×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Congrés aprova retirar "post mortem" les medalles al torturador "Billy el Niño"

Malgrat el rebuig de Vox, que va avaluar la iniciativa com a "pròpia de la barbàrie contra la civilització", es va aprovar retirar les medalles a l'inspector de Policia de la dictadura franquista, imputat per delictes de tortura que va morir impune, recentment, afectat per coronavirus.

EsquerraDiari.cat

dissabte 13 de juny de 2020
Facebook Twitter

La votació que va tenir lloc aquest dijous, va acabar amb 207 vots a favor, 57 en contra i 86 abstencions per a la iniciativa de la coalició de govern, que incloïa esmenes de Ciutadans.

La proposta indica "revocar de manera efectiva les condecoracions i recompenses concedides per l’Estat a funcionaris i autoritats de la dictadura franquista que, abans o després de la concessió, haguessin realitzat actes o observat conductes manifestament incompatibles amb els valors democràtics i els principis rectors de protecció dels Drets Humans".

L’aprovació permetrà retirar les condecoracions atorgades a Antonio González Pacheco, sobrenomenat Billy el Niño, qui estava imputat en el Jutjat Criminal i Correccional Federal Núm. 1 de Buenos Aires (l’Argentina), per tortures. I també permet procedir de la mateixa manera amb les distincions i títols honorífics rebuts per altres persones que van ser part del cop militar de 1936 i de la dictadura.

Per part seva, EH Bildu i la CUP han denunciat que les tortures no van finalitzar amb l’aprovació de la Constitució del 78. El diputat Albert Botrán, de la CUP, va esmentar que el Tribunal d’Estrasburg fins i tot va advertir a l’Estat espanyol per no haver investigat prou les denúncies de tortures que hi havia en contra seva, quan l’actual ministre de l’Interior, Fernando Grande Marlaska, encara era jutge.

El diputat Guillermo Díaz, de Ciutadans, va retreure al PSOE i a Unidas Podemos: "Deixin de gorrejar en el passat mèrits que són incapaços de fer en el present", encara que va aprovar la iniciativa que havia estat acordada pel seu espai polític amb el govern.

Provocadorament, va preguntar si hi havia en l’hemicicle alguna persona que veiés com s’emportaven a un familiar per a afusellar-li o que tingués morts en un bombardeig; el que va ser respost pel diputat Iñigo Errejón de Más País, qui va recordar que Billy el Niño havia torturat al seu pare.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones