×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Contra la dictadura de la indústria farmacèutica: per la supressió de les patents i nacionalització de tots els laboratoris

Els interessos de les farmacèutiques guien un pla mancat de criteris racionals i científics. Els governs imperialistes deixen a més de la meitat de la humanitat al marge, la qual cosa posa en risc l'èxit de la immunitat col·lectiva. Només un programa anticapitalista i internacionalista pot posar fi a aquesta barbàrie.

Santiago Lupe

dijous 28 de gener de 2021
Facebook Twitter

Més de 700 mil persones que han rebut la primera dosi del vaccí contra la covid19 a l’Estat espanyol podrien no rebre a temps la segona. Madrid paralitza aquest dijous la vaccinació i Catalunya ho farà el divendres. Però no és una excepció hispana, el desproveïment de vials es replica en molts altres països europeus. Mentrestant, la immensa majoria de la humanitat segueix al marge de tot programa de vaccinació.

Aquests són només alguns dels rivets de la desastrosa campanya de vaccinació posada en marxa pels diferents governs de la UE, en el marc de l’absència del més mínim pla racional i científic per a aconseguir la immunitat general de la humanitat. Si en la primera onada vam veure com el mercat de respiradors i EPIs es convertia en una macabra subhasta, ara la barbàrie capitalista amenaça directament el poder posar fi a la pandèmia encara quan es disposarien dels mitjans per a poder fer-ho.

Et pot interessar: La UE publica els contractes dels vaccins amb les farmacèutiques… censurats

A la ineficàcia manifesta dels governs, que en el cas espanyol arriba al ridícul de no haver-se avituallat del nombre suficient de xeringues adequades, se suma la dictadura de la indústria farmacèutica, que imposa els seus ritmes, preus i condicions a costa de la salut de milers de milions de persones. L’enfrontament entre la UE i AstraZeneca i el secret sota el qual es troben els diferents contractes entre governs i farmacèutiques, són la constatació que s’han posat per davant la protecció dels interessos i beneficis dels grans laboratoris abans que l’objectiu de subministrar la vacuna massivament i a nivell mundial, l’única solució per a atallar la pandèmia.

La crisi del coronavirus no ha estat una catàstrofe sobrevinguda. Neix de les conseqüències d’un capitalisme depredador i extractivista, colpeja sobre uns sistemes de salut desmantellats i se segueixen sense prendre les mesures necessàries per a combatre-la si aquestes toquen els interessos dels grans capitalistes, com la intervenció i nacionalització de sectors com la sanitat privada, la farmaindustria i totes les empreses capaces de produir els inputs imprescindibles.

Estem davant un crim social a gran escala, responsabilitat dels governs capitalistes de diferent color -també el “més progressista de la història” de Moncloa- i les grans corporacions que han continuat fent negoci. En el cas de la vacuna està sent així d’una manera encara més flagrant. Tot i que gran part dels recursos de recerca han estat subministrats pels Estats, la producció, distribució i explotació comercial dels vials recau en un grapat de grans laboratoris que esperen fer els beneficis del segle.

Això ha portat al fet que el pla no estigui regit per un criteri racional o científic, sinó per la lògica de maximitzar beneficis. Per això la distribució ha començat només als països centrals i, molt per darrere, en alguns altres amb una certa capacitat per a assumir el cost. Milers de milions d’éssers humans d’Àfrica, Àsia o Amèrica Llatina queden per fora, la qual cosa, a més de posar en evidència la barbàrie imperialista, posa en escac l’èxit de la pròpia campanya d’immunització. Si el virus continua circulant lliurement durant mesos per tot el globus, les possibles mutacions poden acabar generant noves immunes al vaccí.

Aquesta possibilitat està ja plantejada i en recerca per la variant sud-africana. Un dels laboratoris monopolistes que està fent negoci amb el vaccí, Moderna, va respondre amb un anunci que va alegrar les orelles als seus accionistes: començaven a treballar en una versió de vaccí eficaç contra la nova variant. Quin millor negoci que estar al capdavant, no d’una campanya mundial de vaccinació, sinó de dues.

Avui la Comissió Europea, els governs de la UE i els grans mitjans de comunicació posen el crit al cel davant del comportament de les multinacionals implicades. Uns escarafalls cínics i hipòcrites. Es queixen que el Regne Unit acapari les dosis produïdes en el seu territori, però és exactament el mateix que pretenen fer els governs europeus respecte a la resta de països dependents. Es lamenten que el lucre guiï el pla, però són ells els que han defensat en tot moment els interessos d’aquests grans grups capitalistes per a deixar-los el monopoli d’aquest tenebrós negoci.

No hi ha sortida nacional per a una crisi així, i no hi ha una sortida, que no sigui a costa d’allargar la pandèmia i generar desenes de milers de morts evitables, que no passi per mesures que expropiïn a aquests gegants de la farmaindustria. És hora que en tots els països, i especialment en els centrals, les organitzacions obreres i l’esquerra barallem per la fi de les patents, la nacionalització sense compensació de tota la indústria farmacèutica i laboratoris i la posada en marxa d’un pla de producció massiva de vials controlat pels treballadors del sector, experts científics i usuaris, que garanteixi un pla d’immunització eficaç no sols a Europa sinó en el conjunt del planeta. LLuitar avui per una demanda anticapitalista i internacionalista com aquesta és qüestió de vida o mort per a centenars de milers de persones.

També pots llegir: Tercera onada: un programa d’acció urgent per a impedir un nou crim social contra la classe treballadora


Facebook Twitter

Santiago Lupe

Portaveu del Corrent Revolucionari de Treballadors i Treballadores i director de Izquierda Diario.

Barcelona | @SantiagoLupeBCN

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

2012, l'inici de l'operació Catalunya

2012, l’inici de l’operació Catalunya

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Nou cas d'infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

Nou cas d’infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d'Amancio Ortega i 50% d'Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l'explotació”

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d’Amancio Ortega i 50% d’Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l’explotació”