Món obrer

VAGA A FRANÇA

10D Gran Jornada de vaga i mobilitzacions a França

La vaga del transport i altres sectors es manté ferm des de dijous passat 5 de desembre, paralitzant tota França. Avui s'esperen grans manifestacions.

dimarts 10 de desembre de 2019| edici� del dia

Treballadors de trens, busos, metro i avions, a més dels treballadors de l’educació i sectors d’empreses privades, així com les refineries, es van plegar a la vaga contra la reforma laboral de Macron paralitzant el país des de fa gairebé una setmana, mentre es prepara per a aquest dimarts una nova jornada de mobilització i vaga nacional convocada per les centrals sindicals CGT-FO i altres sindicats. Dijous passat dia 5, va ser l’inici de la vaga es van manifestar fins a 1.500.000 persones als carrers de tot el país.

Seguirem tota la jornada en viu i directe amb els nostres corresponsals en diferents ciutats de França

16.15 - La joventut va sortir amb força en les principals ciutats

En les principals ciutats el que és nou és una major mobilització de joves i estudiants. A Tolouse, estudiants universitaris es mobilitzen contra la precarietat dels estudis i la precarietat de la vida.
En l’Assemblea General d’estudiants, treballadors i docents de la universitat Mirail, els professors van votar renovar la vaga fins al divendres i van cridar a tots els sectors a reagrupar-se en una assemblea interprofessional (intersectorial, sense importar el sindicat o sector al qual pertanyin).

Informe especial, Esquerra Diari.

15.30 - Milers de treballadors i estudiants es mobilitzen a França

Estudiants parisencs van bloquejar els instituts i van ser reprimits per la Policia. Passat el migdia van arribar el centre de París on es van ajuntar amb treballadors ferroviaris i del metre. Especial per a l’Esquerra Diari, informen Josebine i Homa, militants de Pan y Roses França.

15.10 - Marxa i assemblea docent a Tolouse

A Tolouse va començar la marxa amb docents i ferroviaris. Es van desenvolupar assemblees de professors i estudiants. Al matí d’aquest dimarts una assemblea de 270 docents va votar continuar la vaga. #greve10decembre
Informen Eufi i Julien, especial per a xarxa L’Esquerra Diari.

Els ferroviaris combatius de París: "seguirem fins a tirar a baix aquesta reforma de Macron"

El diari francès Liberatión informa del clima combatiu en una assemblea dels ferroviaris a la Gare du Nord, una de les estacions de trens més grans de París.

"Emmanuel Macron, et fotrem amb la teva reforma", "I són ardents, i són ardents, els ferroviaris!" Els empleats de la SNCF van arribar al centre de la Gare du Nord al migdia cantant i ballant, decidits a escalfar i a posar una mica de lluentor en el moviment social. La resta del dia promet una marxa important pels carrers de París, ja que en absència de transport públic, hauran de caminar bastant fins a l’inici de la manifestació, situat en la plaça Vauban. Però no és prou per a descoratjar als treballadors ferroviaris després d’una assemblea general realitzada en 45 minuts cronometrats. La prolongació de la vaga fins al dimecres no va ser objecte de debat, ni tampoc ho va ser la consigna: la retirada total del projecte de reforma de les pensions dirigit per Jean-Paul Delevoye.

"No caurem en el parany de la divisió i les negociacions per branques o qualsevol altra cosa", resumeix Karim. Anasse Kazib, activista de Sud Rail, dóna suport: "Avui hem de ficar-nos al cap que podem guanyar i que ho aconseguirem entrant en un moviment dur. "No hi ha forma que la burocràcia sindical es mengi aquest moviment de la base!" Gauthier, delegat de la FO, vol "pressionar" als "minoritaris" maquinistes que continuen treballant. "Mercenaris que volen trencar la vaga", diu.

14.10 - Els docents ja estan en la marxa

Els treballadors i treballadores de l’educació ja van arribar a la mobilització d’aquest dimarts a París.
Aquest matí una assemblea general de docents de Montreuil Bagnolet, en la perifèria de París, va votar per unanimitat renovar i continuar la vaga.

13.50 - Treballadors de l’empresa d’electricitat endureixen la vaga

Els vaguistes de l’empresa d’electricitat francesa (EDF) de Cordemais, en Loire Atlantique, ocupen la sala de control d’una planta evitant l’inici de 2 unitats de producció. La vaga s’endureix!

La setmana passada l’empresa va limitar i va supervisar l’ingrés i la sortida del personal per a evitar que els vaguistes prenguin les instal·lacions. Aquest dilluns els treballadors es van avançar i van prendre algunes de les sales de control de la planta d’energia Cordemais en Loire Atlantique, per a garantir que aquest dimarts es compleixi la paralització.

A més els treballadors van votar l’extensió de la vaga i ocupació de la planta fins al dijous.

13.30 - La vaga general se sent amb força, mentre comencen les mobilitzacions

Trens, avions, advocats, camioners, ferroviaris, recol·lectors de les escombraries, bombers, treballadors d’emergència, de les refineries i de l’empresa d’electricitat, taxistes, armilles grogues, mestres, dels correus... França s’està mobilitzant contra la reforma de les pensions de Macron #GreveGenerale

Jornada de mobilitzacions

Van començar les manifestacions en diverses ciutats de França: Vannes, Rennes, Saint-Etienne, Châtellerault, Tours, Bayonne, Llemotges, Guéret, Avignon, Prives, Bourges, Cauen i Lilla.

12.50: 150.000 persones marxen a Marsella

Molt nombrosa la manifestació en aquesta ciutat francesa, en un festeig que ha començat a les 11.30 i encara no acaba.

12.10. Els ferroviaris de París voten prolongar la vaga.

Els vaguistes ferroviaris de l’Estació Nord de París (Gare du Nord) han votat fa instants la prolongació de la vaga fins a aconseguir tirar a baix el pla de contra-reforma de les pensions del govern de Macron.

12.00. Estudiants secundaris són reprimits amb gasos per la policia a Lille

11.30. Comencen manifestacions en Havre, Rennes i altres ciutats

Els combatius portuaris de Le Havre s’uneixen als manifestants a l’inici de la marxa en aquesta ciutat, considerada "capital de la vaga" en anys anteriors.

11.15. Refineries paralitzades

Set de les vuit refineries franceses estan bloquejades avui, segons la CGT.

S’esperen manifestacions massives des de les 12 hores

S’espera que centenars de milers de persones tornin a manifestar-se aquest dimarts contra el projecte de reforma de les pensions de Macron. La vaga es manté massiva en el transport públic a França, particularment a la regió de Île-de-France, així com en altres sectors, inclosa l’educació nacional i les refineries.

El govern francès anunciarà mesures concretes aquest dimecres

El ministre de govern francès Edouard Philippe presentarà aquest dimecres el "conjunt del pla del Govern" per a la reforma de les pensions. Fins ara no es coneixen les mesures concretes del pla. L’executiu podria renunciar a algunes mesures, per a intentar així dividir als sindicats i desarticular la vaga general que va començar el passat 5 de desembre. També informen alguns mitjans que podria augmentar els salaris dels professors i renunciar a mesures ràpides de retallades per a equilibrar els comptes. Aquests anuncis seran estudiats pels vaguistes, però el reclam dels sectors més combatius és "cap negociació" i que s’anul·li el pla complet de reforma de les pensions.

10.20. París. La policia intervé en un piquet de vaga

Professors, estudiants, treballadors dels autobusos bloquegen la sortida de cotxes des de la matinada. La vaga del transport continua ferm.

10.00: Olivier Besancenot (NPA): "Volem lluitar per una vida després de la feina".

Consultat pel mitjà Bourdin Direct, Olivier Besancenot, portaveu del Nou Partit Anticapitalista (NPA) va considerar que era millor passar "uns dies de penúries que tenir una jubilació miserable", una frase molt utilitzada per a referir-se a aquesta vaga. Va agregar que caldria "lluitar per una vida després de la feina".

9.50. Professors i estudiants participen de piquets per a bloquejar sortida d’autobusos.

Informa en directe Homa (Revolution Permanent- Pa i Roses França) per a la Xarxa internacional d’Esquerra Diari.

9.30. Les escoles secundàries bloquejades pels estudiants

La majoria de les escoles secundàries (lycées) estan sent bloquejades pels estudiants aquest matí. Així ocorre amb l’important Liceu Hélène Boucher, prop de la Plaça Nation a París.

9.20. El transport a París paralitzat

Nou línies de metro estan totalment paralitzades en la capital de França, els trens de rodalia funcionen només en una de cada tres línies (segons informa la pròpia empresa) i només una quarta part dels autobusos circula. En diversos sectors ja es va votar continuar la vaga fins al dimecres i uns altres fins al divendres. És una dura vaga contra el govern de Macron i el seu pla de contrareforma del sistema de pensions. Avui ens trobem en la sisena jornada de vaga total del transport en les principals ciutats de França.

Les autoritats de trànsit han informat que s’acumulen més de 380 km de congestió en les autopistes als voltants de París per l’augment de circulació de cotxes.

8.50. Piquets dels treballadors ferroviaris

Des de les 5am els treballadors ferroviaris realitzen piquets en els centres de manteniment tècnic per a impedir la sortida dels trens d’alta velocitat.

8.00. Portuaris bloquegen port de Marsella

Els treballadors portuaris estan bloquejant les instal•lacions del port comercial més important de França des de la matinada del dimarts.

7.00. Des dels piquets de vaga

Alejandra Gómez, corresponsal d’Esquerra Diari, informa en directe des dels piquets de vaga al sud de París. Els vaguistes bloquegen un dipòsit de sortida de busos, amb el suport de treballadors d’altres sectors com els del servei d’Estadístiques i censos, i joves estudiants que s’han acostat de matinada per a oferir suport.
La vaga es manté ferma des del passat 5 de desembre. Aquest dimarts s’esperen grans mobilitzacions.
temes relacionats

Vaga General   /    #VagaGeneral   /    Món obrer   /    França   /    Vaga de treballadors   /    Emmanuel Macron   /    Internacional

Comentaris

Comentar