×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Confinament de barris obrers a Madrid: Ayuso rep el suport de Sánchez

El dia 1 de confinament de 37 zones en barris obrers de Madrid comença amb el major desplegament policial des de l'Estat d'alarma. Sánchez acorda amb Ayuso un pla coordinat per a Madrid.

Roberto Jara

dilluns 21 de setembre de 2020
Facebook Twitter

De casa al treball i del treball a casa, passant pel checkpoint de la porra i la pistola. No és una sèrie distòpica, és el primer dia de confinament de classe per a gairebé un milió de persones que viuen en les 37 zones seleccionades, les quals es troben en la seva major part en els barris obrers del sud de Madrid.

Aquest “confinament selectiu” busca restringir la mobilitat en els barris amb majors índexs de contagis, que són justament els barris obrers més afectats per la precarietat, la desocupació, la falta d’habitatge i la destrucció de la sanitat pública. En aquestes zones es pot anar a la feina, però es tanquen parcs i es limiten les reunions socials a sis persones.

La degradació de la sanitat pública que la Comunitat de Madrid ha viscut durant dècades no noméss ha agreujat la incidència de la pandèmia, sinó que no s’ha detingut durant aquesta. A més de declarar la privatització dels serveis de testatge, Ayuso acaba de demanar metges “voluntaris” sense contracte en cas de reobrir Ifema, el pavelló que es va hospitalitzar després d’anys de tancar plantes en hospitals públics.

Pedro Sánchez avala el pla d’Ayuso

Durant la roda de premsa conjunta, Sánchez i Ayuso han informat que el govern espanyol donarà suport a les mesures preses per Ayuso, facilitant un reforç dels agents policials. El que ha començat ja és el major desplegament policial des de l’Estat d’alarma, amb l’ajuda del Ministeri d’Interior dirigit per Marlaska.

El record dels militars i policies fent-se amb el control dels carrers al començament de la pandèmia sota l’Estat d’alarma és especialment pròxim en aquests barris, ja que no només van rebre el major percentatge de contagis, sinó també de multes, detencions i agressions per part de les forces repressives.

Previsiblement es multiplicarà la repressió i les vexacions per part de les forces repressives als veïns i veïnes, mentre les multes previstes per a aquest confinament oscil·len entre els 600 i els 600.000€. Mentre es nega als sectors populars el dret a l’esplai, a la sanitat, l’educació i ara a la circulació, excepte per a viatjar amuntegats en metro o tren per a ser explotats i tornar a casa.

Fa uns dies, la presidenta de la Comunitat de Madrid avançava aquesta política, quan va declarar que la major incidència de contagis en la zona sud de Madrid s’explicava per la “manera de viure” de les persones migrants.

Ayuso desplega així un discurs racista i de classe per a culpar als més pobres i deslliurar-se així de la seva responsabilitat en la desastrosa gestió de la pandèmia a Madrid. Ara es pot prendre cafè a les terrasses si vius en el barri Salamanca, però has de tancar-te a casa si ets currant i vius a Vallecas, Usera o Carabanchel. Avui el govern "mes progressista de la història" és còmplice d’aquestes mesures.

Una vaga general contra el confinament de classe

La catàstrofe social que s’està vivint en els barris exigeix mesures urgents que posin la nostra salut per davant dels beneficis dels milionaris capitalistes. Mesures com l’augment dels transports, reforçar la sanitat i educació contractant milers de metges i professors, expropiar els pisos buits dels bancs per a assegurar que tothom pugui fer una quarantena en bones condicions, prohibir els acomiadaments i condicions de precarietat, entre altres.

Aquestes mesures no vindran del govern “més progressista de la història”. Avui mateix, aquest Govern aprova les peticions d’Ayuso per a un desplegament en les zones més afectades pel covid19 de Madrid. De sanitaris? No, de forces repressives. No és una novetat, el govern de PSOE-UP porta des de març aplicant un pla d’emergència i rescat, però per a les grans fortunes i empreses.

D’una banda, el PSOE ja té experiència a reprimir en barris obrers, posar en Interior a ministres que han ignorat tortures i, fins i tot, en terrorisme d’Estat. D’altra banda, UP s’amaga darrere de la cortina i encara que fa algunes crítiques a les mesures d’Ayuso, és part del govern que les secunda amb l’enviament de la policia. El govern del PSOE-Podemos està sent cómplica d’una de les majors ofensives reaccionàries contra els barris obrers de Madrid.

Hem d’aixecar assemblees a cada centre d’estudi, cada centre de treball, cada barri, per a coordinar-nos, per a exigir als sindicats que trenquin amb el pacte social amb el govern i imposar des de baix la convocatòria una vaga general a Madrid, on imposem les mesures urgents que necessitem i per a evitar l’ofensiva anti-obrera i lliberticida que ve amb l’excusa d’aquesta pandèmia i fer que la crisi la paguin els capitalistes.


Facebook Twitter
Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d'euros

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d’euros

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"