628 candidatures en el Congrés i 651 al Senat repartides, en les 52 circumscripcions per a la cambra baixa, i 59 per a la cambra alta. Són més que les que es van presentar el passat 28-A, quan van concórrer 582 llistes al Congrés i 605 per al Senat.

S’elegeixen 350 diputats en el Congrés i a 208 nous senadors

S’obriran 22.867 col·legis electorals en tot el territori, una xifra una mica inferior a la del 28-A, i es constituiran 52.593 meses electorals formades per 178.614 persones, ja siguin president de taula o vocal. La xifra de suplents de taula ascendeix a 356.386 persones. Per la transparència del procés vetllaran, com han fet des de l’inici del període electoral, la Junta Electoral Central (JEC), amb seu en el Congrés, 50 Juntes Electorals Provincials i 303 Juntes Electorals de Zona.

A més del vot presencial molts espanyols han optat pel vot per correu. A la fi d’octubre, la Junta Electoral Central va decidir ampliar el termini per a votar per correu a dos dies abans dels mateixos comicis, és a dir, aquest divendres 8 de novembre. De moment, les xifres del vot per correu són menys optimistes que a l’abril. Segons Correus, les peticions van caure un 30% respecte les últimes eleccions generals.

La constitució dels nous Congrés i Senat serà el 3 de desembre El Ministeri de l’Interior supervisarà el desenvolupament de la jornada electoral i oferirà, com sempre, dades de participació, en els punts horaris de les 13.00 hores i a les 18.00. Serà a partir de les 20.00 hores, quan es tanquin els col·legis, que es publicaran els sondejos. TVE, TV3 i la resta de cadenes de la FORTA publicaran els resultats d’un sondeig electoral que no serà a peu d’urna però que es basarà en 13.000 entrevistes realitzades entre el 25 d’octubre i el 10 de novembre.

Una vegada proclamats els resultats i resolts els recursos, es procedirà a constituir les noves cambres per a la qual serà la XIV Legislatura. El decret de convocatòria electoral ha fixat la constitució dels nous Congrés i Senat el 3 de desembre, a partir de les 10.00 hores, tres dies abans de l’acte institucional que el Congrés acull amb motiu del Dia de la Constitució.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones