×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Consells pràctics de Gas Natural Fenosa per no morir-te de fred

La companyia elèctrica impulsa 77 mesures per millorar les condicions energètiques. Mentre, segueix incrementant els seus beneficis milmillonaris i tallant el subministrament a milers de llars.

Arsen Sabaté

dijous 25 de gener de 2018
Facebook Twitter

Cuinar utilitzant olles a pressió per reduir un 80% el consum energètic o configurar la temperatura del teu frigorífic entre els 5º i 7º i la del congelador a -18º per reduir un 5%. Carai, aquí t’ho deixo. I és que recentment la Fundación Gas Natural Fenosa ha presentat la guia bàsica per a la supervivència i no morir-se de fred a l’hivern per a “dummies”.

Aquesta setmana Jordi Bernal, periodista de eldiario.es publicava un article en el que relatava un sèrie de “consells pràctics” per “estalviar de mitjana gairebé 300 euros anuals, el 27% de la factura de gas i electricitat, amb senzills canvis en els usos i costums i amb la millora de l’equipament energètic”. Tot això, extret de l’estudi elaborat per la Fundación Gas Natural Fenosa del que Bernal dóna compte de que “el potencial d’estalvi de les famílies se situa entorn dels 5.350 milions d’euros a l’any”.

L’estudi en concret, presentat a finals de 2017, se centra en el llibre ’Rehabilitación exprés para hogares vulnerables. Soluciones de bajo coste’, escrit per l’arquitecta Margarita de Luxán. Un volum que pretén “proporcionar solucions econòmiques d’aplicació ràpida i senzilla en habitatges on les famílies estiguin en situació de vulnerabilitat energètica”, segons assenyala el propi informe.

I és que a més dels dos consells pràctics descrits més amunt, l’informe de la Fundación Gas Natural promou 77 mesures “per millorar les condicions de les llars vulnerables”. Vegem algunes idees del kit bàsic per a la supervivència.

Les mesures passen des de la col·locació de catifes o aplicar pintures aïllants, fins a la instal·lació de persianes o vidres i aïllaments en murs. Altres premisses de Gas Natural per prevenir situacions de vulnerabilitat energètica són ajustar el termòstat de l’aire condicionat a una temperatura d’entre 24 i 26 graus o reduir la temperatura de la rentadora de 40 ºC a 15 ºC, ja que disminueix el consum d’energia a la meitat. Anotin-ho, pobres del món, perquè el seu benestar depèn d’aquests consells.

Bernal acaba la sessió de “bricomanía per a morts de fred” explicant que seguint aquestes indicacions es pot estalviar “entre 300 i 650 euros anuals” en la factura. Això sí, “en funció d’aquelles que s’adoptin i del clima de la ciutat”. Sens dubte, consells indispensables per milers de llars que sofreixen la pobresa energètica i veuen tallat el servei de llum o gas.

Si bé, aquest hivern no està sent de moment tan dur com l’anterior, el rebut del gas s’ha incrementat un 6,2% de mitjana aquest mes de gener. Per la seva banda, l’electricitat també ha sofert un augment del 2,5% en el primer mes de 2018, increment que ha de sumar-se a la pujada del 4,6% del passat mes de desembre. Tot això, a més, sense que el Govern del Partit Popular imposi mesures sancionadores a les grans empreses de serveis que fan de la pobresa energètica el seu “agost”.

Sens dubte, una de les principals funcions de qualsevol govern capitalista és protegir els interessos de les grans companyies. Solament cal tirar la vista enrere al succeït el passat hivern en plena onada de fred siberiana. El Govern del PP, amb el suport de PSOE i C’s, va evitar la compareixença del president de Gas Natural per donar explicacions sobre un tall de llum que va acabar amb la vida d’una anciana a Reus.

I és que, sense anar més lluny, les tres grans empreses espanyoles del sector elèctric, van guanyar en 2016 un 18% més que l’any anterior i en 2012 van registrar més del doble que les companyies europees. I així i tot, es permeten descollonar-se de les milers de llars que pateixen pobresa energètica i que més que probablement tinguin el servei de llum o aigua tallats amb un kit de supervivència bàsic que no passa de l’anecdòtic.

Per la seva banda, el Govern permet l’augment meteòric del cost dels serveis, fins a més d’un 50% només al 2013. Mentre, més de 300.000 llars veuen interromput el servei d’aigua o es talla la llum a més d’un milió i mitjà d’habitatges. Això sense explicar quantes morts més podria haver-hi sense comptabilitzar pels talls.

Les mesures eficaces passen per imposar a les empreses que no puguin efectuar cap tall, que baixin les tarifes i que planifiquin tenint en compte les necessitats dels barris pobres. Mesures que són diametralment oposades als seus interessos i als dels governs que els representen.

Per això, l’única sortida realista a l’especulació energètica que es lucra amb el benestar de milions, és desenvolupar una profunda mobilització social per imposar la nacionalització de totes les grans empreses elèctriques, sota control de treballadors i usuaris, i que els recursos energètics estiguin posats al servei de la majoria de la societat i no dels beneficis capitalistes.


Facebook Twitter
Contra el 155 a l'escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Contra el 155 a l’escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s'espiés a l'independentisme

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s’espiés a l’independentisme

El govern justifica l'espionatge a l'independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

El govern justifica l’espionatge a l’independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

L'espionatge i el clavegueram de l'Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

L’espionatge i el clavegueram de l’Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

Juan Carlos I: “Explicacions de què?”. Per si la impunitat no era òbvia

Juan Carlos I: “Explicacions de què?”. Per si la impunitat no era òbvia

El retorn de l'emèrit: suport a la Corona amb l'aval del govern “progressista”

El retorn de l’emèrit: suport a la Corona amb l’aval del govern “progressista”

El rei emèrit torna a Espanya impune i emparat pel Govern «progressista»

El rei emèrit torna a Espanya impune i emparat pel Govern «progressista»

 L'IPC es modera a l'abril però segueix en nivells històrics

L’IPC es modera a l’abril però segueix en nivells històrics