×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Convoquen manifestacions racistes contra els immigrants a Canàries amb l’excusa de "salvar el turisme"

Vox impulsa dues manifestacions a Canàries contra el que denomina “la invasió migratòria”. Coincideixen amb altres dues manifestacions en contra de reubicar a les persones migrants en hotels. Racisme de ple.

Jose Lavín

divendres 4 de desembre de 2020
Facebook Twitter

Dues d’aquestes mobilitzacions són impulsades per les plataformes “Salvar el turisme de Mogán” i “Uneix-te per Canàries”. Mentre continua l’agitació racista i xenòfoba dels senyorets de les illes, el Govern del PSOE i UP continua amb la política d’amuntegament dels migrants, per a realitzar les devolucions en calent.

“Salvar el turisme de Mogán” i “Uneix-te per Canàries” diuen no ser xenòfobs, però a la premsa local han aparegut avui amb anuncis de “Surt al carrer i lluita per la teva terra!” amb la signatura d’aquesta última plataforma. Aquestes manifestacions seran a tot confort perquè “Uneix-te per Canàries” no sols té diners per a la publicitat dels diaris, també per a finançar un servei de transport gratuït per als manifestants. El portaveu de “Uneix-te per Canàries” Antonio Vélez, va ser dirigent de la Federació Empresarial Canària d’Oci i Restauració (Fecao) i afirma que són apolítics. A “Salvar el turisme de Mogán” participa la mateixa alcaldessa de Mogán, Onalia Bueno, i també són “apolítics”.

Les manifestacions de Vox se celebren demà a Lanzarote i Fuerteventura, sota el lema “Enfront de la invasió migratòria a Canàries”. Coincideixen amb la visita a les illes d’Abascal, que va viatjar aquest dijous a Canàries per a “conèixer de primera mà” les “preocupacions” dels canaris davant l’“allau d’il•legals” que “han assaltat” les seves costes –i tota mena de frases racistes com aquestes–. Acudeix també a fer costat a les manifestacions en contra de la “invasió migratòria”. Aquestes quatre manifestacions afirmen sortir al carrer en “defensa del turisme”.

Els recondicionaments de persones migrants en diversos hotels han estat algunes de les respostes d’última hora per les autoritats davant la saturació del moll d’Arguineguín, on es viuen autèntiques situacions de “privació de llibertat” i de “risc de la integritat física”, com ja ha afirmat en comunicats oficials el Defensor del Poble. Des del maig fins fa onze dies, bona part dels immigrants eren amuntegats en una nau del Port de la Llum (Las Palmas de Gran Canaria), sense calçat, sabó, ni paper higiènic.

Aquesta nau, que porta funcionant durant com a calabós (era on es realitzava la custòdia policial), ha hagut de tancar dia 23 de novembre pel fet que la Policia no estava garantint si més no les condicions de salubritat bàsiques. La Delegació del Govern, després de la inspecció del Defensor del Poble ha revelat que els migrants no tenien banys ni dutxa suficients, tampoc tovalloles, paper higiènic o sabó. Així mateix, no hi havia sabates ni roba d’abric. Tampoc hi havia suficient aigua i aliment. Les persones amb PCR positiva eren col•locades en una zona més apartada de la nau, ja que les instal•lacions no tenen habitacions, ventilació o finestres.

El rebuig de plataformes com “Uneix-te per Canàries” no es va produir, no obstant això, davant aquesta situació d’amuntegament i insalubritat en les quals es trobaven les persones migrants. Tampoc davant la política repressiva del Govern central, que pretén usar a les illes com un tap migratori des del qual realitzar devolucions en calent. Les protestes han estat convocades una vegada es va fer saber que s’anava a reubicar a desenes d’aquestes persones a l’hotel Waikiki, al sud de Gran Canària.
“Uneix-te per Canàries” ha convocat una manifestació el 5 de desembre en contra de l’acolliment d’immigrants en complexos turístics. La plataforma defineix aquesta política com a “aberrant” ja que l’hotel Waikiki és “un hotel de quatre estrelles”. Diuen que “Canàries té altres llocs, com a pavellons o casernes, per a albergar provisionalment aquestes persones”. La plataforma afirma que l’acolliment d’immigrants pobres en hotels és la causa de la “dramàtica” situació del sector turístic i afirmen que acollir en hotels és inacceptable, ja que la indústria turística “és el motor de la nostra economia”. “Uneix-te per Canàries” sosté que les illes no poden ser “participis” de “les màfies de la migració il•legal”. “En aquests moments, necessitem una bona campanya i imatge en l’exterior al mateix temps que tractem de contenir aquesta pandèmia, i no ser notícia per albergar la migració il•legal”.

La plataforma oculta així que aquest complex turístic ja estava tancat al públic des de l’11 de novembre a causa de la nul•la afluència de turistes a conseqüència de la pandèmia. Així va ser afirmat per una carta del grup empresarial “Servatur” al diari local “Canàries 7”. El Waikiki afirmava que, davant la inutilització de les seves 513 habitacions durant mesos, i “a petició la de Creu Roja Espanyola i a causa de la catastròfica situació humanitària que s’està vivint en el moll d’Arguineguín”, van decidir participar en l’acolliment d’aquestes persones de manera “transitòria”. En el document la cadena no va especificar, no obstant això, que es tractés d’una decisió del Govern central.

Mentrestant, l’Administració de l’Estat i el Govern del PSOE i UP mantenen la política de l’“Europa fortalesa”, construint un tap migratori sense estructures d’acolliment, que habilita les instal•lacions mínimament necessàries per a realitzar la política repressiva de fronteres, consistent en la concentració de grans bosses de migrants en reduïts espais per a la seva posterior devolució en calenta.

Aquestes quatre mobilitzacions són, paradoxalment, manifestacions a favor d’una major repressió, que aposten per una política exterior autoritària, on els migrants siguin amuntegats en naus i casernes, per a ser retornats als seus països d’origen posteriorment. Això és, precisament, el que porta fent el Govern central des del començament de la crisi migratòria. Els continus arguments xenòfobs d’aquests grups i les seves semblances amb la retòrica de Vox, fan que la política del Govern “progressista” sembli més d’esquerra del que realment és. Aquest constant soroll de la dreta oculta que el PSOE i UP en realitat estan utilitzant la mateixa política neoliberal que el PP per a gestionar la migració: amuntegament i posterior devolució en calent.


Facebook Twitter

Jose Lavín

Madrid

Fracassa Feijóo, però la dreta seguirà a l'ofensiva. Com enfrontar-la de manera independent del govern i el processisme?

Fracassa Feijóo, però la dreta seguirà a l’ofensiva. Com enfrontar-la de manera independent del govern i el processisme?

Pàgina oberta | La precarietat de ser vetlladora/r

Pàgina oberta | La precarietat de ser vetlladora/r

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

23S: quatre anys de l'operació Judas i la criminalització de la protesta a Catalunya

23S: quatre anys de l’operació Judas i la criminalització de la protesta a Catalunya

La dreta espanyolista es mobilitza contra l'amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

La dreta espanyolista es mobilitza contra l’amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Podria Estar Passant | "Any 2074: el català esdevé llengua oficial a la Unió Europea"

Podria Estar Passant | "Any 2074: el català esdevé llengua oficial a la Unió Europea"