×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Crisi i revolta a l’Iran actual

En aquesta entrevista, publicada originalment en anglès al Partisan, Warren Montag i Joseph Serrano conversen amb Shirin Kamangar, pseudònim d'una activista d'esquerres que viu a Teheran, i ofereix un panorama de les arrels profundes de l'actual esclat que colpeja al règim dels aiatol·làs.

Warren Montag

Joseph Serrano

dilluns 5 de desembre de 2022
Facebook Twitter

Vostè ha argumentat que la recent revolta a l’Iran, si bé es va centrar inicialment en el hijab obligatori, va ser precedida per una sèrie de revoltes anteriors (de 2017 a 2022) l’eix de les quals va ser l’eliminació dels controls de preus dels aliments bàsics i el combustible, i que van contribuir a una deslegitimació del règim. El moviment actual ha fet seves algunes de les demandes econòmiques dels moviments anteriors, o potser simplement ha expressat l’empipament de la gent amb els persistents esforços de les reformes neoliberals? Quins sectors de la societat estan més representats en el moviment? Continua creixent?

Existeix una tendència generalitzada a reduir l’àmplia massa en lluita a la “generació jove”, la qual cosa li imposa una homogeneïtat o una identitat de la qual en realitat manca. En la protesta en curs participen diferents grups socials de diverses ubicacions geogràfiques i posicions de classe. És important reconèixer el joc de diferents forces i demandes que s’uneixen temporalment entorn de l’objectiu compartit d’enderrocar el règim existent. Si el moviment actual culmina amb la caiguda del règim, la diversitat i heterogeneïtat de forces es farà més visible.

Respecte a les reivindicacions econòmiques, els mitjans de comunicació occidentals es neguen a admetre que la crisi i les contradiccions de l’Iran són les del capitalisme, que en el seu desenvolupament desigual ha pres la seva forma actual. En canvi, intenten traduir-les en les contradiccions específiques d’un Estat islàmic. Jo, manllevant els termes de Lenin, descric a l’Iran com “la baula més feble” de la cadena d’Estats capitalistes, ja que és simultàniament el més “endarrerit” i el més “avançat” en les seves relacions capitalistes, la qual cosa condueix a poderoses contradiccions. El seu endarreriment s’origina en la falta de sindicats, organitzacions representatives i associacions professionals que actuïn com a intermediaris entre els capitalistes i els assalariats per a reduir les tensions de classe. En aquest sentit, pot considerar-se una forma avançada de capitalisme neoliberal en la mesura en què l’Estat no interfereix en el mercat controlant els preus, proporcionant serveis de benestar social o distribuint aliments en èpoques d’escassetat. I, cosa que és més important, totes les plantes industrials de propietat estatal han estat venudes a les forces militars. Mentre que en altres societats capitalistes, la interferència de l’Estat com a braç repressiu per a garantir l’acumulació de capital es fa invisible, a l’Iran el capital és controlat directament per les forces armades. El capital està tan completament fusionat amb l’aparell repressiu que ha creat la il·lusió que l’Estat intervé en l’economia. No obstant això, en lloc d’una economia estatista, ens trobem davant un nou fenomen, caracteritzat per un “Estat privatitzat” i un “capital militaritzat”, al servei dels beneficis d’una minoria estretament vinculada al règim i sense prestar absolutament cap atenció a les demandes populars de les masses desposseïdes. Aquest és un Estat capitalista en la seva forma més violenta. Des d’aquesta perspectiva, l’Iran ja no pot entendre’s com una nació “irracional” pertanyent al món de l’Islam medieval, sinó que actua indefectiblement segons la “irracionalitat” pròpia del lliure mercat i del neoliberalisme a ultrança. Les relacions capitalistes ofereixen aquí una imatge del futur del capitalisme i no d’un ordre estancat en les primeres etapes del “progrés” capitalista.

Enfront del discurs dominant dels mitjans de comunicació occidentals, que redueix l’actual lluita de masses a una protesta espontània provocada pel hijab obligatori, l’aixecament popular és un procés sobredeterminat que abasta una història d’almenys dues dècades de lluita consecutiva de treballadors, professors, jubilats, infermeres, estudiants i grups de base contra la pobresa, les altes taxes de desocupació, les retallades salarials, el baix nivell de vida, la deterioració del poder adquisitiu i l’opressió política. Encara que l’oposició de dretes a l’Iran i a l’estranger, així com els principals mitjans de comunicació, passen per alt en gran manera les reivindicacions econòmiques de l’actual aixecament, el fet que més del 70% de la població a l’Iran pertanyi a la classe treballadora significa que la lluita de masses actual és inseparable de la lluita de classes. El que desperta la ira pública davant l’assassinat de Jina per part del règim és el descontentament general no sols amb els mecanismes necro-ideològics del règim sinó amb la necro-economia produïda per la privatització a gran escala de les empreses estatals que va començar una dècada després de la revolució de 1979 d’acord amb els programes desenvolupats per el “Dr. FMI” i “la seva majestat el Banc Mundial”. El propòsit era remeiar la falta de pressupost de l’Estat mitjançant l’eliminació de les subvencions estatals, la qual cosa suposadament reduiria la desocupació i augmentaria l’eficiència econòmica, suposadament obstaculitzada per la intervenció de l’Estat. En la pràctica, no obstant això, milers de treballadors són acomiadats i els que queden, experimenten retallades salarials i es veuen privats de la seguretat en l’ocupació i dels serveis tradicionals, com l’assegurança o els subsidis per a cobrir les despeses de transport, menjar i roba, com s’indica clarament en les reivindicacions plantejades en les lluites obreres. Les quatre revoltes públiques dels últims cinc anys, conegudes com l’aixecament de “els famolencs” i “els assedegats”, les desenes de vagues i manifestacions de carrer dels treballadors de diferents indústries i les set manifestacions organitzades en 180 ciutats només en 2021 pels professors, testifiquen clarament els efectes devastadors de la supressió dels subsidis de l’Estat, que ha privat a una majoria de persones dels mitjans bàsics de subsistència.

Davant la inflació sense precedents i la disminució del valor real dels seus ingressos, els treballadors del sector informal i els aturats no poden permetre’s un habitatge, i fenòmens com els “dorments de tombes”, els “dorments d’autobusos”, els “arrendataris de teulades” o els “carronyers de les escombraries” s’han convertit en una cosa habitual. El més xocant és la recent aparició d’un mercat en auge de “òrgans corporals” venuts pels indigents que no tenen una altra manera de guanyar-se la vida. Enguany, en menys de tres mesos, 10 treballadors s’han suïcidat per motius econòmics i 800 treballadors perden la vida anualment en “accidents” laborals que els empresaris podrien haver evitat fàcilment si existissin normes de seguretat laboral.

Si llegim simptomàticament l’absència d’informació sobre les reivindicacions econòmiques dels manifestants en els grans mitjans de comunicació occidentals, les causes d’aquesta absència queden clares. L’oposició de dretes s’ha adonat correctament que el programa neoliberal, sobretot la privatització que li és essencial, ha tingut conseqüències desastroses. Enfrontada a una porta tancada, la dreta intenta apel·lar al públic entrant per una altra porta, la de la “democràcia”, reduint el moviment actual a un moviment “democràtic”. El model de democràcia parlamentària occidental que la dreta pretén importar, i que el porta a presentar la conjuntura actual com una lluita per la democràcia, o més aviat per la democràcia compatible amb el capitalisme, perd la seva legitimitat quan observem els esdeveniments de l’últim segle a la regió: les guerres i els cops d’estat dissenyats per la CIA i el MI6 per a enderrocar al govern de Mohammad Mossadegh (nomenat primer ministre de l’Iran per una àmplia votació parlamentària) que va nacionalitzar la indústria petroliera, i més recentment les invasions estatunidenques de l’Iraq i l’Afganistan. Aquests pocs exemples, entre molts altres, haurien de bastar per a dissipar qualsevol il·lusió en el compromís de les potències occidentals amb la llibertat i la democràcia. No són els “especialistes”, els “capitalistes” o els alts directius als quals Resa Pahlavi [1] promet secundar els qui pagaran el preu de la democràcia neoliberal, sinó els treballadors, els obrers, els aturats, els subempleats i els treballadors precaris.

Crec que la insistència de la dreta en la “sacralitat” del laïcisme i la democràcia i la seva negativa a reconèixer l’aixecament de “els famolencs” i “els assedegats” com a indignes de reconeixement polític i incompatibles amb la dignitat humana ideal, és simptomàtica de la seva consciència que la reestructuració econòmica neoliberal que proposen i comporta necessàriament més indigència, desocupació, falta d’habitatge i fam, cosa que ni la mà invisible d’Adam Smith pot conjurar.

Donada la intensitat de la repressió, ha de ser molt difícil organitzar el moviment, o fins i tot una part del moviment, per a planificar accions que tinguin una funció estratègica i arribar a un conjunt comú de demandes. Fins a quin punt ha estat possible coordinar als grups universitaris i veïnals i debatre sobre els pròxims passos?

El moviment estudiantil ha estat un dels més persistents des del començament de l’aixecament. Malgrat les detencions i suspensions massives, els estudiants de les principals ciutats han estat capaces d’organitzar protestes als campus diàriament i soscavar els mitjans ideològics de sotmetiment, trencant les normes de segregació de gènere, negant-se a assistir a les classes i pintant les portes de les aules de color vermell per a marcar la sang vessada pels manifestants. Reaccionen immediatament a totes les qüestions sociopolítiques, des de la massacre dels manifestants baluchis fins a la detenció massiva dels estudiants. La continuïtat del seu moviment preserva l’atmosfera revolucionària i actua com a punt nodal que vincula a diferents grups socials i els mobilitza.

Després que els estudiants de la Universitat Sharif de Teheran quedessin atrapats en l’estacionament subterrani per agents vestits de civil i rebessin trets de gasos lacrimògens, bales de goma i boles de pintura, i finalment anessin detinguts, el sindicat de treballadors de la canya de sucre Haft Tappeh va publicar una declaració en la qual condemnava el violent atac contra els estudiants. Van recordar el suport prestat pels estudiants al moviment obrer en els anys anteriors i van prometre estar al seu costat. La declaració denuncia l’ús de gasos lacrimògens, picanes elèctriques, bales de goma i altres mitjans de repressió estatal contra els estudiants com un crim flagrant els autors del qual han de ser identificats, i els estudiants detinguts han de ser alliberats immediatament.

La Shura (consell) de Coordinació de les Societats Gremials Culturals de l’Iran també va reaccionar a la catàstrofe de Sharif anunciant una vaga de professors en suport dels estudiants i contra la violenta repressió estatal. Els professors de diverses escoles, sobretot a la província del Kurdistan, van anar a la vaga l’endemà.

El sindicat de jubilats també va emetre una declaració en la qual condemnava la dura repressió en la “Universitat Sharif” i criticava la col·laboració entre el president de la universitat, el centre de seguretat del campus i els estudiants membres del grup paramilitar progovernamental Basiji en l’atac als estudiants que protestaven.

Els estudiants de secundària i de les principals universitats també van fer costat als estudiants de la Universitat Sharif. Es van llevar els mocadors, van trencar el retrat de l’aiatol·là Jomeini i de Jamenei en la primera pàgina del seu llibre, van trencar les seves fotos penjades en les parets de les aules i les van substituir per lemes com a “Dones, vida, llibertat”.

Al voltant de 600 professors universitaris van signar una declaració en la qual demanaven a les autoritats que alliberessin els estudiants empresonats i deixessin de militaritzar la universitat.

A més de les vagues diàries, les assegudes, les manifestacions i les declaracions, els estudiants han formulat estratègies sobre com superar els obstacles existents i preparar accions col·lectives a curt i llarg termini. En una declaració estudiantil publicada en les xarxes socials, van assenyalar la importància de formar comitès de vaga, comitès de defensa dels detinguts i dels casos suspesos, comitès d’assessorament jurídic, comitès per a trobar allotjament als estudiants expulsats de les residències, així com a les famílies dels empresonats que es desplacen des d’altres ciutats. Els estudiants també han reconegut la necessitat de la solidaritat inter i intrauniversitària per a construir un moviment massiu, i de plantejar reivindicacions transitòries com l’anul·lació del hijab obligatori, l’abolició de la segregació per sexes en la universitat, la dissolució dels comitès disciplinaris i l’alliberament dels estudiants detinguts o empresonats.

Quant als barris, la infiltració del règim i les detencions massives han fomentat una actitud de desconfiança i “por al veí”, “qualsevol pot ser un agent de civil”, la qual cosa impedeix la formació de grans grups veïnals. Mentrestant, les pressions econòmiques han condemnat a moltes persones a una existència nòmada, ja que han de buscar constantment zones més assequibles. D’aquesta manera, se’ls nega la possibilitat de conèixer als seus veïns o de confiar en ells en moments crítics. No obstant això, cada vegada són més les declaracions publicades en les xarxes socials per grups veïnals compromesos amb la mobilització de masses.

L’interessant és que ara les masses es neguen a retirar-se a la vida privada; en canvi, estenen l’ambient revolucionari de diferents maneres: eviten les compres innecessàries, limiten les seves activitats en les xarxes socials a la difusió de notícies sobre la lluita diària i boicotegen els negocis que cooperen amb les forces repressives. L’assistència massiva als funerals dels assassinats en la pròpia lluita de carrer dona lloc a agitacions massives, a la creació d’art de protesta, cançons i poemes, a les pintades en les parets de la ciutat i a les pancartes, i a la distribució de periòdics amb les últimes notícies sobre la revolta. Aquestes formes de lluita quotidiana apareixen en tot el país.

Pots explicar el paper que ha exercit l’opressió de les minories ètniques (kurds, baluchis, turcs, etc.) i la seva resistència a aquesta opressió en les lluites actuals?

Utilitzaré “minories nacionals” en lloc de “minories ètniques”, perquè aquesta última reconeix la subordinació de les diferents minories a la nació farsi hegemònica. l’Iran, des dels seus antics orígens, sempre ha estat integrat per diverses nacionalitats, però quan Resa Shah es va convertir en monarca en 1925, va emprendre un programa de “modernització” segons el qual la definició de l’Estat-nació com farsi col·locava a les altres nacionalitats en una posició inferior des del punt de vista sociopolític. No obstant això, des de llavors, sempre que es produeix un afebliment del poder de l’Estat, hi ha resistència, que sovint es manifesta en la formació de comunitats autònomes. En 1941, quan Resa Shah va ser destituït del tron per una invasió combinada britànica i soviètica destinada a assegurar els subministraments de petroli de l’Iran, les nacionalitats turca i kurda van formar repúbliques independents conegudes com la República de l’Azerbaidjan i la República de Mahabad (o Kurdistan), encara que ambdues van ser aviat suprimides per la força pel govern de l’acabat de restaurar Shah.

Després de la revolució de 1979, totes les minories nacionals es van reconèixer a si mateixes com a comunitats autònomes i autoorganitzades, només que, una vegada més, van ser aixafades pel nou règim. El règim de Jomeini no sols va continuar amb les polítiques anteriors de l’Estat-nació farsi, sinó que va afegir una justificació per a la dominació farsi: el xiisme [2]. Aquesta mesura va aprofundir l’opressió ja existent sobre els no farsis i no xiïtes de les nacions minoritàries, incloent-hi l’Azerbaidjan, Baluchistán, Juzestán, Kurdistan i Turkmen Sahra.

La noció del dret a l’autodeterminació durant i després de la revolució de 1979 no va ser reconeguda per gran part de l’esquerra antiimperialista, que temia que l’absència d’un poderós Estat centralitzat creés una oportunitat perquè les potències imperialistes creessin divisions que provoquessin la caiguda del nou règim i els permetessin així reprendre el saqueig dels nostres recursos naturals. Els discursos de la defensa de la nació contra l’enemic exterior i de “l’antiimperialisme” es van convertir en una justificació de polítiques que equivalen a una colonització interna que pretén transformar a la població no farsi i no xiïta (que en conjunt constitueixen un percentatge important de la població de la nació) en no ciutadans, l’existència dels quals com “uns altres”, amb les seves pròpies llengües i cultures, es considera cada vegada més inacceptable. El règim ha utilitzat diversos mitjans d’assimilació cultural i lingüística per a dissoldre les diferents poblacions en una nació unificada i els imposa una doble explotació mitjançant la distribució desigual de la riquesa i els recursos, i a través de diversos mitjans de privació i opressió. L’esquerra a l’Iran ha de redefinir el seu discurs “antiimperialista” de manera que es distingeixi clarament de la calculada manipulació del concepte d’antiimperialisme per part del règim actual com a mitjà per a estendre el seu control sobre la vida de la població. L’esquerra ha de ser capaç de donar compte, explicar i oposar-se a les intervencions regionals del règim del govern iranià a Síria, l’Iraq, Iemen i Líban, així com als nous imperialismes representats per la Xina i Rússia (tots dos operen empreses extractivistes a l’Iran) per a poder abordar els problemes als quals ens enfrontem ara.

Les lliçons històriques que han après les masses kurdes i l’experiència política que han adquirit són avui molt visibles en les seves lluites. A la província del Kurdistan, on la influència del moviment d’alliberament del Kurdistan a l’Iraq, Síria i Turquia és fort, el poble rebutja la idea que un Estat centralitzat, ja sigui islàmic o secular, neoliberal o patriarcal, sigui una necessitat. En algunes parts del Kurdistan existeix avui una situació d’alguna cosa semblança al doble poder, en la qual les forces populars han assumit funcions administratives com la direcció del trànsit i la resposta a les emergències, mentre vigilen les activitats dels agents de l’Estat iranià. Fins i tot han aconseguit transformar la mesquita, un dels principals aparells ideològics de l’Estat, en un lloc de transmissió de la cultura revolucionària, tocant cançons revolucionàries pels mateixos altaveus pels quals s’emet l’anomenada a l’oració cinc vegades al dia.

Finalment, haig d’assenyalar que el problema no resideix simplement en un clergat xiïta intolerant. Els clergues sunnites de la província de Sistán i Baluchistán, una de les regions més pobres del país, redueixen la multiplicitat de contradiccions socials i polítiques existents a la diferència entre l’Islam sunnita i el xiïta, passant així per alt les privacions econòmiques i l’explotació que els imposen les relacions de producció capitalistes existents. Encara que aquests clergues compten amb el suport popular i la credibilitat, i són capaces de mobilitzar a un gran nombre de persones contra el règim quan el decideixen, l’esquerra a l’Iran no ha de repetir els errors de 1979 i considerar-los aliats fiables en la lluita actual. Aquests mateixos clergues són partidaris dels talibans (la província comparteix frontera amb l’Afganistan i el Pakistan) i en molts sentits representen una amenaça per a qualsevol moviment genuïnament anticapitalista. Són en part responsables de la indigència actual de la població baluchi.

Si bé encara no és clar que el règim estigui en la seva crisi final, la qüestió de què el substituirà es planteja sobretot fora de l’Iran, on els senyals apunten a un candidat amb almenys una certa credibilitat a l’Iran que pugui atreure el suport popular i accelerar les reformes neoliberals exigides pel FMI i el Banc Mundial. El fill de l’antic Sha, Resa Pahlavi, és una d’aquestes figures i hi ha unes altres. Com pretén el moviment i la seva ala esquerra en particular enfrontar-se a aquest repte?

L’oposició de dretes ha arribat a l’estupidesa de fixar una data per a la caiguda del règim. Ningú pot predir realment quan s’esfondrarà el règim, donat el gegantesc aparell repressiu del qual disposa. La dreta està a favor d’un ràpid derrocament del règim, preferiblement per les forces internes, perquè el caos i el buit de poder que seguirien facilitarien definitivament la seva presa de poder, mentre que un procés més llarg permetria a les diverses forces d’oposició, incloses les que són explícitament anticapitalistes, emergir, organitzar-se, coordinar-se, planificar i elaborar estratègies. Una vegada que aquest moviment aconsegueix un determinat llindar, els resulta molt difícil prendre i mantenir el poder.

Pel que veig, Resa Pahlavi no té absolutament cap credibilitat per als activistes del moviment a l’Iran. De fet, un dels principals lemes de l’actual aixecament, que s’omet per complet en els relats dels principals mitjans de comunicació, és “a baix el tirà, ja sigui el líder suprem o el Sha”. La caiguda del règim del Sha no va ser fa tant de temps i encara hi ha moltes famílies els parents de les quals més pròxims van ser empresonats, torturats violentament i assassinats per la SAVAK, la policia secreta del Sha.

No obstant això, com dieu, la dreta es limita a introduir altres possibles figures dirigents quan s’adona que una d’elles ha perdut popularitat. Com demostra l’experiència històrica, el que li importa a la dreta és garantir el manteniment de les relacions capitalistes, ja sigui sota un règim islàmic, el líder del qual, l’aiatol·là Jomeini, va ser secundat per les potències occidentals abans i després de la revolució de 1979, o baix un laic.

Qualsevol alternativa al règim actual ha de ser capaç d’abordar les demandes concretes que s’han expressat en les lluites populars; el fet que uns certs problemes hagin donat lloc a aquestes lluites és una prova objectiva de la seva importància. Esmentaré alguns d’aquests problemes per a aclarir per què l’oposició de dretes és incapaç d’abordar-los.

Una de les principals reivindicacions és l’abolició d’un Estat-nació centralista farsi i xiïta, i amb això la identitat fictícia imposada als pobles de les nacionalitats oprimides de l’Iran, que els impedeix participar en la política i els abandona a la misèria. Encara que l’oposició de dretes afirma que establirà un Estat democràtic, apel·la inevitablement a un passat gloriós, l’Imperi Aquemènic, abans de l’arribada de l’Islam, a una raça ària superior a l’àrab i que té més en comú amb els europeus que amb els pobles d’Orient Mitjà. Com és obvi, la igualtat que la dreta pretén garantir entra en conflicte amb una identitat històrica que ja exclou no sols a la població àrab del sud de l’Iran, sinó a tots els turcs, kurds, lords i baluchis que no pertanyen a la “raça superior” que tenen al cap. A més, el desig de reviure el primer imperi gloriós que, segons ells, va ser arruïnat per la “invasió àrab” provocarà sens dubte noves intervencions i projectes imperialistes a la regió.

En segon lloc, la “democràcia representativa” que volen introduir no pot garantir la igualtat real de les diferents nacions, perquè la democràcia merament formal o legal permet que “mil obstacles” (Lenin) bloquegin el camí cap a la igualtat real. La solució al despotisme actual no és formular un conjunt de lleis que garanteixin el dret de les minories amb meres paraules, sinó una democràcia real en acció. Per això, l’esquerra a l’Iran ha de traçar una línia de demarcació dins de la pròpia noció de democràcia i mostrar les seves contradiccions i conflictes interns. Han d’elaborar quin tipus de democràcia reconeix la participació directa de les masses en la presa de decisions i l’administració dels assumptes. L’alternativa proposada durant les dues últimes dècades és la “democràcia shura”, una democràcia des de baix arrelada en els llocs de treball i els barris, no basada en representants l’única preocupació dels quals és el benefici dels governants i l’acumulació de capital.

És cert que el dualisme establert entre “l’Estat Islamista” i “l’Estat laic” no aconsegueix identificar, i molt menys abordar, els principals problemes de l’Iran, perquè les arrels socials del descontentament popular no són les doctrines de l’Islam, sinó la corrupció sistemàtica empresa sota “la bandera de l’Islam”, que és igualment possible sota la bandera d’alguna altra religió. Quan la causa del problema es redueix a l’Islam, es crea la percepció fictícia que un règim laic seria la solució als problemes als quals ens enfrontem. Però, una vegada que dirigim la nostra atenció als règims seculars d’Occident, queda clar que el “autoritarisme” és cada vegada més necessari per al neoliberalisme, més que per als Estats islàmics en particular. L’Estat laic apareix ara, cada vegada més, com la imatge del mirall de l’Estat Islamista, i la condició de la llibertat de mercat és el sotmetiment social i polític.

Una altra reivindicació de les masses en lluita és l’ocupació i la igualtat econòmica. Quin règim neoliberal de la història ha garantit els mitjans de subsistència a tota la població? El neoliberalisme rebutja per principi tals garanties. L’alimentació, el vestit i l’habitatge són assumptes privats dels quals només són responsables els individus. L’oposició de la dreta atribueix els problemes econòmics actuals a la “mala gestió governamental” o a la interferència en el mercat, però el fet és que els problemes econòmics existents s’originen en la irracionalitat del propi neoliberalisme que ha estat perseguit indefectiblement per tots els governs iranians des de 1989.

En altres paraules, l’alternativa desenvolupada per la dreta, amb el suport financer que generosament els brinden l’Aràbia Saudita i altres potències mundials, no farà cap canvi fonamental en les relacions de producció o de poder existents. Com va declarar públicament el propi Resa Pahlavi, es jugarà la mateixa partida, però amb una nova baralla.

Professors i treballadors de diferents sectors de l’economia han criticat explícitament la privatització de l’educació i de les empreses estatals per haver provocat una sèrie de crisi no sols per als treballadors en qüestió, sinó per a la societat en el seu conjunt. Com ha argumentat el director de la Shura (consell) de Coordinació de les Societats Gremials Culturals de l’Iran, la privatització de l’educació ha impedit que més de 5 milions d’estudiants continuïn la seva formació perquè no podien permetre’s els mitjans bàsics d’educació, especialment durant la pandèmia de la Covid que requeria dispositius electrònics i accés a Internet. A més, els alumnes de les escoles estatals superpoblades reben una educació de molt baixa qualitat, i només els que assisteixen a escoles privades tenen possibilitats reals d’aprovar els exàmens d’accés a la universitat. La mercantilització de l’educació ha restringit aquesta oportunitat pública als fills de la burgesia.

El concepte de shura, un terme que significa consulta o consulta mútua i que apareix en l’Alcorà, ha estat, per descomptat, objecte de diferents interpretacions per part dels estudiosos. No obstant això, en el segle XX, especialment a l’Iran en la revolució de 1979 i entre els kurds de l’Iran, l’Iraq i Síria, els treballadors i els pobres de les ciutats han utilitzat el terme per a designar les formes d’autoorganització i desenvolupar encara més la idea, ja present en l’Islam, de l’autoorganització de les comunitats governades per la consulta mútua i, per tant, la democràcia directa. En 1978-79, l’esquerra va instar amb èxit al poble a formar shuras, però aviat van ser infiltrades i neutralitzades pels clergues lleials a Jomeini. Quin creu que és el paper de la forma de shura en la lluita actual a l’Iran?

Malgrat l’opinió popular a Occident, les doctrines de l’Islam tenen la capacitat de mobilitzar a les masses tant contra l’imperialisme com contra els poders governants despòtics. Per exemple, el moviment dels treballadors del tabac va ser una protesta nacional dirigida pels musulmans xiïtes en 1890-92 contra la concessió de tabac atorgada pel Sha de Qajar a una empresa britànica, que assegurava el control britànic sobre el cultiu, la venda i l’exportació de tabac. El xiisme i la religió van exercir un paper d’oposició i van desenvolupar un discurs de resistència contra l’imperialisme britànic en aquella època. No obstant això, igual que qualsevol altra doctrina, quan l’Islam s’utilitza com a mitjà per a justificar el poder dominant i les relacions capitalistes, perd la seva capacitat d’oposició i es torna contra si mateix.

El concepte de shura que, com dieu, es deriva de l’Alcorà, ha jugat un paper dinàmic i contradictori en la història contemporània de l’Iran, depenent de la seva conjunció amb altres elements i forces.

Dos o tres mesos abans de la revolució de 1979, els treballadors van exercir un paper important en la direcció de les protestes massives cap a una victòria revolucionària, organitzant vagues a nivell nacional dirigides per “comitès de vaga” desenvolupats per l’esquerra. Immediatament després de la revolució, es van formar Shuras obreres a partir dels “comitès de vaga” en gairebé totes les oficines, empreses, plantes industrials, fàbriques i comunitats per a prendre el control total de les fàbriques, els propietaris de les quals i alts directius havien fugit del país, o per a identificar als agents del SAVAK en aquests llocs. Es van fer càrrec de les fàbriques amb un extraordinari sentit de la responsabilitat, però el govern provisional es va oposar enèrgicament a la continuació de les seves activitats, declarant que la victòria feia innecessària la seva existència i les seves activitats il·legals. Van ser àmpliament reprimits, desmantellats, purgats i substituïts per “Shuras i Associacions Islàmiques” que van exercir un paper radicalment diferent. Aquestes Shuras van restaurar la gestió des de dalt i van destruir l’autoritat dels treballadors, negant-los qualsevol poder administratiu o de decisió.

No obstant això, malgrat totes les implacables repressions, la idea de l’autoorganització dels treballadors a través de la formació de Shuras independents mai ha estat eliminada del tot i va ser reviscuda en el moviment dels mestres i en les lluites dels treballadors de la planta de canya de sucre de Haft-Tappeh, de la HEPCO (Companyia d’Indústria de Maquinària) i de la Companyia d’Acer de Khouzestan dues dècades després. Aquestes Shuras han estat capaços de formular reivindicacions que desafien al règim existent i a l’ordre mundial capitalista. Van més enllà de les seves preocupacions immediates i vinculen la realització de les seves demandes amb la igualtat i la justícia per a tota la societat. A part de la seva lluita contra l’economia neoliberal que ha mercantilitzat totes les relacions socials, han expressat reivindicacions com el dret dels nens a rebre ensenyament en la seva llengua materna i el dret a una educació de qualitat i gratuïta per a tots.

Potser el més important, sobretot ara, com ha dit Mohammad Habibi, el director de la Shura (consell) de Coordinació, en una entrevista: “un dels assoliments més significatius de la manifestació de protesta dels professors és guanyar-li el carrer als poders sobirans i normalitzar la manifestació de carrer. El canvi definitiu es produeix al carrer, que exerceix un important paper en l’enfortiment de la societat civil”.

Has argumentat que per a donar sentit a les manifestacions contra l’ús forçós del hijab, hem de pensar en aquesta qüestió com una variant de la dominació del cos de les dones que s’expressa amb la mateixa claredat en les prohibicions imposades al hijab i al burkini a França o en l’intent de prohibir l’avortament (també anomenat embaràs forçós). Aquest és un punt molt significatiu que corre el perill de quedar ocult per la Islamofòbia generalitzada d’Occident. Podries explicar en quin sentit considera que aquestes polítiques estan fonamentalment relacionades?

Com sostenen molts pensadors destacats, les relacions de poder estan estretament vinculades a la dominació del cos. De fet, les relacions de producció capitalistes es reprodueixen a través del disciplinament dels cossos i la producció de subjectes servils.

Crec que hem d’entendre el poder no sols en el seu sentit negatiu, és a dir, en les prohibicions imposades a diversos aspectes de les nostres vides, sinó també en el seu sentit positiu, és a dir, en les formes en què els aparells ideològics produeixen “cossos normals”. Mentre que l’exercici del poder en la prohibició d’uns certs actes corporals és fàcilment detectable, els instruments ideològics desenvolupats per a produir subjectes obedients que compleixin amb les normes i reglaments establerts es tornen invisibles.

Fins i tot en el primer cas, les prohibicions imposades pels Estats islàmics o per moltes societats del Sud Global es destaquen i s’aborden a Amèrica del Nord i Europa com a trets típics dels Estats “endarrerits”. L’endarreriment d’aquests Estats s’entén com una incapacitat per a modernitzar-se en la mesura exigida pel FMI i el Banc Mundial o, com en el cas de l’Iran, una obstinada adhesió a l’Islam premodern. Però els mateixos actes de prohibició i la vigilància de la vestimenta de les dones en el cas de França es consideren, per contra, necessaris per a l’assimilació dels refugiats i immigrants musulmans a la cultura dominant.

Quant a l’exercici del poder en el seu sentit positiu, podem referir-nos a l’enorme indústria cosmètica de la qual les dones iranianes són grans consumidores. Els mitjans de comunicació occidentals, no obstant això, es despreocupen d’aquesta mena de disciplina corporal, excepte per a aclamar-lo com un signe de progrés. Un altre exemple és la producció d’un “cos normal” que té un pes específic, un color de pèl, una forma del cos i una sèrie de característiques corporals concretes que només es poden aconseguir mitjançant un procés dolorós i costós de cirurgia plàstica. l’Iran té el major índex de procediments cosmètics per càpita del món, però aquest aspecte de la disciplina corporal continua sent invisible per als mitjans de comunicació occidentals.

L’oposició de dretes no deixa de criticar a l’actual règim de l’Iran pel desenvolupament d’una sèrie de prohibicions derivades de les doctrines islàmiques que pretenen controlar i disciplinar totes les dimensions de la vida privada. No obstant això, no esmenten la campanya de desvelament forçós llançada per Reza Shah, que va suposar el confinament de les dones en els seus domicilis privats per por de ser exposades a la força als carrers.

Una de les tasques fonamentals de l’esquerra internacional és impugnar l’enfocament de la dominació imposada sobre els cossos de les dones només en les societats d’Orient Mitjà i desafiar la subjugació dels cossos en les seves múltiples formes a tot arreu on es produeix, des del vel forçat fins al desvelament forçat, i qualsevol altra pràctica que mercantilitzi els cossos de les dones per a obtenir beneficis econòmics o interessos polítics.

Quines són les formes més efectives en què la gent de fora de l’Iran pot expressar la seva solidaritat amb el moviment a l’Iran i donar-li el suport que necessita?

L’esquerra internacional ha de contribuir a accelerar el procés de canvi posant l’accent que l’autoritarisme, l’opressió, la misèria i la pobresa són característiques necessàries del sistema mundial capitalista i no són exclusives dels Estats islàmics. Les causes de la revolta a l’Iran van més enllà d’aquest país, ja que el desencadenament del neoliberalisme arrenca la màscara “democràtica” del “lliure mercat” i prepara les condicions objectives per a la revolució. Les lluites de les masses aquí estan inseparablement unides a les de tots els oprimits en tots els estats capitalistes. Si l’esquerra considera que els problemes aquí són exclusius de l’Iran, sense relació amb l’ordre capitalista, no aconseguirà desenvolupar mai un moviment internacional contra l’ordre mundial capitalista, i aquest continuarà sent la “fi de la història”. Mitjançant l’aplicació d’una anàlisi materialista, hem de trobar la relació entre els moviments del Sud Global com l’actual protesta de l’Iran, la Primavera Àrab, els Aixecaments de Sudan i els del Nord Global com la protesta de les armilles grogues a França o els moviments Occupy Wall Street i Black Lives Matter als EUA Les demandes i els moviments de tots els estrats oprimits han de ser acollits i promoguts per l’esquerra.

També és immensament important rebutjar les sancions com una forma eficaç d’afeblir al govern establert. Els que estan en el poder sempre idearan tàctiques per a trobar el capital necessari per a finançar els seus projectes militars, i només les masses treballadores sofreixen les conseqüències.

Finalment, l’esquerra internacional ha d’oposar-se radicalment a qualsevol intervenció estrangera sota el pretext de “intervenció humanitària”, ja que tals intervencions a l’Afganistan i l’Iraq només van provocar un incommensurable nombre de morts i un desastre sociopolític.

Notes

[1] Reza Ciro Pahlaví, fill major del xa Mohammad Resa Pahlaví, deposat per la Revolució de 1979, es proclama príncep hereu de l’Iran.

[2] El xiisme constitueix una de les principals branques de l’Islam al costat del sunismo. És el nom tradicional pel qual es coneix a l’escola de jurisprudència islàmica Ja’farita. El xiisme és professat per al voltant d’entre el 15% i el 25% dels 1.900 milions de musulmans existents en el món.


Facebook Twitter

Sindicalistes per l'Amnistia Total

Sindicalistes per l’Amnistia Total

28S: El dret a l'avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

28S: El dret a l’avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l'u d'octubre

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l’u d’octubre

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s'equivoquen i voten No a Feijóo

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s’equivoquen i voten No a Feijóo

La dreta espanyolista es mobilitza contra l'amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

La dreta espanyolista es mobilitza contra l’amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya